Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Street Art

Tri nova umjetnička djela uljepšala Zagreb

Foto: Ernest Mazarekić/TZ zagreba
1/8
29.10.2021.
u 16:42

"Ulični triptih" je cjelogodišnji program  uličnih izložbi koji prolaznicima nudi presjek aktualne domaće street art scene, a treće izdanje obilježava spoj različitih generacija i stilova.

Treći put nova tri umjetnička rada su na zagrebačkim ulicama. U sklopu projekta umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba, ostvaren je novi ciklus radova uličnih umjetnika pri čemu vizura grada postaje bogatija i šarenija. "Ulični triptih" je cjelogodišnji program  uličnih izložbi koji prolaznicima nudi presjek aktualne domaće street art scene, a treće izdanje obilježava spoj različitih generacija i stilova. 


Centar za posjetitelje TZGZ-a, na Trgu bana Jelačića, je središnja lokacija projekta i ovaj put ju uljepšava Lunar, radom "From Zagreb With Love".
- Ono što sam naučio u svome gradu, rado sam prenosio izvan njega, kao i ono što sam mislio da bolje rade ljudi u drugim sredinama, rado sam usvajao, donosio doma i dijelio - kaže Lunar čije grupe mačaka prikazuju različite ljude i kulture. 
Polite bastART, mladi Puljanin Vedran Štimac potpisuje panel u Radićevoj ulici, kod boja 46. 
-  Izuzetno mi je drago sudjelovati u projektu Ulični triptih, poglavito zato što sam na taj način dao svoj doprinos osvježavanju urbane vizure Zagreba. Ovim projektom mnogi afirmirani i neafirmirani umjetnici imaju priliku kroz medij ulične umjetnosti poslati svoju poruku sugrađanima - ističe Štimac, čiji rad odaje počast Juliju Kniferu.


Nova lokacija u ovom krugu oslikavanja je ulazak u tunel Grič, a nosi ideju mistične umjetničke serije mladog slikara Lava Paripovića, inspiriranog pričom fiktivne civilizacije i njene ostavštine na ovom području.


- Željeli smo skrenuti pažnju da oslikavanje javnih prostora ne mora značiti nužno vandalizam, već da možemo uljepšati naše urbano okruženje. Stoga smo nastojali odabranim primjerima ukazati na potrebu sustavnog i sveobuhvatnog djelovanja na razini zajednice te istaknuti potencijal koji grafiti imaju za korištenje u pozitivne svrhe. Ulični triptih doprinosi daljnjem kvalitetnom razvitku naše street art scene i projekt je koji će TZGZ nastaviti razvijati i idućih godina - istaknula je direktorica Turističke zajednice grada, Martina Bienenfeld.


Postav se mijenja u ciklusima, svaka tri mjeseca, a jedna od tri lokacije svaki put je drugačija pa vas tako iz prethodnih ciklusa  na stepenicama tržnice Dolac čeka "Ulična rapsodija" Mislava Lešića dok u parku Opatovina možete baciti "Pogled kroz prozor u ljepši svijet" Sanje Stojković

Komentara 2

FR
franc251
20:09 29.10.2021.

Aha, street art je dozvoljen, ali hrvatski, braniteljski murali ne.

KU
kuramela
17:38 29.10.2021.

a gdje su slike ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije