Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Student olakšao život

'Uz moju aplikaciju više nitko ne mora 'cijelu vječnost' čekati vlak'

Zagreb: Student FER-a Josip Šalković izradio je aplikaciju HŽZP Planer
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
12.01.2019.
u 08:15

Karlovčanin koji živi u Zagrebu prvi je u Hrvatskoj kreirao GPS sustav praćenja na domaćim prugama

Besplatna je, točna poput švicarskog sata i spašava sve koji dnevno provedu pola sata ili više čekajući vlak. Riječ je o mobilnoj aplikaciji HŽPP Planer zahvaljujući kojoj u samo nekoliko klikova na mobitelu putnici mogu vidjeti koja je trenutačna GPS pozicija vlaka koji čekaju, kada će doći, kao i koliko će ih koštati putovanje. Aplikacija ima više od 42.000 preuzimanja na Google Playu, a izradio ju je student treće godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva Josip Šalković, i to posve sam. Zahvaljujući uspjehu svojeg softvera, pak, nedavno je uspostavio i suradnju s Hrvatskim željeznicama, koje aplikaciju promoviraju na svojim web-stranicama.

Koliko košta, gdje presjesti

– Bit je aplikacije da više nitko ne mora čekati vlak dulje od par minuta jer će u svakom trenutku znati gdje se on nalazi. A svi znamo koliko se naši vlakovi vole pridržavati voznog reda – smije se Šalković, čiji je GPS sustav praćenja vlakova prvi takav u Hrvatskoj.

Zagreb: Student FER-a Josip Šalković izradio je aplikaciju HŽZP Planer
1/7

Kako funkcionira? Aplikacija preuzima GPS podatke s centralne mreže podataka Hrvatskih željeznica u stvarnom vremenu i tako ih objavljuje. Umjesto karte na kojoj se može vidjeti točna pozicija vlaka, aplikacija putniku govori u blizini kojeg se stajališta trenutačno nalazi i kojom brzinom vozi, pa time izračunava i koliko će mu trebati do neke lokacije.

– HŽPP Planer obuhvaća sav domaći željeznički promet. Nije važno putuje li osoba iz Zagreba u Dugo Selo ili iz Osijeka u Rijeku ili Split, aplikacija će “uhvatiti” vlak i reći sve što je zanima – ističe Šalković.

GSP sustav i pregled voznog reda samo su neke od informacija jer aplikacija također obavještava putnike o radovima na pruzi, navigira ih za vrijeme putovanja i govori im gdje trebaju izići. Objašnjava im gdje i kako presjesti ako je potrebno te ih obavještava o svakom eventualnom kašnjenju, a oni posebno znatiželjni ili željni najudobnije vožnje mogu unosom šifre vlaka koji im dolazi provjeriti je li riječ o starom ili novijem modelu te pregledati slike njegova interijera. Izračunava usto cijenu karte, i to u oba smjera, uključujući popuste ako je putnik student ili umirovljenik. Osim pretraživanja unutar aplikacije, vozni red može se skinuti na telefon te pregledati i kada osoba nije na internetu.

Sam svladao 90 posto

– To je pogotovo korisno onima koji svaki dan putuju vlakom na posao ili fakultet jer njihov život zaista ovisi o voznom redu – kaže Josip, koji i sam mora često putovati iz Zagreba, gdje živi, u Karlovac, iz kojeg dolazi. Tako je, kaže, i osmislio ideju za HŽPP Planer. Aplikaciju je izradio u programskom jeziku Javi, a 90 posto onog što je napravio, ističe, naučio je sam.

Pogledajte video zagrebačkih vozača koji imaju problema sa snijegom:

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
21:26 13.01.2019.

Sad kreni raditi aplikaciju za žičaru..... da je ne čekamo čitavu vječnost.... 😂

SA
samoborka
10:35 12.01.2019.

Bravo!

Avatar dkoor
dkoor
12:59 12.01.2019.

Fantasticna stvar, svaka cast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije