Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranci i potomci Hrvata na satu hrvatskog

"Učim hrvatski da bih 
u Australiji pričao 
s bakom i djedom"

10.07.2015., Zagreb - Na Sveucilistu u Zvonimirovoj ulici strani studenti, hrvatskih korijena pohadjaju nastavu hrvatskog jezika. James Rajnovich, Adam Raich, Kristina Skoko. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
17.07.2015.
u 13:11

Školu svakog srpnja organizira Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište

James Rajnovich, 72-godišnjak iz Kanade, prije pet godina počeo se raspitivati o prošlosti svoje obitelji, a istraživanje ga dovelo ravno u Hrvatsku.

– Moj djed rođen je u Čigoču prije 130 godina. Čim sam to doznao, došao sam u Hrvatsku i posjetio rodni kraj svojih predaka. Ima puno roda tamo – govori James Rajnovich, koji je nakon upoznavanja s Hrvatskom odmah počeo učiti hrvatski jezik. A kako bi ga usavršio, već je drugi put upisao Školu hrvatskog jezika i kulture u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta u Zagrebu.

Iz cijelog svijeta

Školu koja se već tradicionalno održava u srpnju, a čiji je cilj upoznati strance s hrvatskim jezikom i kulturom, ove je godinu upisalo 36 polaznika iz 14 zemalja. Svi oni svaki dan po šest sati uče hrvatsku gramatiku i vokabular, a podijeljeni su u pet grupa, ovisno o razini znanja. Neki se s jezikom susreću prvi put, dok ga drugi već dobro govore s obzirom na to da su ih roditelji naučili kod kuće.

– Prije je u školu većinom dolazila dijaspora, djeca iseljenika koja žele poboljšati svoje znanje, no sve više dolaze stranci koji su se zaljubili u hrvatske ljepote te žele naučiti više o zemlji. Većinom je riječ o Japancima i Korejcima koji su opčinjeni našom prirodom, najviše Plitvičkim jezerima – objasnila je Marija Bošnjak, profesorica koja već 15 godina vodi tečajeve hrvatskog u sklopu škole. Kako kaže, polaznici su većinom mlađe osobe, do 30 godina, no ima i izuzetaka.

– Moja je obitelj došla iz Slavonije u Australiju pa mi je želja naučiti hrvatski kako bih mogao razgovarati s bakom i djedom koji slabo govore engleski – rekao je 21-godišnji Adam Rajić, koji je iz Melbournea došao u zagrebačku školu i to zajedno s bratom Stefanom. Budući da studira međunarodne odnose, vjeruje da će mu znanje hrvatskog biti jako korisno.

Svi su jako ljubazni

A osim učenja jezika, polaznici imaju prilike upoznati i Zagreb, pa u slobodno vrijeme razgledavaju znamenitosti i muzeje. Također, organizirana su i dva izleta, u Zagorje te na Plitvička jezera.

– Prvi sam put u Zagrebu i oduševio me. Ljudi su jako pristupačni i ljubazni, a najviše mi se sviđaju tramvaji. Odličan su način prijevoza kojim možete brzo doći do bilo kojeg dijela grada – rekla je pak Kanađanka Kristina Skoko, koja također ima hrvatske korijene. U Hrvatskoj joj se najviše sviđa kulturna baština. Kako kaže, i Kanada je lijepa, no nema tako bogatu povijest. Također, oduševila su je Plitvička jezera gdje je voda toliko bistra da se jasno vidi dno.

Komentara 3

NE
Neutralac
21:49 17.07.2015.

Pogledajte naslov... ne znam zasto se u zadnje vrijeme glagol "govoriti" zamjenjuje s "pricati".... Pricati je primjereno samo u "pricam ti pricu"....

SO
sohnahoakasaa
15:05 17.07.2015.

Svaki put me malo zaboli kad vidim koliko djece u Hrvatskoj govori drugi jezik jednog od svojih roditelja. To je poštovavnje prema supružniku, njegovim korjenima i pravilan odgoj i odnos djece prema tradiciji. Naši 'novi' mladi pomodarski jako kupe tuđe kulture a svoje se srame. Kako griješe. Stranci uživaju i čude se tako velikoj povijesti i kulturi malog naroda - Hrata. Naši novi 'pečalbaši' vole misliti da su svjetski pa zato valjda i nije naučio mog unuka (LA) Hrvatski . Jako me to boli ali nek je to sve zlo...I ovaj gospodin uči sada, možda i moj unuk 'progleda'...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije