Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

U Europu s duhovno obnovljenim Vukovarom

08.05.2002.
u 00:00

Može li Hrvatska u EU s Vukovarom kakav je danas? Raspravljali su jučer o tome na okruglom stolu u Europskom domu u povodu sutrašnjeg Dana Europe ekonomisti i predstavnici raznih građanskih udruga i tvrtki "Borovo" i "Vupik" iz Vukovara. Iako najavljeni, na rasparavu nisu došli ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić i potpredsjednica Vlade Nada Arbanas.

- Vukovar je rak-rana na tijelu Hrvatske i dokle god je ona otvorena, Hrvatska neće napredovati u EU - ustvrdila je Ljiljana Gehrecke, predsjednica Europskog doma Vukovar. - Temelji EU su mir i suradnja, a u dušama Vukovaraca toga još nema. Vrtići, škole i trgovine podijeljeni su na srpske i hrvatske, a poslije 15 sati, nakon završetka radnog vremena, na ulicama nema nikoga jer se još živi u mržnji i strahu. Bez duhovne obnove svijesti Vukovaraca, nećemo s ovakvim Vukovarom u EU.

Mladi iz Vukovara odlaze, opada natalitet, rastu nasilje, razbojstava i narkomanije, a nezaposleno je preko 36 posto građana. Izlaz iz krize - kazao je ekonomist Zvonimir Baletić - je obnova Vukovara kao ključne naftne luke na Dunavu i agrarne industrije, za što se, ako Vlada ne pokaže razumijevanje, partneri trebaju tražiti izvana.

U Europskom domu održana je je i kulturna večer, na kojoj su čitani neobjavljeni tekstovi i pjesme raznih autora o Vukovaru uz pratnju Marije Mlinar na harfi, a izložene su i slike Vukovara likovne sekcije iz Europskog doma Vukovar. (Iv. K.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije