Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiglo 16 amandmana

Tri moguća scenarija raspleta slučaja 'budžet za 2019.'

Gradska skupština
Patrik Macek/PIXSELL
11.12.2018.
u 08:48

O proračunu se glasa u četvrtak, a ne skupi li dovoljno ruku, do kraja mjeseca treba donijeti odluku o privremenom financiranju. U suprotnom slijede izbori

Pet HDZ-ovih, jedan Nenada Matića i deset Savjeta mladih – lakšeg posla u odgovaranju na amandmane gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici već godinama nisu imali. Od oporbenih zastupnika u Gradskoj skupštini prijedlog za manju izmjenu proračuna za 2019. do petka, kad je bio zadnji rok, poslao nije nitko, što se moglo i očekivati s obzirom na to da su već ranije najavili kako budžetu za sljedeću godinu ni pod razno svoj “da” ne daju.

Skrivaju se kao zmija noge

Dat će ga zato HDZ, koji je trenutačno ostao jedini koalicijski partner bandićevaca u gradskom parlamentu, a ako je vjerovati predsjedniku Skupštine, HDZ-ovcu Andriji Mikuliću, Bandić će imati, osim 23 garantirane, još tri ruke koje će mu omogućiti donošenje temeljnog gradskog dokumenta. Upravo u te će ruke prekosutra biti upereno svako oko u Ćirilometodskoj 5 jer zastupnike koje su dobili na svoju stranu koalicijski partneri skrivaju kao zmija noge. Među skupštinarima se pak nagađa da će trojka najvjerojatnije doći iz redova Nezavisne liste za Zagreb, bivše Nezavisne liste Sandre Švaljek jer, kako je nekadašnja dogradonačelnica politiku zamijenila Hrvatskom narodnom bankom, šanse da ljudi s njene liste opet budu izabrani u gradski parlament vrlo su mršave.

Ruku u vatru zastupnici, kako kažu, ne bi dali ni za HSS-ovca Iliju Ćorića koji ponekad, iako u klubu sa SDP-om i Naprijed Hrvatska, svojim glasom podrži i vladajuće. Koji će, čini se, proračunom dobiti ono što njima odgovara. HDZ tako traži tri milijuna kuna za videonadzor “u cilju zaštite sigurnosti učenika i djelatnika osnovnih škola te gradske imovine”, 30 milijuna za sanaciju južnog vijadukta Mosta mladosti, 10 milijuna za prvu fazu izgradnje osnovne škole Bukovac, dodatnih 400 tisuća za uskrsnice i božićnice branitelja, dva milijuna kuna za javne potrebe u sportu te pet dodatnih milijuna za vrhunski sport, odnosno za perspektivne sportaše koji imaju šanse za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Dvostruko više prijedloga Gradu je dostavio Savjet mladih koji, između ostalog, želi da se ne smanjuju sredstva izviđačima i mažoretkinjama, a i da se 200 tisuća kuna za održavanje informatičke opreme u gradskoj upravi preusmjeri školama i učeničkim domovima. Preusmjeravanje bi i Nenad Matić iz Zelene liste, a on bi da se 12,5 milijuna kuna namijenjenih ZET-u potroši na izvanredno održavanje Brestovečke ceste.

Sve do završetka godine

Koalicijski partneri ne sumnjaju da će proračun biti izglasan u četvrtak, a ne dogodi li se to, do kraja godine trebala bi se izglasati odluka o privremenom financiranju. Ne dignu li se, međutim, ruke za proračun, može se očekivati da gradonačelniku neće proći ni privremeno financiranje, što automatski znači nove izbore za Skupštinu. Padne li proračun i drugi put, na izbore će i gradonačelnik, koji ima još i opciju da točku o proračunu povuče sa sjednice, ali je opet mora predložiti do kraja godine.

Pogledajte video otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu

Komentara 4

DE
demokršćanin
10:29 11.12.2018.

Zanima me tko će i kada će netko dati amandman o smanjenju prireza.

IB
iva.begovic
14:58 11.12.2018.

Navedeni amandmani su "sitno kokošarenje". O proračunu treba razmišljati po tome koje će dugoročne učinke ostaviti na razvoj grada i u tom smislu biti kritičan i konstruktivan.

GV
golub Vaso
09:41 11.12.2018.

neće Miki još dugo, to je jedini spas za ZG

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije