Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U samom centru grada ne zna se geodetska točnost za čak 9,2 km cijevi

Predviđeno trajanje projekta geodetskog snimanja vodoopskrbne i odvodne mreže je dvije godine, a procijenjena vrijednost je 10 milijuna kuna bez PDV-a.
07. listopada 2019. u 09:40 14 komentara 4612 prikaza
Postavljanje odvodnih cijevi za odvod oborinskih voda u Škorpikovoj
Foto: Robert Anic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Nešto malo manje od 5700 kilometara iznosi udaljenost između Zagreba i glavnog grada Indije New Delhija, a upravo tolika je duljina svih vodovodnih i kanalizacijskih cijevi koje se prostiru podzemljem Zagreba i okolice. Radi se, točnije, o 3500 kilometara vodovoda i 2200 onih za odvodnju kojima upravlja zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja, a kako Grad nije sto posto siguran gdje se otprilike 450 kilometara njih točno nalazi, raspisao je natječaj kojim traži izvođača radova geodetskog snimanja cijele vodovodne i odvodne infrastrukture na području koje pokriva ViO – u Zagrebu, Samoboru, Svetoj Nedelji i Stupniku.

'Krkljanac' u Vukovarskoj PROBLEMI U PROMETU Usred mirne nedjelje totalni krkljanac na zagrebačkim ulicama: 'Zašto stojimo?'

Snimit će se i svi priključci

To uključuje pozicioniranje točno u centimetar svih onih cijevi koje su već odavno zabilježene u katastru, ali i onih neevidentiranih kao i onih, koje, prema tekstu natječaja, “nemaju geodetsku točnost”. Snimit će se i vodovodni i odvodni priključci, i to sve zajedno njih 40.000, a pažnja će se posvetiti i detaljnom lociranju lomnih točaka vodovoda kako bi se moglo brže i kvalitetnije raditi na sanaciji i rekonstrukciji najosjetljivijih dijelova vodovodne mreže. Predviđeno trajanje projekta je dvije godine, a procijenjena vrijednost je 10 milijuna kuna bez PDV-a.

Zanimalo nas je znači li nepostojanje geodetske točnosti da je grad negdje “izgubio” 350 kilometara vodovoda i 100 kilometara odvodnje, što je dužina malo veća od udaljenosti između Zagreba i Splita. Iz Vodoopskrbe i odvodnje, tvrtke koja je naručila projekt, odbili su međutim odgovoriti na upite jer ne smiju komentirati predmete koji su u postupku javne nabave pa smo se stoga obratili djelatnicima geodetske tvrtke Geo Media, koji su natječaj proučili, ali neće se prijaviti jer su za takav obujam posla premala tvrtka.

Krađa u trgovini DOVITLJIVI LOPOV Isprobavao odjeću pa htio otići bez da je plati

– To ne znači da ne znaju gdje su cijevi, već samo nisu sigurni u njihovu preciznu lokaciju ispod betona i cesta. To su cijevi koje su postavljane još u bivšoj državi pa bi ih sad htjeli službeno i registrirati. Znači stvar je pozicioniranja cijevi pola metra lijevo ili desno, a sad mogu imati ultradetaljnu snimku pa provode projekt – objašnjava vlasnik tvrtke Vedran Peran, a dodaje da ni one “neevidentirane” cijevi nisu izgubljene, već samo nisu upisane u katastar.

– Njihovu lokaciju imaju u nekim svojim privatnim arhivama, ali nisu snimane u katastar pa se to sad provodi – objašnjava Peran.

Postavljanje odvodnih cijevi za odvod oborinskih voda u Škorpikovoj | Autor : Robert Anic/Pixsell Foto: Robert Anic/Pixsell

Isto na istoku i zapadu grada

A cijevi bez geodetske točnosti ima najmanje u centru grada, samo 9,2 kilometra, dok je na istoku otprilike 131 kilometar vodovoda za koji grad ne zna preciznu lokaciju.

Mapa s područja Svete Nedelje i Samobora otkriva da je više od trećine infrastrukture nedovoljno ili nije uopće evidentirano, a radi se o 140 kilometara mreže. Sve skupa postoje 3562 lokacije koje geodeti, pored već poznate infrastrukture, trebaju detaljnije snimiti i evidentirati.

VIDEO Bandić i Plenković polažu kamen temeljac za Spomenik domovini

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • rpzagreb:

    O gradu, planovima, projektima i pogotovo trošenju gradskog novca nezna se apsolutno ništa. Osim za spomenike, fontane, kupovinu zastava i ostalih trivijalnih stvari koje nemaju nikakve veze sa dostojnom kvalitetom življena građana.

  • Ten-kre:

    Ma nemojte si tepati. Nema gradnje i kopanja da nije probijena vodovodna cijev ili prekinut nekakav kabel. Sve je lijepo na nacrtima koje nitko ne provjerava pa čak ni nadzorni inženjeri a cijevi i kablovi se provlače kako je lakše i jeftinije.

  • Bojnik:

    Pola metra lijevo ili desno za 12,5 milijona kuna.....fino ce se netko opariti.