Naslovnica Zagreb ZG Život

Tulum na Strossmayerovom trgu: Uz ples obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Mažoretkinje, plesači iz klubova maštovitih imena poput „Žene iz sjene“, „Mladež treće dobi“ te „Studentski grad“ izmjenjivali su se na pozornici pred publikom uglavnom njihove dobi.
01. listopada 2019. u 13:36 0 komentara 188 prikaza
Obilježen Međunarodni dan starijih osoba
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/31

Zvuci zabavnih i popularnih pjesama na koje su plesale dame i gospoda u najboljim godinama odjekivali su Strossmayerovim trgom čime je obilježen Međunarodni dan starijih osoba. Mažoretkinje, plesači iz klubova maštovitih imena poput „Žene iz sjene“, „Mladež treće dobi“ te „Studentski grad“ izmjenjivali su se na pozornici pred publikom uglavnom njihove dobi. 

Nema Zagreba Popularni portal objavio je popis najboljih advenata u Europi, a Dubrovnik je na šestom mjestu

Među prvima su nastupile „Maksimirske mažoretkinje“, klub star 25 godina, a prosjek godina je 77.

- Prošli smo cijelu Hrvatsku sa svojim nastupima – bili smo u Karlovcu, na Krku, u Vinkovcima, ali smo nastupale i u Ljubljani te Crnoj Gori. Volim ples, pjesmu i druženje što me najviše potaknulo da se priključim ovoj prekrasnoj aktivnosti. – kaže mažoretkinja Gabrijela Fabijanić koja je u klubu osam godina. I ostale skupine ističu kako ih „druženje drži zajedno“. 

Nema gore nego kad si star, sam, zatvoren u četiri zida, govore plesači, ali i umirovljenici koji su svojih ruku djelo postavili na okolne štandove. Razne vrste nakita – ogrlice, narukvice, rađene od najrazličitijih materijala blještale su i privlačile poglede. 

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba
1 / 31
Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Predsjednica udruge „Prečko 50 plus“ Julijana Turkalj objašnjava što se sve u radionicama izrađuje; od ručnih radova, heklanja, pletenja, te kako čak peku i staklo u posuđenoj peći, a imaju i zbor. Naravno, i Julijana naglašava važnost druženja. Veseloj atmosferi ovog „gerontološkog tuluma“ pridonijela je i Marijana Horvatić koja kaže kako voli nakit od pete godine. Radila je kao šef skladišta, a sad se u potpunosti posvetila svojoj prvoj ljubavi. Veseli Vladimir Beketić, voditelj orkestra u KUD-u Valentinovo koji postoji 12 godina prepričava kako se trude gajiti raznolike plesove – od zagrebačkih preko moslovačkih te slavonske.

Milan Bandić MATEJA ŠOBAK 'Džabe ste krečili', GUP će biti kakvim ga želi Bandić

 -Trgovac sam po struci, ali me ples uvijek privlačio tako da sam mu se u mirovini u potpunosti posvetio- kaže Beketić.

Velik promet odvijao se i oko postavljenih štandova na kojima su „gosti“ mogli izmjeriti tlak i šećer, vitamine i minerale te druga mjerenja za život bitnih vitalnih funkcija.

Domaćica Vikica Šamić iz Dubrave je također plesačica, ali trenira standardne plesove i to na tri različita mjesta.

- Volim plesati, to me ispunjava, zaboravim sve probleme i osjećam se mlađe i poletnije - kroz smijeh priča Vikica.

Smijeh, veselje, druženje – tako bi se ukratko mogao opisati dan posvećen starijim osobama. Da bar na jedan dan zaborave svoje probleme. 
 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.