Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popularna američka zabava

U Cornhole smo se zaljubili na prvo bacanje, a igra se i na momačkim zabavama

Zagreb: Trening Cornhole Croatia ekipe
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/27
25.09.2023.
u 10:00

Jedan od ciljeva nam je da Cornhole postane prvi sport koji će na Olimpijskim igrama žene i muškarci igrati zajedno, ističe Marin Barišić, predsjednik Društva Cornhole Croatia

Jeste li čuli za Cornhole? Igra je to koja u Hrvatskoj iz godine u godinu postaje sve popularnija, idealna je zabava za cijelu obitelj, namijenjena igračima svih dobnih skupina, a slična je, kaže predsjednik Društva Cornhole Croatia Marin Barišić, balotama, odnosno boćanju. Pravila su jednostavna, a sve što trebate napraviti jest vreću, koja se u povijesti punila kukuruzom, po čemu je igra i dobila naziv, ubaciti u rupu na drvenoj ploči. No to nije tako jednostavno kako zvuči jer rupu gađate s više od osam metara udaljenosti.

Cilj je vreću ubaciti u rupu

– Igra se u parovima ili pojedinačno, cilj je, naravno, pobijediti, a da biste to postigli, morate ostvariti 21 bod. Ako vreća upadne u rupu, osvajate tri boda, a ostane li na ploči – jedan. No razlika se prenosi iz runde u rundu i tko prvi dođe do 21 boda, pobjednik je. Svaki igrač ima četiri vreće i bacaju se naizmjenično jer si u tom slučaju vreće međusobno smetaju na ploči i može se dogoditi, primjerice, da igrač u rupu ubaci suparničku vreću ili je pak sruši s ploče i tamo gdje se vreće nalaze na kraju runde, tako se zbrajaju bodovi – ističe Marin.

VEZANI ČLANCI: 

Cornhole ploča, dodaje, izrađena je od brezine iverice, dugačka je 120 te široka 60 centimetara, a vreće teže 440 grama i danas se, radi izdržljivosti, pune plastičnim kuglicama. Svaka je strana, kaže, izrađena od drugog materijala te se, osim dizajnom, razlikuju i brzinom kojom kližu po ploči.

– U Hrvatskoj danas brojimo oko 300 aktivnih članova koji redovito sudjeluju u natjecanjima koja se organiziraju u Zagrebu i Istri te na Europskim natjecanjima pod organizacijom Američke Cornhole lige. Cilj nam je dodatno popularizirati igru u našoj zemlji, među svim generacijama, budući da za igru nije potrebno prethodno iskustvo, a posebice među djecom i mladima. Cornhole je, prije svega, inkluzivna igra, u kojoj nema podjele na ženske i muške timove, i mogu se uključiti svi koji žele unaprijediti svoje vještine, a pritom se i zabaviti – kaže Marin te dodaje kako im je jedan od ciljeva i da Cornhole postane prvi sport koji će na Olimpijskim igrama žene i muškarci igrati zajedno.

Zagrebački Cornhole klub trenutačno broji 15 aktivnih članova i članica, a s popularizacijom igre, koju u svijetu igra više od 24 milijuna ljudi, u metropoli su počeli prije dvije godine, iako se u Marinu ljubav prema Cornholeu rodila još prije osam godina.

– Jedno sam vrijeme živio u Americi i jedan lokalni policajac s igrom nas je upoznao na proslavi svog rođendana. Htio sam se okušati, a kako sam inače kompetitivan, igrao sam cijelu noć jer sam morao pobijediti. Od tada mi ideja da igru populariziram i u Zagrebu nije izlazila iz glave, a usavršio sam je za vrijeme pandemije COVID-19. S tatom sam izradio pokusni set koji smo testirali na jednoj momačkoj zabavi nakon koje smo sve češće odlazili igrati igru na Jarunu – prisjeća se Marin koji danas s ekipom trenira u prostorima rekreacijskog centra Kaido Zagreb u Cvjetnom naselju. Njega su, dodaje, na korištenje dobili tri subote u mjesecu, na dva sata. Turnire održavaju u većim prostorima, primjerice onom zabavnog centra Amazinga na Zagrebačkom velesajmu ili pak na otvorenom, no idealno bi, kaže, bilo kada bi imali vlastiti prostor.

23.09.2023., Zagreb - Trening Cornhole Croatia ekipe. Cornhole je natjecanje u bacanju vrecica prema drvenim platformama s rupom. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Često se dogodi na natjecanjima da vas spoje s nepoznatim suigračima što je idealno za upoznavanje novih ljudi, a igru mogu igrati i osobe s invaliditetom. Natjecanja su namijenjena apsolutno svima, pa čak i onima koji nikada nisu ni pokušali igrati – kaže Dario Petković koji se u Cornhole zaljubio nakon što je s prijateljem Vedranom Popovićem, također jednim od danas aktivnih igrača, svratio na jedan od turnira.

– Vidjeli smo da se sprema turnir, tada smo prvi put i čuli za igru te smo se bez ikakvog prethodnog znanja i treninga odlučili prijaviti. Trebalo nam je tek sat vremena zagrijavanja i na tom smo turniru postigli sjajne rezultate pa smo odlučili i nastaviti trenirati i odlaziti na natjecanja, a nikada nam nije bilo ni na kraj pameti da ćemo se toliko zabavljati – prisjeća se Dario.

VEZANI ČLANCI: 

Popularna američka zabava

A kako je i gdje nastao Cornhole, i danas je, kažu, misterija te se uz nju vežu brojne legende. Dok jedna priča kaže da je igra nastala u Njemačkoj još u davnom 14. stoljeću, drugi ideju pripisuju plemenu Blackhawk iz Illinoisa, savezne države SAD-a, a treći pak smatraju kako je igru početkom 19. stoljeća osmislio farmer iz Kentuckyja.

No unazad 15 godina Cornhole postaje sve popularniji u Americi zahvaljujući navijačima američkog nogometa koji su ga prije utakmica igrali na parkiralištima uz roštilj i pivo, a ubrzo se taj običaj proširio diljem SAD-a te se počelo, među ostalim, igrati i u dvorištima, na plažama te u kampovima. 

Požar u Hrvatskom Leskovcu: Gorjele gume, dim se vidio kilometrima dalje

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
13:51 25.09.2023.

Mora biti dobro čim je američansko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije