Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ugostitelji šokirani: Uništavaju nas! Moramo micati plaćene terase

Dok grad ne donese pravilnik o novom izgledu terasa, postojeće ugostitelji moraju ukloniti iako su ih platili
25. srpnja 2014. u 16:00 23 komentara 21774 prikaza
24.07.2014.,Zagreb - Lokali u blizini Ban centra moraju zatvoriti terase jer se ne uklapaju u novu viziju Trga Europe.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U roku od 24 sata morate maknuti terasu! Obavijest je to koju su bez ikakve najave dobili vlasnici ugostiteljskih objekata na Trgu Europe, točnije u Vlaškoj i Cesarčevoj. Riječ je o slastičarnici Amelie, pečenjarnici Ćevapi u somunu i Cheese baru. U idućih mjesec dana Grad će, naime, donijeti pravilnik o izgledu terasa, a za to vrijeme ugostitelji ih ne smiju imati. Šokiranim vlasnicima lokala rješenje je stiglo samo dvadesetak dana nakon što su vratili terase uklonjene u travnju zbog radova na uređenju novog gradskog trga.

– Nevjerojatno je da ne smijemo raditi dok Grad razmišlja o izgledu terasa, to je divna podrška malim poduzetnicima – ističe vlasnica slastičarnice Žakline Troskot koja je prije mjesec dana od Grada dobila nagradu za 2. najljepšu terasu u Zagrebu. Pita se zašto pravilnik nije napravljen dok su radovi trajali i terasa nije bilo, a najam se zbog ugovora uredno plaćao.

– Zanima me tko će nadoknaditi novac uložen u terase i koji ćemo tek izgubiti budući da gosti ljeti žele sjediti vani – kaže Edin Vaiti, vlasnik pečenjarnice sa 46 godina dugom tradicijom koji ne planira maknuti svoju terasu. Vlasnik Cheese bara Dado Tašner terasu će ipak maknuti jer se boji troškova.

– Drugi bi je mogli uništiti, a svaki sam stol platio 2000 kuna jer sam se konzultirao s arhitektima kako da se najbolje uklope – kaže te dodaje da je žalosno kako se postupa s malim poduzetnicima koji s terasom imaju dvaput veću zaradu. On će sada morati otpustiti radnika kojeg je tek nedavno zaposlio.

Da je apsurdno braniti rad ugostiteljima, tvrdi i arhitekt Branko Silađin koji je projektirao novi trg te sudjeluje u izradi normi.

– Radi se o treniranju strogoće Grada i inspektora na malim ugostiteljima kojima mogu naplaćivati kazne – tvrdi Silađin te objašnjava da će norme određivati veličinu terase, količinu reklama na suncobranima... Cilj je da se ne ponovi situacija u Bogovićevoj ulici i na Cvjetnom trgu gdje su ugostitelji zauzeli 80 posto površine, a ne bi smjeli više od 30, kaže.

Dodatne će troškove donijeti i usvajanje pravilnika budući da iz Grada poručuju da će prilagodbu ugostitelji sami financirati. Vlasnici pak poručuju da njih više neće ni biti ako im Grad sada ne dopusti rad.

Ključne investicije
Sedam projekata od 60 milijardi kuna koji će promijeniti Hrvatsku
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Deleted user:

    Trg je odličan, osim onog spomenika s petokrakom. A ova kuća na prvoj fotki i terasa pored je sramotna činjenica, da je bar jedina ali na žalost nije.

  • Milkica:

    Dajte ovim genijalcima iz pečenjarnice objasnite dan nisu _č_evapi, nego _ć_evapi.

  • MKGRA:

    Inače u toj slastičarnica Amelie je jako losa kava sama voda