Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za ženske studije

U Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke proslavio se rođendan ove velike hrvatske novinarke

Foto: Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke
1/8
02.03.2022.
u 16:30

Event je započeo u Marijinoj radnoj sobi, u kojoj se u stalnom postavu nalaze fotografije Zagorke u različitim periodima života.

S pogledom na grad, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, odabrano je žensko društvo uživalo u jedinstvenom eventu kroz kojeg su otkriveni neki nepoznati detalji iz biografije ove velike književnice i novinarke, ali i svjedočilo retro povratku u 30-te godine prošlog stoljeća, vrijeme kad su nastala brojna Zagorkina djela. Ususret današnjem rođendanu Zagorke, književnice i novinarke, sinoć je oživio Memorijalni stan Marij Jurić Zagorke, kojeg vodi Centar za ženske studije, na Dolcu 8 u srcu Zagreba. Mjesto je to gdje je ova velika književnica i borac za žensku emancipaciju i jednakost spolova živjela i stvarala, a koji je danas muzejski prostor koji priča priču tog vremena.

- Marija je rođena krajem 19.stoljeća, a stvarala je u dvadesetom. Kako je po mnogočemu bila drugačija od žena tog vremena, elemente njezine bogate biografije iskoristila sam za organizaciju ovog eventa - kaže stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko koja je 'Večer sa Zagorkom' osmislila kao ženski trodijelni event u kojem je ispričana priča o modi, prikazana predstava ''Kakva majka, takva kći'' i na kojem je zasvirao Swing that Blues band glazbu tridesetih.

Event je započeo u Marijinoj radnoj sobi, u kojoj se u stalnom postavu nalaze fotografije Zagorke u različitim periodima života. Almi su najzanimljivije bile tridesete, koje su bile značajne za kasniji razvoj modnih trendova, a danas godine koje inspiriraju dizajnere suvremenih kolekcija. Kako bi to pokazala i dokazala, neke od popularnih Zagorkinih outfita Alma je prebacila u suvremenost kombinirajući aktualne modne trendove koje je pronašla u, primjerice, kolekciji modnog brenda Reserved. Najzanimljivije je bilo vidjeti 'Zagorkinu suknju', bluzu i sako (legendarna fotografija Zagorke s cigaretom), ali i košulju i prsluk upotpunjen kravatom kao simbolom snage i ženske emancipacije. Budući da su ove modne sezone u fokusu retro 30-te, Alma je i svaku gošću eventa izmjerila, definirala građu tijela i pokazala koje odjevne predmete iz aktualne kolekcije treba ubaciti u svoj ormar.  

Foto: Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

U salonu stana, glumice Mia Krajcar i Mirta Zečević odigrale su predstavu ''Kakva majka, takva kći'' kroz koju je ispričana priča o odrastanju Marije i njezinoj udaji kao maloljetne djevojke za Mađarskog željezničara. Koliko su pomalo nepoznati detalji iz Zagorkine biografije, ali i odlična gluma ove dvije glumice oduševili žensku publiku svjedočio je gromoglasan pljesak koji nije prestajao.

- Na kraju ste me rasplakale, predstava je genijalna - bili su samo neki od komentara koji su se mogli čuti.

U trećem dijelu večeri, Zagorkina knjižnica dobila je glazbenu kulisu za koju se pobrinuo duo Swing that Blues na čijem su repertoaru bili glazbeni hitovi 30-tih godina prošlog stoljeća. Uz zagrebačke krafne večer se polako približavala kraju, ali i početku dana koji slavi rođenje žene koja je svojim radom, znanjem i hrabrošću ispisala povijest hrvatske književnosti i novinarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije