Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Maloj Mlaki najveća fotonaponska elektrana u Hrvatskoj

mala mlaka
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
02.02.2016.
u 09:00

U Vodovodu se nadaju da će dio novca za gradnju povući iz europskih fondova

Na ledini od 155 hektara u sklopu vodocrpilišta Mala Mlaka Vodoopskrba i odvodnja planira gradnju najveće fotonaponske elektrane u Hrvatskoj, snage 9,9 megavata.

Cilj gradnje elektrane na Sunčevu energiju jest smanjenje troškova za električnu energiju s obzirom na to da su pumpe na crpilištu jedan od najvećih potrošača električne energije u cijelom Zagrebu. Nakon analize koju je još 2012. izradio Končar-Institut za elektrotehniku, po kojoj bi se gradnjom elektrane pokrilo 80 posto potreba za električnom energijom koju crpilište treba, donesena je odluka da se krene u izradu glavnog projekta, a potom i gradnju.

Trenutačno se svi energenti za pogon vodocrpilišta kupuju na tržištu. Vodocrpilište je dobra pozicija i zbog toga što nema raslinja pa će fotoćelije biti jednostavno postaviti na metalne stupove, a Sunce će ih obasjavati cijelog dana. U Vodovodu se nadaju da će dio novca za gradnju povući iz europskih fondova, a nakon prve, dodaju, planiraju gradnju još dviju fotonaponskih elektrana na vodocrpilištima Sašnak i Petruševac.

Komentara 2

Avatar johnny_bravo
johnny_bravo
15:07 02.02.2016.

Napokon nešto pametno da se gradi.

DA
damirtankovic
22:34 02.02.2016.

Po naslovu je elektrana već napravljena, haha. Nazad u osnovnu školu, naučite pravopis i gramatiku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije