Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako stoje stvari?

Turizam u Zagrebu: Noć u apartmanu 375, hotelu 800 kuna

05.02.2014., Zagreb - Apartman Mansarda u Gajevoj ulici 40. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/5
01.08.2016.
u 11:00

Ljeti se ponuda povećava: smještaj turistima nude i neregistrirani iznajmljivači

Zagreb ljeti ima veći broj apartmana nego tijekom ostatka godine.

Žale se na to turistički djelatnici upozoravajući na neregistrirane iznajmljivače koji iznajmljuju svoje stanove preko internetske stranice AIRBNB dok su oni na moru. Inspekcija to kontrolira koliko je moguće, no uvijek se neki apartman “na crno” provuče. Apartmani su, čini se, najpopularnija vrsta smještaja za obitelji koje putuju kroz glavni grad pa su ovdje priliku za zaradu vidjeli mnogi koji imaju neiskorištenu nekretninu.

Zimi je teško “napuniti” sobe

Nije bitno da je stan u centru, iznajmljuju se oni i u Novom Zagrebu, na Trešnjevci ili Črnomercu, a trenutačno Zagreb raspolaže s 1707 apartmana, studio-apartmana i soba, 53 hotela i 45 hostela. Odnosno sveukupno 14.466 kreveta. No unatoč stalnom porastu broja turista, i dalje ih je premalo da bi popunili sve smještajne objekte.

– Ljeti uglavnom nema problema, ali zimi je teško imati pune sobe – kaže Marko Marinšek, koji s majkom Katarinom vodi Sobe Henrik u Gundulićevoj ulici. U svakom slučaju, ključnu ulogu ima ljubav prema tom poslu. Onima kojima je iznajmljivanje tek dobar način za popunjavanje kućnog budžeta razmislit će dva puta žele li raditi u turizmu u Zagrebu. Mnogi su i odustali zbog prevelike konkurencije i svakodnevne borbe, a neki su i zatvorili hostele, sobe i apartmane.

Cijene noćenja posljednjih su godina pale dvadeset posto, kažu iznajmljivači, a cijena varira ovisno o sezoni. Razlog tomu je što se u posljednje četiri godine broj prijavljenih apartmana upeterostručio, kažu iznajmljivači, a potrebno je dobro se potruditi oko gosta kako bi on otišao zadovoljan. Pa se tako posuđuje i vlastiti bicikli ako je gostu potreban, vozi ih se na aerodrom, kopiraju dokumenti, poklanjaju suveniri prilikom odlaska...

– Na nama, iznajmljivačima apartmana, jest da gostima pružimo ugodan smještaj u Zagrebu te da ih uputimo kako najbolje provesti vrijeme jer, ne zaboravimo, gosti u Zagrebu ostaju u prosjeku samo dvije noći – kaže Bruno Babić, koji vodi mrežu apartmana u centru Zagreba.

Cijena apartmana nije umnogome različita od cijena hotela, pa se mnogi odlučuju za taj oblik smještaja s obzirom na to da na raspolaganju imaju cijeli stan. Gotovo su slične onima na moru.

Smještaj u hostelu 300 kn

Prosječna cijena za četverokrevetni apartman je 50 eura za noć, a takvi se apartmani mogu pronaći i, primjerice, oko Zadra.

Hoteli su, pak, dosta jeftiniji u odnosu na one uz obalu. Dok se noćenje u Esplanadi u sobi s bračnim krevetom na internetskoj stranici Booking.com oglašava za 800-tinjak kuna (iako na raspolaganju imaju i predsjednički apartman koji stoji 1600 eura po noći), u zadarskom Falkensteiner Family Hotelu Diadora dvokrevetna soba stoji 2300 kuna.

Moguće je da se situacija promijeni nakon što se uskoro u centru grada otvore tri nova hotela – Le Premier na uglu Trga žrtava fašizma i Ulice kralja Držislava, Academia na mjestu nekadašnjeg centra Cascade i onaj u Ilici 45, na mjestu nekadašnje javne garaže Zagrebparkinga.

Usto, nedavno je preuređen Sheraton, a radi se i na Westinu. Hosteli su, pak, najomiljeniji “backpakerima”, koji često putuju sami, a krevet će platiti 200-300 kuna. A ako je u višekrevetnoj sobi ostao jedan slobodan krevet, snizit će ga i dati u pola cijene. Ipak – najskuplji je krevet prazan krevet.

Komentara 5

FT
feel_the_coruption
14:27 01.08.2016.

Zagreb je prepun nelegalnih apartmana. Turistička zajednica ne radi apsolutno ništa. Inspekcija još manje. Legalni iznajmljivači se bune, jer je bolje zatvoriti i postati nelegalan, nego plaćati porez, boravišnu i još sto nepotrebnih nameta. Pouka : legalno se ne isplatiti jer zaštita države ne postoji.

TV
tvrdapixa
20:11 01.08.2016.

"Cijena apartmana nije umnogome različita od cijena hotela..." Ajd, mi Petra prišapni kaj si ovim htela reči?!

BI
bigbaya
21:27 01.08.2016.

Što je Airbnb problem? Pa svuda to ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije