Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradnja nadstrešnica

USKOK podignuo optužnicu protiv Davora Jelavića i suradnika

davor Jelavić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
08.07.2015.
u 12:08

Uz Jelavića, optužnica je podignuta i protiv njegove pomoćnice Vesne Lubine, Petra Gavrilovića, direktora tvrtke Gamont i još dvoje okrivljenika

USKOK je podignuo optužnicu protiv Davor Jelavića, bivšeg pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, njegove pomoćnice Vesne Lubine, Petra Gavrilovića, direktora tvrtke Gamont i još dvoje okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

U nastavku pročitajte priopćenje USKOK-a

Optužnicom se I. okr., pročelniku Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, II. okr., pomoćnici okrivljenog pročelnika zaduženoj za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture, i IV. okr., nadzornom inženjeru, stavlja na teret da su, od ožujka do rujna 2009. godine, nakon što je Grad Zagreb s jednim društvom zaključio ugovor o gradnji temelja za 600 nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima, sukladno dogovoru i na traženje III. okr. odgovorne osobe navedenog društva, u namjeri da tom društvu pribave veliku nepripadnu imovinsku korist, poduzimali radnje radi odobravanja i plaćanja pripremnih radova, čišćenja gradilišta te nabave i postavljanja prometnih znakova kao vantroškovničkih radova iako navedeni radovi to nisu bili, a nisu bili u potpunosti ni izvedeni, te ih Grad nije bio dužan platiti. Naime, iako su znali da su navedeni radovi obuhvaćeni sklopljenim ugovorom, I. okr. i II. okr. su dali suglasnost za navedeno nakon čega je III. okr., sukladno dogovorenom, ispostavio privremenu situaciju i okončanu situaciju u kojima je te radove obračunao kao vantroškovničke. Potom su IV. okr. i II. okr. ovjerili ispostavljene situacije nakon čega je I. okr. naložio njihovo plaćanje čime je, na štetu Grada Zagreba, društvu III. okrivljenika pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu od 5.187.000,00 kuna bez PDV-a.

Osim navedenog, optužnicom se I. okr. i II. okr. stavlja na teret da su se, na traženje V. okr., odgovorne osobe jednog trgovačkog društva u kojem je I. okr. član Nadzornog odbora, od srpnja 2008. do prosinca 2009. godine, u namjeri da tom društvu pribave veliku nepripadnu imovinsku korist, dogovorili kako će, bez obzira na druge ponuditelje, osigurati da posao izrade i montaže 600 nadstrešnica dobije navedeno društvo. U cilju realizacije navedenog, I. okr. i II. okr. su postupali protivno Zakonu o javnoj nabavi poduzimajući radnje kojima su, u cilju pogodovanja navedenom društvu, onemogućili druge zainteresirane ponuditelje u davanja ponude, čime su onemogućili Grad Zagreb da za posao izrade i montaže nadstrešnica odabere najpovoljnijeg ponuditelja. Tako su I. okr. i II. okr. s društvom V. okr., bez obzira što ponuda njegovog društva nije ispunjavala obvezujuće uvjete nadmetanja, sklopili ugovor o nabavi i montaži 600 nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima, čime su tom društvu pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 1.538.168,86 kuna bez PDV-a, a Grad Zagreb, na ime razlike između stvarnog i naplaćenog utroška materijala i radova potrebnih za izradu isporučenih nadstrešnica te razlike u cijeni između prihvaćene zamjene materijala, oštetili za 6.058.328,43 kune bez PDV-a.

>> Na izmjenama GUP-a investitori zaradili 68 milijuna kuna

Komentara 37

Avatar comparator
comparator
12:44 08.07.2015.

Osobno sam poznavao P. G.-a i čovjek je bio uredni pripadnik komunističke partije prije rata u jednoj jakoj Sour firmi.Kasnije je preko svoje ženice dobijao poslove i tek sada je eto dolijao.

Avatar links
links
16:30 08.07.2015.

krug se zatvara, a zna se tko je vodio igru, gotov si lopino populistička jeftina!!!!

DO
Dotepenec
13:24 08.07.2015.

Evo ga Torosito, drveni odvjetnik se opet javlja. Hoćeš li tako braniti i Jakovinu, Merzel, Sabu ili nekog drugog kad kod tebe svi imaju opravdanja za nezakonite radnje jer netko drugi nije procesuiran. Takvi kao ti su još gori od optuženih jer je opravdanje krali su ali i drugi su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije