Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA SVAKOGA PO NEŠTO

'Tuškanac u gostima' pripremio putovanje kroz remek djela Williama Friedkina: Od drama do hororaca

Foto: Kino Tuškanac
1/11
23.01.2024.
u 12:18

Filmovi koji su obilježili karijeru poznatog američkog filmskog redatelja prikazivat će se od kraja siječnja i tijekom prve polovice veljače u kinu Forum

Gostujući program kina Tuškanac je u znak sjećanja na lik i djelo jednog od prvaka Novog Hollywooda 1970-ih otvorio filmsku retrospektivu In memoriam: William Friedkin. Filmovi koji su obilježili njegovu karijeru prikazivat će se od kraja siječnja i tijekom prve polovice veljače u kinu Forum. 

Na filmskom rasporedu za danas ističe se poznata triler drama "Francuska veza" iz 1971. godine koja se naturalistički bavi prikazom akcije prekida prekooceanske narko-rute kojom se transportirala droga krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Taj film može se pohvaliti s osam nominacija za Oscara, pet pozlaćenih Akademijinih statua te tri Zlatna globusa. 

Na repertoaru za četvrtak, 25. siječnja, nalazi se poznati hororac iz 1973. godine - "Egzorcist" koji predstavlja provokativnu adaptaciju istoimenog romana Williama Petera Blattyja. Osim toga, može se interpretirati i kao priča o buđenju seksualnosti kod djevojčice na početku puberteta. Onda slijedi "Čarobnjak" iz 1977. godine u kojemu će posjetitelji moći uživati idući ponedjeljak 29. siječnja. Taj film često je opisan kao remake kultnog filma "Nadnica za strah" Henrija-Georgesa Clouzota, a on u petak donosi priču o četvorici muškaraca u Južnoj Americi koji prevoze dinamit kroz džunglu, pri čemu saznajemo da su ih njihove kriminalne aktivnosti dovele do zida.

VEZANI ČLANCI: 

Temeljena na stvarnoj pljački središta kompanije Brink u Bostonu 1950. godine i na knjizi koju je o tom slučaju napisao Noel Behnrimi, krimi komedija Brinkov posao (1978) predvođena je prestižnim karakternim glumcima Peterom Falkom i Peterom Boyleom, a na rasporedu je u utorak 30. siječnja.U jednom od najkontroverznijih filmova u Friedkinovom opusu - krimi trileru "Noćno kruženje" (1980) - gledatelji će moći uživati u srijedu 31. siječnja. Radnja filma obrađuje slučaj misterioznih ubojstava homoseksualaca s newyorške sadomazohističke scene potkraj 70-ih godina, a Al Pacino je u ulozi prikrivenog agenta koji se pretvara da je homoseksualac želeći ući u trag ubojici. 

Program gostujućeg kina Tuškanac nastavlja se 5. veljače s filmom "Živjeti i umrijeti u Los Angelesu" (1985). U krimi trileru koji je prožet erotizmom radi se o krivotvorenju novca, a poznat je i po karizmatičnom zločinačkom paru u izvedbama Willema Dafoea i Debre Feuer. Film je ustvari adaptacija istoimenog romana Geralda Petievicha koji je Friedkina impresionirao prikazom posla tajnih agenata kao nečeg nadrealnog. Reklamiran kao prvi Friedkinov horor nakon Egzorcista, "Čuvar" (1990) je nastao prema motivima romana Dadilja Dana Greenburga. Djelo je na programu 06. veljače, a ističe se elementima druidske kulture, stoga dadilja za drevno drvo otima i žrtvuje bebe dovodeći u opasnost dijete mladog bračnog para.

Blue Chips (1994) jedini je Friedkinov uradak sportske tematike koji je na rasporedu 08. veljače, a nastao je prema scenariju specijalista za sportske teme Rona Sheltona. Film prati trenera sveučilišne košarkaške momčadi koji mitom nastoji u tim privući talentirane igrače, a među stvarnim košarkašima najveće uloge dobili su Shaquille O'Neil i Penny Hardaway, dok se u jednoj sceni pojavljuje i Larry Bird - legenda u povijesti NBA.

Friedkinu najdraži vlastiti film Ljubavna ucjena (1995) projekciju će imati 12. veljače. Radi se o erotskom trileru čija radnja istražuje hladnokrvno ubojstvo uglednog milijunaša. Presudan trag za daljnju istragu svjedočenje je jedne od njegovih seksualnih djelatnica koja priznaje da je najželjenija prostitutka među njima, koju tumači fatalna Linda Fiorentino, znana samo po nadimku Jade.

Ciklus umjetnika čiji rad živopisno odražava njegovo stajalište da su upečatljiva slika i zvuk preduvjeti za dobru priču, 13. veljače zaključit će Dvanaest gnjevnih ljudi (1997) koji je Friedkinov jednokratan izlet u televizijsko okruženje nastao prema scenariju Reginalda Rosea. Djelo prati dvanaest porotnika koji trebaju odlučiti je li maloljetni tinejdžer iz velegradskog slama optužen za ubojstvo svog oca kriv ili nevin, a potvrđuje Friedkinovu sklonost ka ekstremima i kontroverzama u oslikavanju unutarnjih sukoba nastranih ili samo neshvaćenih duša o čijim ilegalnim životnim prečacima sude gledatelji.

VIDEO: Zatvara se kultni kafić Pločnik u Zagrebu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije