Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt

Udruga Lanište: Gradit ćemo park u obliku države

lanište
Marko Čubrilo/VLM
24.05.2010.
u 09:42

Gradnja bi se, najavljuju stanovnici Laništa, financirala iz pretpristupnih fondova EU, a u parku bi bili igralište, boćalište, šetalište, ekopaviljon.

Udruga građana Lanište izradila je Nacrt samoodrživog ekoparka koji planiraju sagraditi u svojem naselju. Po njihovim procjenama, projekt bi se najvećim dijelom mogao financirati iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Počast braniteljima

Projekt bi sadržavao šetalište, dječje igralište, boćalište, kao i druge sportske sadržaje.

– Želja nam je sagraditi park koji bi imao svoje značenje i koji bi iz zraka nalikovao Republici Hrvatskoj. Također želimo sagraditi ekopaviljon za edukaciju mladih, no najvažnije je na neki način odati počast braniteljima i ujediniti civilno i braniteljsko društvo – novi poduhvat objasnila je Gordana Miškulin, predsjednica Udruge Lanište, koja je prošle godine uspjela zaustaviti postavljanje kamena-temeljca za Obrtnički dom koji se trebao sagraditi usred naselja.

Realizacijom toga megaprojekta ugrožene nisu bile samo zelene površine koje su se namjeravale asfaltirati i pretvoriti u prometnice već, poručuju iz udruge, i sigurnost samih građana, prije svih djece.

– Specifičnost ovog naselja nalaže da je nama potrebna javna površina sa sportskim sadržajima kako bi i djeca i ostali mogli poboljšati kvalitetu života – dodao je Toma Radoš, član udruge i ratni vojni invalid, a napominje da je braniteljski spomenik koji bi reprezentirao veliki dio stanovništva Laništa jedan od prioriteta.

Suradnja s institucijama

– Puno ovisi o dogovoru sa Zvonimirom Šostarom i Miodragom Demom, koji su obećali odgovoriti u sljedećih nekoliko dana. Podršku smo dobili i od ministra Tomislava Ivića, koji nam je dao upute kako se javljati na natječaje za izgradnju spomenika – suradnju s institucijama pohvalila je G. Miškulin. Problemima s gostima priredbi u Areni također se nazire kraj; prije nekoliko dana predstavnici Udruge sastali su se sa Zdenkom Antunovićem, direktorom Arene, koji, kažu, podupire rad udruge.

Okvirno je već postignut i dogovor o postavljanju novih parkirališnih mjesta, a potrebno je, poručuju iz Udruge, samo zeleno svjetlo Grada.

Komentara 6

DE
detour
14:25 24.05.2010.

park apsolutno ali nakon javnog natjecaja za kraobrazno rjesenje. spomenik je takodjer dobrodosao, ali on ne bi trebao biti primitivan kao vecina onih koje je postavilo zadnjih godina, vec govoriti SUVREMENIM likovnim jezikom i biti slika svoga vremena. to osiguratiti moze samo javni natjecaj i kvalitetna komisija uglednih povjesnicara umjetnosti, a ne bandicevih polupismenih i korumpiranih sirovina. sto je s bivsim golf igralistem kod hotela za koje grad i hotel vode spor, a koje takodjer svakako treba otvoriti gradjanima i urediti kao javni park?

HA
Haagenar
11:11 24.05.2010.

divno, dakle, park kao boomerang... a sto ce biti u dijelu koje je u stvarnosti Bosna? kavez sa Medjedima? :)

DU
Deleted user
11:26 24.05.2010.

taj dio je isto Hrvatska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije