Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
širi sev postav Etnografskog

U 'Kulturi putovanja' kineske cipelice i štap poglavice iz Konga

13.10.2016., Marija Bistrica - Obrtnici, Lovro Fijan i Ivana Sustic bave se proizvodnjom tradicionalnih drvenih igracaka, drvenih koniica, leptira klepetara, drvenih zagorskih vlakica.   Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
07.01.2017.
u 15:26

Uz predmete koje su skupljali hrvatski istraživači, stalno će izložiti i zbirku igračaka "Dječji svijet"

Potpuno obnovljena zgrada muzeja s pristupom za osobe s invaliditetom, liftom, previjalištem za bebe, ali i prodavaonicom sa suvenirima, uz mini kongresni centar, natkriveno dvorište namijenjeno raznim događanjima i vidikovac s bogatom gastronomskom ponudom na zadnjem katu. Uz to što je Etnografskom muzeju još u listopadu 2016. odobren novac iz fondova EU za izradu projektne dokumentacije, više od šest milijuna kuna, sada je i Grad Zagreb raspisao natječaj vrijedan 2,5 milijuna kuna kako bi pokrio preostalih 20 posto investicije za izradu dokumentacije.

Najstariji materijal fundusa

Postupak je otvoren do 10. veljače, a uz projekt rekonstrukcije muzeja, detaljno je objašnjen i novi postav koji bi trebao stajati u muzeju na Trgu Ivana Mažuranića. Muzej će, naime, nakon rekonstrukcije uvesti dva nova sadržaja, “Dječji svijet” koji će prezentirati fundus zaštićen na UNESCO-ovoj listi te postav kultura svijeta “Kultura putovanja”. Oba su povremeno izlagana, no zbog manjka prostora nikad nisu našla stalno mjesto u muzeju.

– Zbirka kultura svijeta velikim se dijelom sastoji od predmeta naslijeđenih od arheološko-historijskog odjela Narodnog muzeja osnovanog 1846. te spadaju u najstariji materijal koji Etnografski muzej čuva u svom fundusu. Uz veće kolekcije koje su darovali Dragutin Lerman i braća Seljan, brojni su drugi hrvatski građani u posljednjih 130 godina donirali vrijedne zbirke. Neki od njih su Dane Čorak, Ivan Stunić, Mirko Breyer, Milka Trnina, misionari Družbe Isusove, Tibor Sekelj, Joža i Renata Horvat – sažele su u dokumentaciji dr. sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica i Marija Živković, viša kustosica, voditeljice zbirki.

Posjetitelja 300% više

Postav će tako prikazati najvažnije donatore te će uz svakoga od njih biti izložen jedan ili dva predmeta, poput kineske cipele “lotus”, poglavičina štapa i nanula iz Konga ili slike na kori eukaliptusa podrijetlom iz Australije, kojima će se opisati pojave dalekih kultura te zapadnjačkih utjecaja na njih.

– U sklopu zbirke dječjih igračaka i igara, pak, skupljeni su predmeti proizvedeni u razdoblju od 19. stoljeća do danas na prostoru Hrvatske i svijeta. Zbirka se sastoji od porculanskih, olovnih, metalnih, gumenih, papirnatih, plišanih, tekstilnih i plastičnih predmeta, no i drvenih igračaka Hrvatskog zagorja – kažu u Etnografskom muzeju. Dio ustanove, usto, pretvorit će u svojevrsnu igraonicu u kojoj će djeca moći provesti dio dana igrajući se tradicijskim i suvremenim igračkama.

Rekonstrukcijom koja bi trebala biti gotova za nekoliko godina nadaju se povećati broj posjetitelja za 300 posto godišnje, a računaju i na porast broja noćenja u Zagrebu za dva posto dvije godine po završetku projekta.

>>Novac iz EU fondova za rekonstrukciju i obnovu HGK i Etnografskog muzeja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije