Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS U SABORU

Jandroković dijelio opomene u Saboru: 'Bauk, vaša kazna je plaćanje kave'

Foto: Youtube screenshot
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.12.2021.
u 12:40

– Sama činjenica da nam politička stranka koja je pravomoćno osuđena za korupciju kroji antikorupcijsku politiku pokazuje koliko je država trula – kazala je Orešković

Zastupnica Dalija Orešković (Centar) poručila je u ponedjeljak na sjednici Sabora da HDZ nema legitimitet za donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa i da njegovim donošenjem „na silu“ pokazuje da je bila i ostala „stranka koruptivnih, opasnih  namjera“. Iz HDZ-a su joj žestoko uzvratili.

– Nitko nije uspio napraviti takav atak i izvesti uništavanje važne antikoruptivne institucije onako kako ste vi to uspjeli napraviti. Ovdje nema poboljšanja, ono što ste dodali u zakon nije ništa uspoređujemo li to s onim što ste sve maknuli – kazala je. 

– Sama činjenica da nam politička stranka koja je pravomoćno osuđena za korupciju kroji antikorupcijsku politiku pokazuje koliko je država trula, koliko je srušena. Sve za što se Hrvatska izborila u ratu vi, hadezeovci, uništili ste i opljačkali u miru – izjavila je zastupnica uoči saborske rasprava o konačnom tekstu spomenutog zakona.

HDZ-ove zastupnike prozvala je da donošenjem zakona „ovako na silu“, uz protivljenje domaće i strane stručne javnosti i oporbe, pokazuju da je „HDZ bila i ostala stranka koruptivnih, opasnih namjera“.  

Marin Piletić (HDZ) uzvraća joj da vrijeđa zastupnike HDZ-a, a i sama je kršila Zakon o sprečavanju sukoba interesa u kojem jasno piše da se predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne može baviti politikom.

„A upravo je ona svoju ulogu predsjednice učinila dominantno politički istaknutom“, naglasio je.

Da je Orešković „apsolutno vrijeđala“, suglasio se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je Piletiću ipak izrekao opomenu jer je replicirao, na što poslovnički nije imao pravo.

I Branko Bačić (HDZ) kolegici poručuje da vrijeđa i omalovažava članove HDZ-a i poziva je da prije nego što na taj način govori o HDZ-u objasni kako je ona bez javnog natječaja, između 2500 odvjetničkih ureda, došla do posla s Janafom.

Koristeći formu zahtjeva za stankom, gotovo svi oporbeni klubovi izrazili su nezadovoljstvo konačnim tekstom zakona.

– Počet ću vas opominjati i tijekom vašeg govora. Orešković je zaista vrijeđala, ona je bila na rubu onoga što je teško prihvatljivo – kazao je Jandroković na kraju. 

Usvojimo li zakon u formi koju predlaže HDZ, jasno je da se u Hrvatskoj više ne borimo protiv korupcije, nego širom otvaramo vrata svakom političaru da bez kontrole radi što hoće – ustvrdio je Peđa Grbin (SDP).

I Urša Raukar Gamulin (ZLB) tvrdi da će predloženi zakon osnažiti korupciju u Hrvatskoj. – Obmanjujete javnost kad tvrdite da se preporuke GRECO-a poštuju u zakonu, što nije istina – rekla je ministru pravosuđa Ivanu Malenici.

Arsenu Bauku (SDP) Jandroković je poručio da će ga kazniti plaćanjem kave.

Komentara 8

SN
Samo naprijed
13:24 13.12.2021.

To kaže žena koju je postavio Milanović bez da ikoga nešto pita. Gđo Dalija, pometite ispred vaših vrata.

ST
stefj
12:53 13.12.2021.

Uh, to je najveća kazna kada političar treba nešto platiti, još k tome Bračanin. Nema goreg...

Avatar Slavocel
Slavocel
13:36 13.12.2021.

Život mi prođe u njihovom nadlajavaju. Zašto ni jedna stranka ne organizira sakupljanje potpisa za referendum o povratku na snagu Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine koji su ukinuli 11.05.1990.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije