Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u povodu 250 godina od izdavanja prvih hrvatskih novina

U Gradskoj knjižnici otvara se izložba 'Zagrebački tiskar Antun Jandera'

KGZ
15.11.2021.
u 11:50

Zapis iz matične knjige u češkom gradu Příbramu bit će izložen prvi put, a iz njega doznajemo točan datum Janderinog rođenja, čime se ispravlja netočan podatak u dosadašnjoj literaturi da je Jandera rođen 1728.

Gradska knjižnica u Zagrebu u suradnji s Hrvatsko-češkim društvom organizira izložbu "Zagrebački tiskar Antun Jandera: izložba u povodu 250 godina od izdavanja prvih hrvatskih novina", od 16. studenog do 4. prosinca.

Autori izložbe su Sara Džapo, Davor Ferković i Marijan Lipovac. Čeh Antun Jandera je 1771. u Zagrebu izdavao novine na latinskom jeziku Ephemerides Zagrabienses, čime počinje i povijest hrvatskog novinstva, no od 50 brojeva nije sačuvan nijedan primjerak.

Na izložbi će biti izložene knjige iz fonda Gradske knjižnice koje je Jandera tiskao tijekom svog djelovanja u Zagrebu, od 1766. do 1772., oglasi iz kojih doznajemo da je 1771. izdavao novine, kao i preslike dokumenata o njegovom rođenju i smrti, dokazi o njegovom djelovanju u Pragu i preslika njegova pisma poslanog Hrvatskom kraljevskom vijeću u Varaždinu 1772. Zapis iz matične knjige u češkom gradu Příbramu bit će izložen prvi put, a iz njega doznajemo točan datum Janderinog rođenja, čime se ispravlja netočan podatak u dosadašnjoj literaturi da je Jandera rođen 1728.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije