Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRED AKADEMIJE U ZAGREBU

Pobunili se studenti, na prosvjedu pustili snimku s uvredama profesora pa povikali: 'Kad će ostavka'

Foto: Milena Zajović/Večernji list
1/22
30.10.2023.
u 13:54

Studenti Akademije dramske umjetnosti u 13 sati organizirali su prosvjed pred zgradom akademije na Trgu Republike Hrvatske 5

Više stotina studenata, ali i profesora i njihovih podržavatelja okupilo se pred zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti, protestirajući protiv povratka profesora Ozrena Prohića na posao. Podsjetimo, Prohić je dvije godine bio suspendiran zbog optužbi za seksualno nasilje nad studenticama, a studenti su pred ADU pustili i integralnu, dvadesetominutnu audiosnimku njegova divljanja na probi diplomske predstave 2017. godine.

TIJEK DOGAĐAJA:

13:35 – "Skupio je 17 prijava dosad"

Studentica Karla Jelić u razgovoru za N1 otkrila je osnovne razloge izlaska na prosvjed kao i osnovne zahtjeve.

– Tražimo ostavku Prohića koji je prijetnja za sve studente Akademije i ostavku dekana Švaića koji je dopustio zlostavljaču povratak na nastavu. Osim toga, imamo točke za poboljšanje sustava. Što se tiče prijava zlostavljanja, on je najgori slučaj, ali nije jedini. Ovo se događa na svakom odsjeku Akademije. Ovo nije problem samo Akademije cijelog nego Sveučilišta – rekla je Jelić.

1/22

Dodala je kako se problem prijavljuje godinama.

– Od 2017. se prijavljuje, ali i ranije. Skupio je 17 prijava zasad. Ovo traje već četiri, pet godina i njegov povratak je kap koja je prelila čašu – zaključila je u razgovoru za N1


13:30 – Studenti iznose zahtjeve

Nakon emitiranja integralne snimke, studenti iznose zahtjeve upravi fakulteta. Podsjetimo, rektor se ranije oglasio i obećao istražiti slučaj dok je dekan ADU-a konferenciju za medije sazvao za 15 sati.


13:20 – DORH nije poduzeo ništa

Podsjetimo, profesor je 2021. godine suspendiran zbog nedoličnog ponašanja prema studentima. Prijavljen je tada tijekom vala prijava spolnog uznemiravanja na sastavnicama najvećeg hrvatskog sveučilišta.

No DORH u međuvremenu protiv njega nije poduzeo nijednu radnju pa je odlukom dekana na fakultetskom vijeću 29. rujna 2023. vraćen na posao i u nastavu sa studentima. O razlozima zašto je vraćen na radno mjesto te pod kojim uvjetima je vraćen studenti nisu bili obaviješteni.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


13:00 – Započeo prosvjed

Kako je i najavljeno u pozivu studenata, njih više stotina okupilo se na Trgu RH 5 te u 13 sati započelo s prosvjedom. Prvo su na razglas pustili snimku emitiranu u prošlotjednoj emisiji "Provjereno" na kojoj se čuju gnjusne uvrede i psovanje profesora Ozrena Prohića.

"Recite mi što je ovo? Što je ovo? Ja sam škandaliziran, ja ću protestirati probu jer je ovo škandalozno, jer je ovo kako vi mene zaje*avate škandalozno! Pa da ne možeš maknuti ovaj ku*ac dva metra, da nisi maknula ovaj ku*ac dva metra. Je*o ti bog mater...", samo je dio uvreda koje je uputio studentici.


12:30 – Dekan ADU-a najavio pressicu

Nakon što od prošloga tjedna nakon objave snimke uvreda profesora Prohića cijeli slučaj nije htio komentirati, dekan Akademije dramske umjetnosti Davor Švaić odlučio je danas u 15 sati sazvati konferenciju za medije u zgradi uprave te odgovoriti na pitanja u vezi s povratkom profesora na posao.


12:00 – Rektor se oglasio o slučaju

18.10.2022. Zagreb - Svecana inauguracija rektora Sveucilista u Zagrebu Stjepana Lakusica. Stjepan Lakusic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić najavio je uoči prosvjeda studenata Akademije dramske umjetnosti zbog vraćanja profesora Ozrena Prohića na nastavu nakon suspenzije da će Sveučilište dodatno ispitati situaciju na ADU te da očekuju precizne zahtjeve studenata.

"Podržavam legitimno pravo studenata ADU održati prosvjed koji su najavili za danas i na kojem će predstaviti svoje zahtjeve i prijedloge, s kojim do ovog trenutka nisam upoznat", naveo je rektor Lakušić u pisanom odgovoru na upit Hine.

>> OPŠIRNIJE OVDJE

VIDEO Tomašević o situaciji u bolnici Sveti Duh: 'Strahujem da će žene izgubiti pravo na pobačaj'

Komentara 11

MA
malosutra12
15:52 30.10.2023.

Čemu Hrvatskoj treba više stotina studenata dramske umjetnosti, budućih parazita ?

Avatar Le-Freak
Le-Freak
16:16 30.10.2023.

Po uličarskom izrazu ljevica ima kandidata za zamjenu aktualnog predsjednika.

AR
arwin
14:17 30.10.2023.

I studente i profesore i cijelu tu glumačku akademiju raspustiti i poslati da rade nešto korisno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije