Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadržali do danas donose iz zavičaja

Uživajte u blagdanima "po starinski"

22.12.2015., Zagreb -  Dubravka Strkovic i Vesna Trncevic na tradicionalan gracanski nacin pripremaju se za Bozic.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/3
24.12.2015.
u 09:00

U Gračanima licitarska srce krase sobe, mladi s lampušom pjevaju po kućama Kao djeca nekad su na sam Badnjak spavali ispod stola na slami i čekali dolazak Kristkindla. Jeo se šaran ili som, a i malo kobase Umjesto božićne zvijezde na vrh bora stavlja

Umjesto božićne zvijezde na vrh bora Dubravka Štrković stavlja – lutku Marije Terezije.

Austrougarska carica svisoka gleda božićna slavlja njene obitelji već desetljećima. Nagledala se ona prigorskih običaja kojih se gospođa Dubravka i dandanas drži. Sve se u njenoj kući u Gračanima radi "po starinski". Obitelj Dubravke Štrković na teritoriju Zagreba još je od davne 1023. godine. A vidi se to i čim se uđe u njenu kuću. Ručno rađena licitarska srca krase dnevnu sobu, gotovo u svakom kutu stoji neki detalj s prigorske nošnje, koje je Dubravka Štrković utkala i u ukrase za bor.

Bomboni za njih devetero

– Kao djeca nekad smo na sam Badnjak spavali ispod stola na slami, danas ipak pod stol stavim manje slame. Barem jedan pušlek – kaže Dubravka Štrković, kojoj u pečenju kolača pomaže i nećakinja Vesna Trnčević. Pećnica se ne gasi tjedan dana prije Božića, pa ispeku i do deset vrsta kolača. Na stolu obavezno moraju biti makovnjača i orehnjača.

– Na Badnjak suprug donosi bor u kuću i izgovara nagovijest: "Daj vam Bog purićov, telićov, guslićov, pune lajte vina, najviše Božjega mira. Da vam čučice sjele kak bum ja sjel". Kći svetom vodom blagoslivlja bor, a nosi i lončić s kukuruzom, pšenicom, grahom i slamom – kaže Dubravka Štrković. Ručno rađeni ukrasi u obliku licitarskih srca obavezno stoje na boru.

– Kao djeci govorili su nam da moramo čekati dolazak Kristkindla, odnosno malog Isuseka. Dobivali smo nešto slatkiša pod bor. Uvijek se jedna vrećica bombona dijelila na nas devetero, koliko nas je bilo – kaže Štrković.

Za Štefanje "ostanjki"

Slatkovodna riba jela se na Badnjak, najčešće šaran ili som. Obično, kažu ove Gračanke, u kasno popodne.

– A nakon polnoćke jedva smo čekali doći kući i pojesti malo domaće kobase s hrenom – govore. Uslijedila bi pjesma. Tradicionalno jelo za Božić – purica i mlinci, uz koje bi se kuhala i kokošja juha. Za Štefanje bi se jeli "ostanjki", odnosno ono što je ostalo od prethodnih dana.

– Išlo se tada i u čestitare. Između 1950-ih i 1960-ih morali smo to skrivati, bilo je zabranjeno i kititi bor, a policija nas je rastjerivala s polnoćke – kažu. Slavilo se i nagoviještanje Božića, a taj se običaj nastavio do danas.

– Prije su mladi išli s lampušom u nošnjama od kuće do kuće na svetu Barbaru, 4. prosinca, i pjevali prije zornice. Danas rade istu stvar, ali na poziv. Mladi su okupljeni u udrugu Falaček Prigorja kako se ne bi zaboravili stari običaji – kaže Vesna Trnčević.

Komentara 1

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:49 24.12.2015.

Najvise mi faliju salons bonboni, mama i tata kad su nas tjerali iz sobe van da moze Isusek kroz prozor uc....zelim danasnjim klincima isto tak lepa sjecanja na Bozic....manje darova, al vise familije i ljubavi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije