Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga u Savi

Moderna tehnologija u službi spašavanja

Vision Ray
Foto: Jakov Novak
30.08.2014.
u 15:30

Trodnevna potraga za autom nestalim u rijeci bila bi i dulja da spasilačkim ekipama nije pomogla tehnologija

Trodnevna potraga za automobilom s nesretnom vozačicom potonulim u Savi, koja je potresla Zagreb vjerojatno bi trajala i dulje, da u pomoć nije priskočila - tehnologija.

Glavni problem vatrogasaca, policije, Hrvatske gorske službe spašavanja i ronilačkih timova Grada Zagreba predstavljala je upravo hirovita rijeka, a jake struje na površini i mutna voda ispod učinili su lociranje potonulog vozila skoro nemogućim.

Sjetio se prijatelja

Onda su pozvani znanstvenici.

–Prijatelj iz HGSS-a bio je na Savi i sjetio se da ovdje na Fakultetu elektronike i računalstva imamo opremu koja bi mogla koristiti - govori Milan Marković, jedan od sedmero istraživača u laboratoriju za podvodne sustave i tehnologiju FER-a u Zagrebu.

Traženi uređaj bio je Vision Ray, vozilo na daljinsko upravljanje s kamerom koja direktno prenosi sliku osobi koja njome navigira. Najčešće se koristi u znanstveno-istraživačke svrhe poput podvodne arheologije, proučavanja bioloških karakteristika morskog tla, ali i za ove, nesretnije pothvate.

–Nedavno smo ga koristili u Kaštelima za arheološke eskavacije, ali i na Dugom otoku kako bismo pronašli nestalog muškaraca. Trebali smo i na Vis tražiti nestalog ronioca, no već su ga našli - priča Marković gdje se vozilo koje može uroniti do 150 metara koristilo.

Mogu spasiti živote

Ipak, Sava se pokazala puno težom nego Jadran. Problemi ronioca sa strujom i mulj bili su muka i za Vision Ray. Zato je Marković u pomoć pozvao i Krunoslava Zubčića iz Hrvatskog restauracijskog zavoda (HRZ). On je radi kupio sonar za bočno pregledavanje, za znanstvena istraživanja i podvodnu arheologiju, ali i za pronalazak otpada i predmeta koji bi mogli oštetiti brodove. Pomoću njegovih signala mogla se u muljevitoj vodi utvrditi lokacija i tip olupine, izvučene u četvrtak.

–Korištena tehnologija samo je dokaz da bi se više trebalo ulagati u nove opreme koje bi mogle i spasiti živote - tvrdi Rene Cipovec, voditelj specijalističkih ronilačkih timova Grada Zagreba.

>> U Savi traže ženu koja je djeci ostavila pismo i potom nestala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije