Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Usred afere 'izvukli' Kuharicu bez salmonele

Strah od kontaminiranih namirnica, kažu, potaknuo ih je da ponude građanima zdravu alternativu. Posebnu su pažnju posvetili kolačima
30. studenoga 2016. u 11:30 1 komentara 502 prikaza
Kuharica bez salmonele
Foto: Prijatelji životinja

Sarma, majoneza, palačinke, pečenka s krumpirom i “dunavski valovi”. Zvuči ukusno, a zasigurno ćete imati još veći apetit ako vam uživanje u ovim delicijama nije rizik koji može donijeti groznicu, mučninu te ostale simptome svakodnevno spominjane salmonele.

Jednako sočni i ukusni

Veganski recepti bez mesa i jaja, naime, skupljeni su u prigodno nazvanoj “Kuharici bez salmonele”, koju su upravo izdali Prijatelji životinja. Aktualna afera s kontaminiranim namirnicama potaknula ih je da ponude građanima zdravu alternativu. U kuharici su 22 recepta za predjela, juhe, glavna jela, priloge i deserte.

– Odlučili smo posvetiti posebnu pažnju receptima za kolače i slatka predjela kako bismo dokazali da oni i bez jaja i kravljeg mlijeka mogu biti jednako kremasti, sočni i ukusni – rekla je Vlatka Balaš iz Prijatelja životinja.

Recepti su preuzeti sa stranica www.spremi-klopu.com, www.zeleni-ponedjeljak.com i www.veganopolis.com na kojima vegetarijanci, ljudi koji su nekada jeli meso, a sada ne mogu zamisliti na svome tanjuru nešto životinjskog podrijetla, svakodnevno razmjenjuju recepte kako bi njihova jela bila što ukusnija i raznovrsnija. Pronaći se tako mogu recepti za majonezu bez jaja i bolognese bez mesa.

Imaju i videoupute

Kuharica se zasad može besplatno skinuti na stranici Prijatelja životinja, gdje je dostupan i videorecept, a upute za pripremu jela namijenjene su svima jer ne sadrže egzotične sastojke koje ćete, kažu u udruzi, danima tražiti ili masno platiti. Bude li velik interes, ističu, kuharicu će objaviti i u tiskanome obliku. •

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • fakin2012:

    zato kad jedemo povrće, najedemo se bakterije ešerihije koli (iz prirodnog gnojiva), kemikalija iz umjetnog, pa pesticida, jer bi bez njeg povrće bilo izjedeno, pa opet pesticida, pa GMO-a za koji ni ne znamo da ga ima u tom povrću, ... prikaži još! pa mišje kakice koju miševi dodaju robi u skladištima i kod transporta...