Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENA AKCIJA

Prosvjedovali protiv uvoza smeća iz Zagrebačke županije

Prosvjed, Zelen akcija i UZOR
Foto: Sanjin StrukićPIXSELL
1/13
20.11.2017.
u 10:50

Aktivisti su uoči tematske sjednice Gradske skupštine na temu uspostave sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu dijelili letke na kojima su istaknuli svoje zahtjeve

Prosvjedujući ispred zagrebačke Gradske skupštine, Zelena akcija i udruga UZOR iz Resnika pozvali su u ponedjeljak gradske zastupnike da se na tematskoj sjednici o otpadu usprotive prijedlogu uvoza smeća iz Zagrebačke županije i zatražili uspostavu kvalitetnog sustava odvajanja otpada, pravednu naplatu po količini i smanjenje odlaganja na odlagalištu Jakuševac.

Aktivisti su uoči tematske sjednice Gradske skupštine na temu uspostave sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu dijelili letke na kojima su istaknuli svoje zahtjeve - izgradnju sortirnice, modularnih postrojenja za recikliranje otpada, sanaciju ilegalnih odlagališta i dr.

>> Kante za odvoje otpad stižu 2. veljače

Prosvjed, Zelen akcija i UZOR
1/4

Branka Genzić Horvat iz udruge UZOR upozorila je da Grad Zagreb nema studiju izvedivosti kojom bi se pokazala opravdanost izgradnje zagrebačkog Centra za gospodarenje otpadom, a ishitreni prijedlog odluke o prikupljanju komunalnog otpada ne sadrži sve odrednice obvezatnog odvojenog prikupljanja na mjestu nastanka, niti poštuje načelo pravedne naplate.

Marko Košak iz Zelene akcije poručio je da Zagreb treba plan gospodarenja otpadom koji će propisati izgradnju sortirnica, kompostana i modularnih postrojenja za za ostatni otpad, i da ga mora donijeti u što kraćem roku.

"Zagreb je proglašen europskom prijestolnicom smeća, a na gradsko odlagalište svake se godine dovozi jednaka količina otpada, ne postoji sustav odvajanja i očito je da se ti problemi neće riješiti na ovoj sjednici. Štetni su i sporazum o uvozu smeća u Zagreb, te odluka o prikupljanju otpada koja donosi samo kozmetičke promjene", rekao je Košak.

 

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:07 20.11.2017.

Hm, u Zagrebu se sustavno ništa ne radi sa otpadom, još od vremena kada je gradonačelnik služio vojni rok JNA u Jakuševcu i ganjao pajceke sa smetlišta. Zašto je to tako? Čovjek je po svojoj vlastitoj izjavi, obišao cijeli svijett od Japana do Grenlanda, gledajući spalionice i ostale naćine zbrinjavanja otpada, pa mu se sve to pomiješalo sa paragrafima, stranačkim slagalicama, koalicijama i ostalim političkim dizguzijalijama, da se ponovo odlučio za model iz 1979, samo sada bez pajceka, kojima je zabranjen odlazak, rovanje po smeću i ručak na smetlištu Jakuševac. Ostali skupštinski zastupnici o temi zbrinjavanja otpada ionako ništa ne znaju, osim da moraju baciti ostatke dobrog skupštinskog ručka u priručne koševe za smeće i iza toga upisati dnevnicu na teret poreznih obveznika grada Zagreba. Zato i jesmo europska metropola smeća.

Avatar Resničan
Resničan
13:49 20.11.2017.

Bandić koji je već toliko puta prevario naivne građane i dalje ustrajan u namjeri gradnje novog Jakuševca i spalionice na lokaciji koja je od centra grada zračne linije možda nekih 7 km. Čovijek koji voli spominjati Beč kao spalioničarski uzor ,pa onda bacati fraze da je spalionica passe... opet očito potaknut svojim smetlarskim lobijem, kreće u suludi projekat. Kada već voli spominjati Beč, neka navrati do Ljubljane, bliže mu je, pa da vidi koliko su janezi odmakli po pitanju odvojenog prikupljanja otpada i reciklaže a spalionica im je stran pojam. Banderas nisi sve ove godine uspio, nećeš niti sada. NE SPALIONICI!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije