Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Udruga Lanište: Gradit ćemo park u obliku države

Gradnja bi se, najavljuju stanovnici Laništa, financirala iz pretpristupnih fondova EU, a u parku bi bili igralište, boćalište, šetalište, ekopaviljon.
24. svibnja 2010. u 09:42 6 komentara 29 prikaza
lanište
Foto: Marko Čubrilo/VLM

Udruga građana Lanište izradila je Nacrt samoodrživog ekoparka koji planiraju sagraditi u svojem naselju. Po njihovim procjenama, projekt bi se najvećim dijelom mogao financirati iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Počast braniteljima

Projekt bi sadržavao šetalište, dječje igralište, boćalište, kao i druge sportske sadržaje.

– Želja nam je sagraditi park koji bi imao svoje značenje i koji bi iz zraka nalikovao Republici Hrvatskoj. Također želimo sagraditi ekopaviljon za edukaciju mladih, no najvažnije je na neki način odati počast braniteljima i ujediniti civilno i braniteljsko društvo – novi poduhvat objasnila je Gordana Miškulin, predsjednica Udruge Lanište, koja je prošle godine uspjela zaustaviti postavljanje kamena-temeljca za Obrtnički dom koji se trebao sagraditi usred naselja.

Realizacijom toga megaprojekta ugrožene nisu bile samo zelene površine koje su se namjeravale asfaltirati i pretvoriti u prometnice već, poručuju iz udruge, i sigurnost samih građana, prije svih djece.

– Specifičnost ovog naselja nalaže da je nama potrebna javna površina sa sportskim sadržajima kako bi i djeca i ostali mogli poboljšati kvalitetu života – dodao je Toma Radoš, član udruge i ratni vojni invalid, a napominje da je braniteljski spomenik koji bi reprezentirao veliki dio stanovništva Laništa jedan od prioriteta.

Suradnja s institucijama

– Puno ovisi o dogovoru sa Zvonimirom Šostarom i Miodragom Demom, koji su obećali odgovoriti u sljedećih nekoliko dana. Podršku smo dobili i od ministra Tomislava Ivića, koji nam je dao upute kako se javljati na natječaje za izgradnju spomenika – suradnju s institucijama pohvalila je G. Miškulin. Problemima s gostima priredbi u Areni također se nazire kraj; prije nekoliko dana predstavnici Udruge sastali su se sa Zdenkom Antunovićem, direktorom Arene, koji, kažu, podupire rad udruge.

Okvirno je već postignut i dogovor o postavljanju novih parkirališnih mjesta, a potrebno je, poručuju iz Udruge, samo zeleno svjetlo Grada.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • detour:

    park apsolutno ali nakon javnog natjecaja za kraobrazno rjesenje. spomenik je takodjer dobrodosao, ali on ne bi trebao biti primitivan kao vecina onih koje je postavilo zadnjih godina, vec govoriti SUVREMENIM likovnim jezikom i biti slika svoga vremena. to osigurati ... prikaži još!ti moze samo javni natjecaj i kvalitetna komisija uglednih povjesnicara umjetnosti, a ne bandicevih polupismenih i korumpiranih sirovina. sto je s bivsim golf igralistem kod hotela za koje grad i hotel vode spor, a koje takodjer svakako treba otvoriti gradjanima i urediti kao javni park?

  • Haagenar:

    divno, dakle, park kao boomerang... a sto ce biti u dijelu koje je u stvarnosti Bosna? kavez sa Medjedima? :)

  • Deleted user:

    taj dio je isto Hrvatska!