Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

U Županiji velika koalicija: HDZ-SDP-Most-Bandić... svi za proračun, osim Živog zida!

Glasanje je pokazalo da je jedina oporba Živi zid jer je samo njihova vijećnica Petra Prugovečki bila protiv proračuna
28. studenoga 2018. u 08:39 11 komentara 3161 prikaza
Stjepan Kožić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Prvi put u 18 godina mandata župana Stjepana Kožića sve političke opcije, osim zastupnice Živog zida, dakle i vlast i oporba, prihvatile su jučer proračun Zagrebačke županije! Od prisutna 42 zastupnika (od ukupno 51), 40 ih je glasalo za proračun, protiv je bila jedino Petra Prugovečki (ŽZ), a suzdržan dr. Ivan Bekavac (Most) jer je amandmanom tražio povećanje plaća liječnicima u zdravstvenim ustanovama županije, ali to mu nije prošlo.

HDZ CRODEMOSKOP HDZ siguran na vrhu, SDP pao i samo je za postotni poen bolji od Živog zida

Potpisan sporazum

U Županiji je tako na djelu velika koalicija, ne samo HDZ-a i SDP-a, nego svih stranaka nakon što je lani HDZ s partnerima preuzeo vlast u Skupštini i smijenio SDP-ova predsjednika županijskog parlamenta Mihaela Zmajlovića, a župan Kožić napustio HSS i osnovao nezavisnu listu. I dok župan ima potpisan sporazum o političkoj suradnji s HDZ-om, HNS-om, HSU-om i HSLS-om te sa zastupnicima Milana Bandića, što bi značilo da se odmetnuo od SDP-a s kojim je došao na vlast, u strukturama vlasti u Županiji i dalje su SDP-ovci, HSS-ovce navodno smjenjuje, a na proračunu mu je, kažu naši izvori, najviše pomagala SDP-ova dožupanica Nadica Žužak. Tako i SDP i HDZ smatraju da su vlast, a u Županiji vlada sve stranačka suradnja koju jedino kvari Živi zid. Bivši šef Skupštine Mihael Zmajlović otvoreno kaže da je proračun nastao upravo u suradnji sa SDP-om i da je na njemu aktivno radila SDP-ova dožupanica tako da je, kaže, logično i da su podržali takav prijedlog proračuna.

Matanović, Silović i Bučko nema kraja Nastavlja se osipanje SDP-a: Načelnik slavonske općine Željko Matanović prešao u HNS

– Tim više što se proračunom predviđa opremanje škola pametnim interaktivnim pločama, subvencije za energetsku obnovu koju će moći ostvariti građani na području županije i povećanje izdvajanja za projekte financirane iz EU. Zašto je i HDZ glasao za proračun, to je možda najbolje pitati njih – kaže Zmajlović.

Župan Stjepan Kožić kaže pak da nema ništa protiv velike koalicije ako je ona na tragu boljeg života stanovnika županije.

Gordan Maras Večernji TV Maras: Vrijeme je da Milanović kaže hoće li se kandidirati za predsjednika

Pisat će Plenkoviću

– Ovo je prvi put u mojem mandatu da su gotovo svi podržali proračun, a to znači da smo dobro koordinirali njegovu izradu u kojoj su sudjelovale sve opcije – pohvalio se Kožić. U HDZ-u nisu svi zadovoljni zbog “prve velike koalicije u Hrvatskoj” pa najavljuju i pismo vrhu stranke...

Andrej Plenković rasprava Plenković predstavio proračun: Prvi put Hrvatska ne troši više nego što ima

Vijećnica Živog zida Petra Prugovečki kaže da je glasovanje pokazalo da su svi dogovorno u koaliciji i da je Živi zid jedina oporba. Oni, kaže, nisu i neće sudjelovati u raspodjeli plijena i uhljebljivanja u nadzornim odborima županijskih tvrtki. A proračun koji, dodaje, ne predviđa dodatna sredstva dječjim vrtićima da bi se roditeljima olakšala financijska situacija, koji ne osigurava udžbenike srednjoškolcima, iako za sve postoji prostor, ne mogu podržati.

Pogledajte video: Noćno prepucavanje u Saboru

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • AAAAAA:

    kakvo čudo? To je "čudo" samo za neupućene! Velika koalicija špijuna, dezertera, soroševaca, petokolonaša i ostalih hrvatofoba je odavno funkcionalna, ali prikrivena, a sad su se toliko osilili, pa i formalno izlaze u javnost! Novo samo za neupućene! Bože pomozi!

  • herojulice:

    Sjećate se izjave "gospodina" Bandića: Ako treba i sa crnim vragom. Zagrepčani, probudite se dok vam sva djeca nisu napustila grad. Ne trebate biti bogati i trošiti novce dovoljno je izaći na izbore i dati svoj glas. Nemojte biti lijeni. ... prikaži još! Ne nasjedajte na izgovor svejedno će pobjediti. Nije istina. Izađite na izbore.

  • Deleted user:

    Korumpirani političari nisu nikakva novost nego pravilo. Svaki je dobio svoj dio kolača a proračun (čitaj otimačina od građana) je sve veći.