Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na cvjetnom trgu

U povodu Svjetskog dana zdravlja pluća udruga "Jedra" predstavila kampanju "Užitak disanja"

Foto: Goran Katić
1/13
23.09.2023.
u 16:00

Zagađenost zraka negativno utječe na zdravlje pluća, kao i pušenje, a Hrvatska, nažalost, ima veliki broj pušača te se smatra da više od 30% odraslih osoba puši, po čemu smo među najgorima u Europi, istaknuo je pulmolog Marko Jakopović

U Hrvatskoj gotovo nema čovjeka koji se nije susreo s nekim oblikom bolesti pluća – rakom pluća, kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB), plućnom fibrozom (PF), astmom ili virusnom ili bakterijskom infekcijom pluća. Upravo zato, s ciljem educiranja i informiranja javnosti o važnosti disanja i zdravlja pluća za zdravlje cijelog organizma, Udruga oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća „Jedra“, uz podršku Hrvatskog torakalnog društva, Zaklade Hrvatska kuća disanja i Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara pokrenula je kampanju „Užitak disanja“, povodom Svjetskog dana zdravlja pluća, a uz podršku grada Zagreba te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske komore medicinskih sestara.

VEZANI ČLANCI: 

– Plućne bolesti postaju sve učestalije. Među njima je astma, sve je veći broj mladih ljudi s astmom, alergije su sve češće, zagađenost zraka je sve češća, što povećava incidenciju ove bolesti. Najopasnije bolesti koje su povezane s pušenjem i zagađenim zrakom su rak pluća i kronična opstruktivna plućna bolest, i te dvije bolesti su među top 5 uzroka smrti od svih bolesti u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Za pluća je najvažnija kvaliteta zraka, odnosno zagađenost zraka negativno utječe na zdravlje pluća, kao i pušenje, a Hrvatska, nažalost, ima veliki broj pušača te se smatra da više od 30% odraslih osoba puši, po čemu smo među najgorima u Europi. Veliki problem su i novi duhanski proizvodi (električne cigarete) koje konzumira veliki broj mladih i koji nisu zdravi, a koji nisu dovoljno istraženi i ne znamo što će oni napraviti po pitanju zdravlja pluća u budućnosti – naglasio je prof. dr.sc. Marko Jakopović, spec. interne medicine, pulmolog, Pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinika za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb. Dodaje i kako je cilj akcije pokazati građanima kako je to disati kroz sužene dišne puteve, što je najčešći problem bolesnika koji imaju plućnu bolest.

Na samom javnom predstavljanju građani su imali priliku i osobno iskusiti kako izgleda život s plućnom fibrozom i drugim bolestima pluća te kako je disati sa smanjenim kapacitetom pluća. Kroz posebnu simulaciju “Hodajte stazom kisika” dugom 20 metara, uz podršku medicinskih sestara klinike Jordanovac, mogli su prošetati koristeći slamke i štipaljke kao alat za disanje, i na trenutak biti „u cipelama“ onih koji se suočavaju s plućnim bolestima. Svim prolaznicima koji su sudjelovali u simulaciji podijelile su se maćuhice, kao simbol ljubavi i divljenja prema dragoj osobi, a građani su ih mogli i kupiti i time pomoći rad udruge „Jedra“.

Foto: Goran Katić

– Kampanja „Užitak disanja“ naglasak stavlja na informiranje građana o važnosti zdravlja pluća, zdravim navikama, rizičnim ponašanjima, važnosti ranog prepoznavanja simptoma bolesti pluća, poput kratkoće daha, suhog kašlja, smanjene fizičke izdržljivosti, kao i o važnosti rane dijagnoze i pravovremenog liječenja. Odaziv na preventivne preglede još uvijek nije zadovoljavajući i zato je važno naglašavati „što se bolest ranije otkrije, to je ishod liječenja bolji“. Važno je podsjetiti na moć disanja, disanje je spontana radnja, ali način na koji dišemo je pod našom kontrolom i odličan je način da upravo tehnikama disanja ublažavamo stres i tjeskobu, upravljamo reakcijama organizma na kriznu situaciju, povećamo kondiciju, koncentraciju i brojne druge blagodati koje nam tehnike disanja pružaju – istaknula je Sandra Karabatić, magistra sestrinstva i predsjednica Udruge Jedra, koja je na zagrebačkom Cvjetnom trgu ujedno i moderirala panel koji je okupio nekoliko istaknutih stručnjaka.

U panelu su sudjelovali prof. dr.sc. Marko Jakopović, doc.dr.sc. Andrea Vukić Dugac te pedagoginja DV-a Siget Sonja Srebačić, u kojem je zaključeno kako je za one koji su suočeni s respiratornim bolestima vrlo važno slijediti planirani put liječenja, kako su propisali liječnici, te kako je ključno shvatiti važnost disanja i izbjeći rizične čimbenike koji su pod našom kontrolom.

Foto: Goran Katić

– Pandemija Covida je ukazala koliko je važno zdravlje pluća, koliko nam je teško kad ne možemo disati. Hrvatska je među prvima u svijetu i zapravo služimo kao model drugim zemljama kako učinkovito organizirati preventivni program ranog otkrivanja raka pluća. Akademik Samaržija sa svojim timom u tome je napravio veliki iskorak – istaknula je prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak iz
Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, povodom Svjetskog dana zdravlja pluća.

– Ono što je važno u sustavu zdravstva i ono što posljednjih godina primarno stavljamo u fokus je - prevencija. Svaka preventivna akcija ovog tipa, poput ove koju organizira udruga Jedra u suradnji sa strukom, izuzetno je važna kako bi građanima približila sve čimbenike rizika na koje oni mogu sami utjecati, a da sačuvaju svoje zdravlje – kazala je Dunja Skoko Poljak iz Ministarstva zdravstva te dodala kako je izuzetno dobar odaziv Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja raka pluća.

Od ponedjeljka, upravo na sami Svjetski dan zdravlja pluća, na Facebook stranici udruge Jedra bit će dostupni edukativni sadržaji o plućnoj fibrozi, o kojoj će detaljnije govoriti profesor Branimir Anić i dr. Ana Hećimović s KBC-a Zagreb, kao i drugi materijali o bolestima pluća.

VEZANI ČLANCI: 

U kampanju „Užitak disanja“ uključili su se i učenici srednje Škole za medicinske sestre Vrapče, kao budući zdravstveni profesionalci koji će nakon obrazovanja nastaviti raditi na promociji zdravlja, prevenciji bolesti, ali i pružanju podrške te edukaciji onih koji se suočavaju s rakom pluća i drugim bolestima pluća. Grupa mladih ljudi, Marta, Paula, Lana, Jona, Jakov i Domeniko napravila je video uradak posvećen kampanji Užitak disanja i u samo 24 sata imali su preko tisuću pregleda. 

Zahvaljujući dosadašnjim kampanjama, Udruga Jedra je prepoznata i stavljena na svjetsku platformu organizacija civilnog društva koje rade na podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje pluća, a postala je i aktivni član Lung cancer Europe te EU IPFF-a.

O Udruzi „Jedra“

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ osnovana je 31. listopada 2007. godine, uz potporu Hrvatske lige protiv raka, kao krovne organizacije. Djeluju samostalno prema vlastitom programu, ali u okvirima i uz suglasnost lige. Inicijativu za osnivanje pokrenuli su sami bolesnici, članovi njihovih obitelji i medicinski djelatnici, s ciljem podrške i pomoći oboljelim osobama, te podukom o važnosti prevencije, prestankom pušenja i što ranijeg početka liječenja novootkrivenih bolesnika.

Komentara 1

LA
larala
21:52 24.09.2023.

"Uz podršku grada Zagreba" , je li ovo sarkazam?.... jer Zagrepčani se zahvaljujući gradskoj vlasti guše u smradu smeća zbog rijetkih odvoza, u ambroziji zbog nekošenja itd..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije