Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I dalje premalo

Gužve na livadama za šetanje pasa – jedna je za njih čak 736!

park za pse
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
10.12.2018.
u 08:29

Iz grada poručuju da toliko livada za istrčavanje pasa nema nijedan drugi grad u Europi

Na 53.000 pasa – 72 livade za istrčavanje. Na toliko će lokacija, naime, Zagrepčani uskoro moći šetati svoje kućne ljubimce bez povodca. Novi je to prijedlog koji je Grad Zagreb, prema sugestiji Ureda za poljoprivredu, uputio na Skupštinu kako bi se o njemu raspravljalo na idućoj sjednici, u četvrtak 13. prosinca. Učinili su to kako bi odluku o uvjetima držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim, izgubljenim i divljim životinjama uskladili s novim Zakonom o zaštiti životinja, a određivanje ovih lokacija iznimno je važno, smatraju u Gradu, zbog velikog broja pasa. No čak i s novim, povećanim brojem livada, ispada da bi se psi poprilično tiskali da se svi kojim slučajem u isto vrijeme nađu na njima, jer bi se u tom slučaju na jednoj livadi šetalo njih oko – 736.

Svi u isto vrijeme

– To je svakako premalen broj javnih površina za toliko pasa. Javne livade za istrčavanje i parkovi površinski su mali, a zna se dogoditi da velik broj pasa vlasnici šeću u isto vrijeme, obično nakon posla. Osim toga, problem je to što velik broj kvartova nema površine za istrčavanje pa vlasnici moraju ići u udaljenija naselja – govori Ingeborg Bata, veterinarka Zoološkog vrta. Da je to nezgodno za neke stanovnike, smatraju i Prijatelji životinja jer mnogi pse moraju na livade za istrčavanje voziti autom.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevice:

park za pse
1/33

– Posebno je problematično za ljude koji imaju stare ili bolesne pse koji ne mogu dugo hodati, a nemaju, primjerice, automobil. Oni su prisiljeni šetati svoje pse po parkovima i u blizini zgrada gdje to nije dopušteno ili predviđeno – ističu u Prijateljima životinja dodajući da su parkovi za četveronožne ljubimce u nekim kvartovima potpuno neadekvatne veličine i ne mogu primiti sve koji bi se htjeli u njima igrati. Broj od 72 površine za istrčavanje i nije toliko malen, kažu, ali su one neravnomjerno raspoređene pa su neki dijelovi grada iznimno loše pokriveni, dok je u drugima situacija znatno bolja. S druge strane, iz Gradske uprave neslužbeno poručuju kako je stanje sasvim zadovoljavajuće te da toliko livada za istrčavanje nema nijedan drugi grad u Europi. U velikim gradovima, štoviše, upola ih je manje.

– Broj namjenskih javnih površina za šetnje pasa bez povodca u Zagrebu povećavao se tijekom godina pa su u 2008. bile dostupne 43, u 2012. je lokacija bilo 66, a u 2018. se stiglo do 72, od kojih je i 11 uređenih parkova za kućne ljubimce – kažu u Uredu za poljoprivredu. Lokacije su, dodaju, odabrane temeljem prijedloga vijeća gradskih četvrti na zahtjev stanovnika.

Obvezna sterilizacija?

Novom se odlukom uređuje i kontrola razmnožavanja pasa i mačaka u Zagrebu. Prema podacima iz gradskoga Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu, broj napuštenih kućnih ljubimaca znatno je veći nego lani. U prvih šest mjeseci 2018. u azil su primljena 723 psa i 218 mačaka, što je 152 životinje više nego u istom razdoblju prošle godine. Tada je, naime, u sklonište primljeno 677 pasa i 112 mačaka.

S obzirom na navedene podatke, Grad predlaže i obveznu sterilizaciju pasa i mačaka, no ujedno propisuje izuzeća pod uvjetom da se svi njihovi vlasnici evidentiraju u gradskom upravnom tijelu za zaštitu životinja. Time bi se zapravo stvorila baza podataka o vlasnicima i njihovim kućnih ljubimcima koji nisu sterilizirani radi efikasnije kontrole razmnožavanja i smanjenja broja napuštenih životinja. Mjera je, kažu, predložena u suradnji s gradskom radnom skupinom za zaštitu životinja.

Pogledajte i video - testirali smo gastronomsku ponudu zagrebačkog Adventa:

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:48 10.12.2018.

Hm, ljudi dosele u grad iz vukojebina u kojima ima trave, bilja, zraka, mirisa prirode i miline. Dobiju usrani poslić udaranja štambilja u nekoj politički podobnoj sredini i svi isfrustrirani od velikih ideja, a male plaćice, posvađaju se sa svima živima i kupe si kućnog ljubimca, stave ga u prenatrpanu garsonjeru i krenu ga ujutro prošetati u svoj mentalni svijet šuma i livada. A kad tamo, samo beton, mrzitelji svih vrsta svega, podmečuča ekipa penzića neradnika, a jadna živina trpi. Sada očekujem pucnjave po lokalnim parkićima od 20 kvadrata, jer će pseće mafije tražiti svoj teritorij. Pseća kakica, naravano nepokupljena, a mala djeca koja pužu po travi, - oduševljena.

Avatar Neobavezno
Neobavezno
09:35 10.12.2018.

Super lijepo je sve to a sta kada ti svako jutro dodu lajati pod prozor i remete tvoj mir dali se je netko od nadleznih to zapitao i zasto neki smiju imati mirno jutro, a nekima od 6 ujutro psi laju pod prozorom. Vrlo je jednostavno da ti odes na ivadu i ides vau,vau dobio bi kaznu za remecenje javnog reda i mira ali kada dodu psi to onda nevrijedi.....Neka naprave za pse nemam nista protiv ali da se onda sagleda sve, a ne samo misljenje vlasnika pasa...........

WE
weAreCro
10:45 10.12.2018.

Psima treba sloboda, ne razumijem to drzanje pasa u stanovima (pogotovo vecih) pa ih onda izvedete dva puta dnevno u setnju i to je to...a ostatak vremena zatvoreni u stanu. Gdje su silne udruge za zastitu zivotinja? Neka protestiraju za prava pasa jer stan nije sigurno njihovo prirodno okruzenje. I sam obozavam pse, dok se nisam odselio od roditelja smo uvijek imali psa u dvoristu ali sada mi ne pada na pamet u stanu drzati i muciti jadnu zivotinju kojoj treba cijelodnevna sloboda trcanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije