Naslovnica Zagreb ZG Život

U novoj interaktivnoj igri Zagreb treba hitno spasiti od potresa

Vlasnice interaktivne sobe “Exit if you can“ u Vlaškoj 63 odlučile su napraviti pravu zagrebačku misiju koju su same osmislile.
05. veljače 2017. u 10:56 1 komentara 1463 prikaza
Exit
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predvidio je izumitelj Alojz Purger da će jak potres uskoro pogoditi Zagreb te je izradio stroj koji ga može spriječiti. No onda je nestao, a ključ za pokretanje stroja je izgubljen. Tu su, srećom, igrači nove interaktivne igre u Zagrebu koji ga trebaju pronaći.

– Igrače na sat vremena zatvaramo u sobu koja je puna tragova, a moraju ih otkrivati i povezivati da bi došli do rješenja – kazale su sestre Fiora Stanić i Vanda Leipold, vlasnice interaktivne sobe “Exit if you can“ u Vlaškoj 63. Odlučile su je napraviti nakon što su odigrale razne varijante ove igre, poznate pod nazivom “Room escape”. Iako je Zagreb u samom europskom vrhu po broju ovih interaktivnih soba koje su postale pravi hit kada su s pojavile prije tri godine, sestre su htjele napraviti pravu zagrebačku misiju koju su same osmislile. S obzirom da obje pišu kratke priče, scenarij za igru im je bilo lako osmisliti. Veći je izazov bio napraviti potom cijelu sobu za igranje.

– Soba je puna lokota, šifri, zagonetki... Ne smije biti ni prelagana jer onda ljudima nedostaje izazova, a niti preteška da je nitko ne može riješiti – rekla je Vanda Leipold, inače profesorica fizike koja je autorica većine predmeta u sobi oko kojih je potrebno mozgati. Ne samo da ih je osmislila nego su ih sestre same ručno izrađivale. Htjele su, naime, da manji dio toga bude kupljen pa su naučile kako se pili drvo, lemi metal, topi plastika... Sve zagonetke su interaktivne i svaka je posebna na svoj način pa tako neke svijetle, neke sviraju, u jedne zahtijevaju računanje, a druge kreativnost... Ipak, nije potrebno nikakvo predznanje, ističu vlasnice igre, već samo malo maštovitosti i dobar timski rad, s obzirom da u sobu ulazi od 2 do 5 igrača.

– Ljudi se često boje da će zapeti i da neće znati što učiniti kada uđu u sobu, no svi se uvijek odlično zabave. Netko riješi jednu zagonetku, netko drugu i na kraju većina ipak uspije riješiti zadatak, odnosno spasiti Zagreb od potresa – istaknula je Fiora Stanić koja svaku igru nadgleda kao voditeljica. Prati kako ekipa napreduje i daje ima tragove ukoliko "zapnu" i traže pomoć. To je, napomenula je, najzabavniji dio posla, a za tim se uvijek srčano navija.

S obzirom da su i reakcije igrača do sada bile samo pozitivne, sestre su već krenule u dizajniranje nove priče, pa će se uskoro na istoj adresi moći krasti i "Zlato Medvedgrada".

Kraš
ČOKOTERAPIJA
Mali vodič za kupovinu bez stresa: Kako izbjeći groznicu kupovanja blagdanskih darova?

A1 izdvaja za Vas

  • krunoZGB:

    Prava igra ce se odrzati za nekoliko mjeseci. Cilj - spasti Zagreb od bandica