Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt od 6,2 mil. kuna

Novac iz EU fondova za rekonstrukciju i obnovu HGK i Etnografskog muzeja

Gabrijela Žalac, Luka Burilović
23.11.2016.
u 17:29

Pomoću sredstava iz EU fondova rekonstruirat će se, obnoviti i opremiti objekti dviju institucija kako bi se razvojem novih sadržaja i programa doprinijelo promicanju hrvatske kulture, baštine i gospodarstva.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Obnovljena baština za održivi i pametan razvoj u hiperpovezanom svijetu“. Realizacijom projekta objedinit će se potencijal dviju važnih nacionalnih institucija u području etnografije i gospodarstva kako bi se stvorila jedinstvena kulturna ponuda za sve građane i posjetitelje Grada Zagreba.

Pomoću sredstava iz EU fondova rekonstruirat će se, obnoviti i opremiti objekti dviju institucija kako bi se razvojem novih sadržaja i programa doprinijelo promicanju hrvatske kulture, baštine i gospodarstva. 

Ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Ukupna vrijednost projekta je 6,2 milijuna kuna, od čega će 4,8 milijuna kuna biti sufinancirano bespovratnim EU sredstvima u okviru natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Sredstva su dodijeljena Hrvatskoj gospodarskoj komori u prvoj grupi aktivnosti natječaja, koja se odnosi na pripremu projektne dokumentacije.

Izrada dobre dokumentacije omogučit će Komori i partneru na ovom projektu Etnografskom muzeju Zagreb, da sudjeluju i u drugoj grupi aktivnosti natječaja kroz koju se dodjeljuju sredstva za provedbu projekata temeljenih na obnovi kulturne baštine.

 - Hrvatska je zemlja prirodnih i kulturnih bogatstava te je kao takva poznata u cijelom svijetu. Međutim, često su ta bogatstva zanemarena i ne iskorištava se njihov puni turistički i gospodarski potencijal. Ovakvi projekti potrebni su nam kako bi spriječili propadanje kulturne baštine i kroz njenu revitalizaciju omogućili jačanje turizma i poduzetništva te osigurali nova radna mjesta - izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Dodala je kako će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU do Božića potpisati sve ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu kulturne baštine te je za proljeće 2017. najavila novi naječaj za sve one koji nisu uspjeli pripremiti projekte za obnovu kulturne baštine.

Komentara 5

MM
mmkovac82
20:15 23.11.2016.

ovo je za svaku pohvalu, trebali bi i više koristiti eu fondove, a osim toga ovo bi mogla postati zagrebačka turistička atrakcija, ukratko odlično!

BI
biatch45
20:42 23.11.2016.

fala bogu da smo počeli koristiti novac iz EU fondova...kad smo već kod obnova trebalo bi i HNK malo obnoviti...ali u svakom slučaju ovo je dobar primjer kako iskoristiti bespovratna sredstva

MI
mihaeltrpcic
17:51 23.11.2016.

Tako je takve zgrade s odredenom povijesti moraju se odrzavat i izgledat svjetski a jos kad se to placa iz eu fondova onda je to zgoditak. Trebali bi tak sve respektabilne institucije malo ozivit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije