Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDAN SVIH SVETIH

Više od 130 tisuća Zagrepčana do sada obišlo groblja, ovdje su sve ključne informacije

Zagreb: Brojni građani čekaju autobus za Mirogoj i Krematorij
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL
1/34
01.11.2023.
u 17:00

U nastavku doznajte sve informacije o prometnoj regulaciji na grobljima, raspored misa, vremensku prognozu i sve informacije kako bi današnji blagdan protekao najbolje što je moguće.

Blagdan je Svih Svetih. Brojni Zagrepčani tradicionalno posjećuju groblja te se paleći svijeće i donoseći cvijeće prisjećaju svojih najmilijih, ali i svih drugih koji više nisu s nama. Gužve su od ranih jutarnjih sati na najvećim gradskim grobljima: Mirogoju, Miroševcu i Markovom Polju. U tijeku je izvanredna organizacija prometa.

Automobilima je zabranjeno kretanje u zoni najvećih groblja, a ZET je uveo šest besplatnih izvanrednih autobusnih linija. Uz to, Grad Zagreb danas je proglasio sajamski dan tako da je omogućena prigodna i specijalizirana prodaja u zoni groblja. U nastavku donosimo najvažnije informacije oko današnjeg blagdana.


19:30 - Predivni prizori s Mirogoja

Pogledajte gradsko groblje obasjano tisućama lampaša.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


17:00 - Velika posjećenost groblja

Izvanredne autobusne linije do sada je koristilo gotovo 130.000 putnika. Trenutno je nešto intenzivniji povratak prema terminalima u Dubravi i Dupcu. Jači priljev putnika očekuje se i s Mirogoja prema Kaptolu, a nakon što završi misno slavlje koje je započelo u 16 sati. I u nastavku poslijepodneva, kao i večeri, bit će osigurani dovoljni prijevozni kapaciteti, uvjeravaju iz ZET-a.


15:30 - Misna slavlja tijekom poslijepodneva i večeri

Svete mise počele su na grobljima Miroševec i Markovo polje, a u 16 sati na rasporedu je i misa na Mirogoju koju će predvoditi zagrebački nadbiskup Kutleša. Podsjećamo, groblja su danas, iznimno, otvorena do ponoći, a posebna atmosfera uslijedit će navečer kada će noćno nebo obasjati svjetlost tisuća lampiona uz središnji križ na groblju Mirogoj. Podsjetimo, do 20 sati je na snazi i posebna regulacija prometa te ZET vozi na dodatnih šest izvanrednih linija prema većim grobljima. U prometu je ovoga poslijepodneva više od 80 autobusa.


14:20 - Groblje kućnih ljubimaca

Svi sveti na posebnom groblju u Zagrebu: Vlasnici se prisjećaju svojih ljubimaca.

01.11.2023., Zagreb, Groblje kucnih ljubimaca Spomengaj u Dumovcu. Djudi na Medinom grobu Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

>> OPŠIRNIJE OVDJE


13.10 - Više od 80 autobusa u prometu

Autobusi s Miroševca popunjeni kreću prema Dubravi. Slična je situacija i u povratku s Markovog polja prema Dupcu. Na Kaptolu, no i s Mirogoja i Krematorija, jača priljev putnika. Međutim, više od 80 autobusa još od jutarnjih sati dovoljni su za vožnju bez duljih čekanja i zaustavljanja. Intenzivniji je i tramvajski promet u odnosu na uobičajeni nedjeljni raspored vožnje na linijama 4, 6, 8, 11, 12, 14 i 17. U prometu je i tramvajska linija 8. Bez poteškoća putuje se do zona početnih stajališta izvanrednih autobusnih linija.


12.25 - ZET prevezao 40 tisuća putnika od jutra

Blagdanska zvona s katedrale oglasila su se točno u podne. U protekla četiri sata više od 40.000 građana koristilo je izvanredne autobusne linije za putovanje prema većim zagrebačkim gradskim grobljima, kao i za povratak prema Kaptolu, Dubravi, Dupcu i Kvaternikovom trgu.  Autobusi kreću odmah po popunjenju, odnosnu uz eventualno zadržavanje na stajalištu od 3 do 4 minute.


12:20 - Regulacija prometa

MIROGOJ rregulacija 1. 11.
Foto: Grad Zagreb

>> OPŠIRNIJE OVDJE

12:15 - Jesensko vrijeme

Tijekom cijelog jutra i prijepodneva Zagreb je u zagrljaju magle. Vani je prohladnih desetak stupnjeva. U ostatku dana ne očekuje se oborina, a tijekom poslijepodneva moglo bi se ukazati i nekoliko zraka sunca pa svi koji nisu ujutro, priliku za posjet groblju imaju i poslijepodne po možda nešto boljem vremenu. Vremensku prognozu pronađite u nastavku.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


11.55 - Dio građana stigao i na grob pokojnog gradonačelnika

Ovako danas izgleda Bandićev grob: Bez spomenika, ali uz mnoštvo cvijeća istaknuo se jedan crtež

jedan s grbom Republike Hrvatske te drugi s grbom Grada Zagreba našli su mjesto uz križ na grobu jednog od najdugovječnijih gradonačelnika koji je preminuo u veljači 2022.
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL

>> OPŠIRNIJE OVDJE


11.30 - Raspored misa

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša u 16 sati predvodit će na Mirogoju središnje euharistijsko slavlje i molitvu za pokojne. Misno slavlje, stoji na stranicama Gradskih groblja, bit će moguće pratiti i na kanalima HRT-a i HKR-a. Na rasporedu su i druge mise. Više na linku.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


11.15 - ZET: Ostvareno 250 polazaka

Od 8 sati, kada je započela posebna organizacija prijevoza putnika prema gradskim grobljima, ostvareno je više od 250 polazaka. Građani do ukrcajnih koridora pristižu u sve većem broju, no kolone koje povremeno formiraju neprestano se kreću. Osigurani su dovoljni prijevozni kapaciteti, a vozi se bez duljih čekanja i zaustavljanja, izvijestili su iz ZET-a.


10.30 - Rade li trgovine?

Većina trgovina danas je zbog blagdana zatvorena. Iako je proglašen sajamski dan, on se odnosi samo na prigodnu prodaju i to u zoni gradskih groblja. Ipak, neke trgovine danas rade. Koje? Provjerite na linku.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


POVEZANI ČLANCI:


9.15 - Gužve na Mirogoju

Autobusi prema zagrebačkim grobljima polaze svakih nekoliko minuta i voze na dionicama Kaptol - Mirogoj, Kaptol - Krematorij, Kvaternikov trg - Srebrnjak, Dubrava - Miroševec i Dubec - Markovo polje.  Uspostavljena je i izvanredna autobusna linija Podsused centar - Poljanica - Gornja Bistra. Nešto je veći priljev putnika na terminalu Kaptol, no nema duljih čekanja na prijevoz. Prometno osoblje na ulaznim i izlaznim stajalištima pruža asistenciju putnicima kako bi cijeli proces protekao što sigurnije i jednostavnije, izvještavaju iz ZET-a.

GALERIJA:

Zagreb: Brojni građani čekaju autobus za Mirogoj i Krematorij
1/16

8.00 - Veći broj tramvaja u prometu

Započela je izvanredna organizacija prijevoza te su se autobusi s prvim putnicima uputili prema gradskim grobljima. U tramvajskom i autobusnom prometu u primjeni je nedjeljni vozni red. Kako bi se osigurao brži i jednostavniji dolazak do zona izvanrednih autobusnih linija, na tramvajskim linijama 4,6,7,11,12,14 i 17 prijevozni kapaciteti su pojačani, a  prometu je i tramvajska linija 8.


7.30 - Izvanredni prijevoz ZET-a

ZET je spreman za današnju izvanrednu organizaciju prijevoza. Od 8 sati u prometu će biti izvanredne linije koje će građane voziti do Mirogoja i Krematorija, Miroševca i Markovog polja, a na kojima će prijevoz biti besplatan, kao i izvanredna linija Podsused centar - Poljanica - Gornja Bistra.

– S obzirom na posebnu regulaciju prometa u zonama gradskih groblja, pozivamo građane da za dolazak do groblja koriste javni gradski prijevoz – podsjećaju iz gradskog prijevoznika.

VIDEO Uoči blagdana Svih svetih, djelomično poplavio Mirogoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije