Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijatelji životinja prikupili recepte za jela bez jaja i mesa

Usred afere 'izvukli' Kuharicu bez salmonele

Kuharica bez salmonele
Foto: Prijatelji životinja
30.11.2016.
u 11:30

Strah od kontaminiranih namirnica, kažu, potaknuo ih je da ponude građanima zdravu alternativu. Posebnu su pažnju posvetili kolačima

Sarma, majoneza, palačinke, pečenka s krumpirom i “dunavski valovi”. Zvuči ukusno, a zasigurno ćete imati još veći apetit ako vam uživanje u ovim delicijama nije rizik koji može donijeti groznicu, mučninu te ostale simptome svakodnevno spominjane salmonele.

Jednako sočni i ukusni

Veganski recepti bez mesa i jaja, naime, skupljeni su u prigodno nazvanoj “Kuharici bez salmonele”, koju su upravo izdali Prijatelji životinja. Aktualna afera s kontaminiranim namirnicama potaknula ih je da ponude građanima zdravu alternativu. U kuharici su 22 recepta za predjela, juhe, glavna jela, priloge i deserte.

– Odlučili smo posvetiti posebnu pažnju receptima za kolače i slatka predjela kako bismo dokazali da oni i bez jaja i kravljeg mlijeka mogu biti jednako kremasti, sočni i ukusni – rekla je Vlatka Balaš iz Prijatelja životinja.

Recepti su preuzeti sa stranica www.spremi-klopu.com, www.zeleni-ponedjeljak.com i www.veganopolis.com na kojima vegetarijanci, ljudi koji su nekada jeli meso, a sada ne mogu zamisliti na svome tanjuru nešto životinjskog podrijetla, svakodnevno razmjenjuju recepte kako bi njihova jela bila što ukusnija i raznovrsnija. Pronaći se tako mogu recepti za majonezu bez jaja i bolognese bez mesa.

Imaju i videoupute

Kuharica se zasad može besplatno skinuti na stranici Prijatelja životinja, gdje je dostupan i videorecept, a upute za pripremu jela namijenjene su svima jer ne sadrže egzotične sastojke koje ćete, kažu u udruzi, danima tražiti ili masno platiti. Bude li velik interes, ističu, kuharicu će objaviti i u tiskanome obliku. •

Komentara 1

FA
fakin2012
14:45 30.11.2016.

zato kad jedemo povrće, najedemo se bakterije ešerihije koli (iz prirodnog gnojiva), kemikalija iz umjetnog, pa pesticida, jer bi bez njeg povrće bilo izjedeno, pa opet pesticida, pa GMO-a za koji ni ne znamo da ga ima u tom povrću, pa mišje kakice koju miševi dodaju robi u skladištima i kod transporta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije