Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA U 'AKCIJI'

Umjesto umjetnosti, Grad odabrao sivilo: Umjetniku naredili da ukloni šareni mural s Dolca

Foto: Boris Bare
22.05.2022.
u 20:00

- Sramota mog sivog grada, zavod za zaštitu spomenika naredio da moramo vratiti zid u prvobitno sranje, u sivu boju. Samo još fali svastika i mamiću cigane da to bude to... Tužno - napisao je street art umjetnik Boris Bare koji je nerado morao prebojati zid.

Šareni mural ili sivi zid? Pitate li konzervatore odgovor je sivi zid. Naime, Zavod za zaštitu spomenika Grada Zagreba naredio je da se zid uz stepenice koje vode prema "trbuhu grada" odnosno Dolcu mora hitno vratiti u prvobitno stanje. 

Uklonjeni mural djelo je akademskog slikara Mislava Lešića, a nastao je u sklopu projekta Ulični triptih. Riječ je o inicijativi koja street art djelima želi oživjeti zapostavljene gradske zidove. Tako se na Dolcu nalazio simpatični pijetao i kokoš, te slika voća i licitarsko srce. Ove ilustracije Lešića su asocirale na najveću tržnicu u Zagrebu, no sada ih više nema.

Vijest o tome na svom je Facebooku podijelio hrvatski street art umjetnik Boris Bare koji je nerado morao prebojati zid.

- Sramota mog sivog grada, zavod za zaštitu spomenika naredio da moramo vratiti zid u prvobitno sranje, u sivu boju. Samo još fali svastika i mamiću cigane da to bude to... Tužno - napisao je.

Svi komentari ispod objave pridružili su se u osudi ovog poteza Zavoda za zaštitu spomenika

- Zavod za zaštitu dosadnih zidova... Nevjerojatno tko sve sjedi po tim zavodima... Sramota - nizali su se komentari.

 

Komentara 23

ST
stefj
22:11 22.05.2022.

Tja, definitivno nema smisla šarati okolo po zidovima kako se kome prohtije, no vjerujem da je dotični našarao dugine boje ili nešto slično, da ne bi bilo problema, a i bilo bi puno napada da je grad naredio da se takvi crteži uklone.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
23:45 22.05.2022.

Shvaćam stav Zavoda za zaštitu spomenika, no s druge strane imamo središte (i ne samo srediste) grada koje se desecima godinama devastira - oronule fasade, komadi koji se odlamaju i ugrožavaju ljude i imovinu, nakaradne nadogradnje i zatvaranja balkona i lođa, stavljanja pvc stolarije na zgrade i kuće u povijesnoj jezgri i na kraju isarane fasade bez da itko ista čini po tom pitanju. Sto su Zavod i odgovorni u gradu poduzeli po tom pitanju?

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
08:38 23.05.2022.

Ti isti djelatnici zavoda za zaštitu spomenika mnogim suvlasnicima objekata u centru Zagreba godinama nisu dozvoljavali obnoviti stare oronule dimnjake tvrdeći kako su ti dimnjaci vizura grada. Prilikom potresa upravo ti oronuli dimnjaci napravili su najviše štete u našem gradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije