Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanacija odlagališta Trebež

Umjesto brda smeća bit će zelena šetnica

09.09.2015., Samobor - Prije pocetka obilaska divljeg odlagalista smeca Trebez u Vrbovcu Samoborskom organizirana je prezentacija sanacije. Kako napreduju radovi dosli su se uvjeriti ministar  Mihael Zmajlovic i ravnatelj Fonda za zastitu okolisa i energe
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
10.09.2015.
u 10:00

Javnost zabrinuta, misli da će se radovima ugroziti podzemne vode

Gotovo četrdeset godina stanovnici Samobora i okolnih naselja te tvrtke koje rade na tom području odlagali su otpad na neuređenoj šljunčari, samo tri i pol kilometra od centra grada.

"Planina" koja je nastala od smeća mogla se vidjeti i s prometnica koje okružuju Samobor, a onda je 2007. godine Trebež zatvoren. Osam godina tražio se model sanacije brda, a sada se konačno najvažniji projekt za grad Samobor u 2015. počeo realizirati.

Dobro i za sanjkalište

Iako je započeo još u listopadu lani, strojevi su nekadašnje odlagalište Trebež s 37.000 četvornih metara neopasnog otpada počeli otkopavati i sanirati ovaj tjedan. Izvođači i tvrtke koje provode sanaciju jučer su službeno projekt predstavili i javnosti pa je lokalno stanovništvo izrazilo zabrinutost samim procesom.

– Još prije rata pričalo se o sanaciji Trebeža, a tada Hrvatske vode odlagalište nisu željele ni taknuti jer su se bojale da će bušenjem poremetiti sustav podzemnih voda – žalili su se stanovnici te dodali da je svih tih godina nekontrolirano dovožen razni otpad. U opasnosti je tako, dodaju, obližnje vodocrpilište Strmec, koje opskrbljuje i zapadni dio Zagreba. Građane je smirio sam projektant Svjetlan Hudec, tvrdeći da su projekt odobrile sve institucije, napravljena je i studija utjecaja na okoliš. Postavit će se i uređaji koji će pratiti sve parametre.

– Samo "tijelo" otpada neće se dirati, već se saniraju samo rubovi – kazao je Hudec.

Da otpad ne dođe u kontakt s vodom napravit će se nepropusni sloj iznad i ispod odlagališta, tako da će otpad biti u svojevrsnoj kapsuli. Nakon završetka sanacije, odlagalište će se urediti i hortikulturno pa će se zasaditi trava i drveće.

– Bit će idealno za sanjkalište – šalio se gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, koji je u inspekciju radova došao zajedno s ministrom zaštite okoliša Mihaelom Zmajlovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svenom Müllerom.

Do 31.12. na Jakuševac

Projekt, koji bi trebao biti gotov do kraja rujna 2016. godine, vrijedan je 65 milijuna kuna, a Samoborci za to neće morati izdvojiti ni kune. Financira se, naime, iz kohezijskog fonda Europske unije, i to u 85-postotnom iznosu, dok će preostalih 15 posto osigurati Fond za zaštitu okoliša. Grad Samobor trenutačno otpad vozi na Jakuševac, a ugovor vrijedi do 31. prosinca ove godine.

Komentara 1

Avatar revelinicus
revelinicus
15:00 10.09.2015.

Kakav 'Jakuševac'?!? Valjda Jakuševec!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije