Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počinili čak 35 kaznenih djela

Ukrao bankovnu karticu, naručio mobitel pa ga zabunom poslao vlasniku kartice

pixabay
10.01.2024.
u 11:38

Sumnja se da je, trenutno nedostupna osoba, koristila osobne podatke oštećenog te na internetskoj stranici teleoperatera, naručila mobilni uređaj, a koji potom nije isporučen jer je pogreškom zaboravio izmijeniti adresu dostave te je uređaj poštom dostavljen oštećenom, koji ga je potom vratio teleoperateru

Zagrebački policijski službeni, kako stoji u objavi na službenim stranicama PU Zagrebačke, proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca starosti 20, 21 i 19 godina zbog osnovane sumnje da su pojedinačno ili zajedno počinili ukupno čak 35 kaznenih djela krađa, teških krađa, produljenih kaznenih djela računalnih prijevara te nedozvoljenu uporabu osobnih podataka na štetu više osoba. 

– U svezi navedenog, zasad je jedna osoba nedostupna te se za njom traga kako bi se dovršilo kriminalističko istraživanje. Ujedno, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Provedenim kriminalističkim istraživanjem, sumnja se da je osumnjičeni od rujna do prosinca 2023., neovisno o dobu dana, na području Trešnjevke, s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, prilazio otključanim ili zaključanim osobnim automobilima, nakon čega bi iz unutrašnjost otuđivao, novčanike, torbice, dokumente, novac i drugo. Potom bi se s ukradenim predmetima udaljio s mjesta počinjenja kaznenog djela te s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, otišao bi na razne lokacije na području grada Zagreba gdje bi potom u više navrata zlouporabio otuđene bankovne kartice, a često je njima i plaćao usluge taksi prijevoza – stoji u objavi.

VEZANI ČLANCI: 

Iz PU Zagrebačke dodaju kako se sumnja da je osumnjičeni kaznena djela činio sam, a pojedina zajedno s ostalim osumnjičenima. Također se sumnja kako su 20-godišnjak i godinu stariji osumnjičenik, s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, lani krajem studenoga, prišli zaključanom teretnom vozilu marke Renault Master zagrebačkih registarskih oznaka, nakon čega su prikladnim alatom provalili unutra, ušli u tovarni prostor te otuđili razne alate kao što su akumulatorske bušilice, brusilice te odvijači, u ukupnoj vrijednosti od oko 1600 eura. 

– Sumnja se i da je osumnjičeni 20-godišnjak s još jednom, zasad nepoznatom osobom, sredinom prosinca, prišao osobnom automobilu marke Audi A6 zagrebačkih registarskih oznaka, nakon čega su istim ili sličnim ključem otvorili vrata, ušli u automobil te otuđili novčanik s dokumentima i novcem, bankovne kartice i drugo te pobjegli. Na takav su način, sumnja se, zajedno postupali 20, 21 i 19-godišnjak sredinom prosinca kada je meta njihovog postupanja bio osobni automobil marke Volkswagen Taigo, iz kojeg su nakon što su ga otvorili otuđili novac i sunčane naočale – javljaju iz PU Zagrebačke. 

VEZANI ČLANCI: 

U više je navrata, dodaju, na raznim lokacijama u metropoli, kao i plaćanjem usluga taksi prijevoza, osumnjičeni 20-godišnjak i trenutno nedostupna osoba, zlouporabili su otuđene bankovne kartice i na taj način su se nepripadno okoristili za oko 3.500 eura. A sumnja se i da je, trenutno nedostupna osoba, koristila osobne podatke oštećenog te na internetskoj stranici teleoperatera, naručila mobilni uređaj, a koji potom nije isporučen jer je pogreškom zaboravio izmijeniti adresu dostave te je uređaj poštom dostavljen oštećenom, koji ga je potom vratio teleoperateru. Iz PU Zagrebačke ističu kako ukupna materijalna šteta iznosi oko 10.000 eura. 

– Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu. Tijekom kriminalističkog istraživanja došlo se do saznanja kako je osumnjičeni 28-godišnjak neovlašteno nabavio automatsku pušku marke Zastava, tzv. Kalašnjikov čije je nabavljanje i posjedovanje građanima zabranjeno, a koju je skrivao na adresi svog boravišta. Provedeno je kriminalističko istraživanje zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te će kaznena prijava biti podnesena Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu redovnim putem. Kriminalističko istraživanje se nastavlja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije