Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Trešnjevka zbraja štetu: 'Poplava nam je sve pretvorila u smeće, još će se to danima čistiti'

S balkona sam vidjela ljude kako se bore s rijekom koja je tekla niz ulicu. Užas, prisjećaju se nedjeljnog kaosa
27. rujna 2021. u 20:02 3 komentara 1813 prikaza
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/19

Više od 30 godina rada u nekoliko im je sati otišlo “niz rijeku”. I to doslovno jer je Crikvenička, ulica na Trešnjevci u kojoj imaju knjigovodstveni servis, jedna od onih koje su “plivale” kad je u nedjeljno jutro pukla magistralna cijev u Selskoj. Računala, registri i dokumenti više od 40 klijenata za koje vode knjige, namještaj, ali i kompletan ured, neuporabljivi su nakon što su satima plivali u vodi od metar i pol. Požalila se tako knjigovotkinja Iva Benković kad smo jučer obilazili i dalje mokar, blatnjav i raskopan teren.

Radit će na cesti do četvrtka

– Živimo u Novom Zagrebu tako da u trenutku poplave ovdje nije bilo nikoga. Nazvala nas je susjeda i odmah smo odjurili u Selsku. Mislili smo da ćemo uspjeti nešto spasiti ručnicima i kantama, ali dočekao nas je prizor kakvom se nismo nadali. Nismo mogli ni ući u ured dok nisu došli vatrogasci ispumpati vodu jer bismo se utopili – opisuje I. Benković dok u čizmama gaca po blatnjavoj ulici i stavlja vlažne papire u prenatrpan auto.

A to je već, dodaje, treća tura “smeća” koju voze u dva auta. Šteta im je, procjenjuje, više od 70.000 kuna; samo softver s kojim su radili vrijedi 10.000, a tu su i računala, ormari, stolci, stolovi, podovi, vrata...

1 / 7
27.9.2021., Zagreb - Zbog puknute vodovodne cijevi u Selskoj ulici poplavljen je dio gradske cetvrti Tresnjevka sjever. Cijev je pukla ispred kucnog broja 173 u Selskoj ulici, gdje je nastala velika i duboka rupa. Podrumi, garaze i neka kucanstva u Selskoj i okolnim ulicama su poplavljena. Trenutno se sanira ostecenje vodovodne cijevi, pa je promet tim djelom Selske ulice zatvoren. Popisivaci bi kroz nekoliko dana trebali izaci na teren kako bi ustvrdili stetu na poplavljenim objektima. Knigovodstveni servis u Crikvenickoj ulici koji je poplavljen, te su kompjutori i registratori unisteni. Vlasnica Iva Benkovic u rasciscavanju ureda. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

 – Nadamo se da ćemo s diskova uspjeti spasiti neke podatke jer u suprotnome možemo komotno zatvoriti ured. Još nije bio nitko od popisivača štete, ali nadamo se da će što prije doći – kaže knjigovotkinja koja je posao naslijedila od majke, a sad se boji da će se morati oprostiti od njega.

Od jučer nisu prestali čistiti ured, a još, govori uzimajući metlu u ruke, imaju sigurno nekoliko dana pranja i sortiranja stvari. Nikad nisu mislili da će to doživjeti, a sada se, ističe, boje da bi se nešto takvo moglo i ponoviti. A nisu oni jedini. Strah se uvukao pod kožu i Ljiljani Šparovec koja živi u Grobničkoj 22.

Zagreb: Zbog puknute cijevi u Selskoj poplavljen dio gradske četvrti trešnjevka sjever POPLAVLJENI STANOVI, PODRUMI... Drama na zapadu Zagreba: Voda sukljala na ulice i izdizala asfalt, rupa se otvorila na Trešnjevci

– Suprug i ja smo spavali pa čuli neko šuštanje. Mislili smo da pada kiša, sve dok on nije otišao provjeriti. Čitavo nam je dvorište već bilo pod vodom. Srećom nemamo podrum ili suteren pa voda nije ušla u kuću. Našu ulicu i najmanja kiša poplavi, ali u nedjelju smo ostali šokirani jer se nečemu takvom nismo nadali. Stala sam na balkon i vidjela ljude kako se bore s rijekom koja je tekla niz ulicu. Užas – prisjeća se Lj. Šparovec dodajući kako njima nije velika šteta jer su im se namočile tek stvari koje nemaju neku vrijednost, poput kanti i metle.

Upućuje nas potom k susjedi Mariji Baloš, koja živi preko puta, a ondje odmah shvaćamo i zašto. Dvorište je puno namještaja i madraca koje je voda uništila.

– Voda je bila 60 centimetara visoka. Bili smo poplavljeni već pet ili šest puta, ali nikada ovako. U međuvremenu smo kupili i pumpe jer, kad je god neka velika kiša, kuća i dvorište su nam kao bazen, ali u ovom slučaju nisu pomogle – govori nam M. Baloš i pokazuje nam hrpe stvari kojih će se morati riješiti jer su prljave i pune vlage.

Većina je stanovnika uspjela izbaciti neželjenog gosta, u ovom slučaju vodu, iz svojih domova, no priča tu nije gotova jer problema još ima. I radnici Čistoće koje smo sreli na terenu govore da imaju pune ruke posla. Kamionima su prali ulice, ističu, no trebat će ih ponovno jer se blata teško riješiti. Selska je pak i dalje zatvorena za promet na dijelu od kazališta Trešnja do križanja s Ozaljskom.

Na licu mjesta u oblaku prašine izbrojili smo šest kamiona i tri bagera koji su se borili s popravkom ceste na punktu gdje je pukla cijev. Voda je tako sukljala da je izdigla asfalt i stvorila rupu, a potom su je još morali dodatno iskopati kako bi došli do problematične cijevi. Danas je pak zatrpana šljunkom, a intenzivno se reparirao ostatak ceste koja je bila oštećena. Prema informacijama iz Grada, radit će se na Selskoj do četvrtka.

PODRUMI POD VODOM VIDEO Kaos na zagrebačkoj Trešnjevci: Evo kako je krenula poplava

Prijavite se u ViO

Najavljeno je u nedjelju da će na teren izići i popisivači štete, koja će se, kako je kazao zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, pokriti novcem od police osiguranja koju Vodoopskrba i odvodnja (ViO) ima ugovorenu preko Holdinga. Pitali smo jučer i kakva je točno procedura te imaju li prve, okvirne procjene štete. Kazali su kako se ljudi čija je imovina oštećena trebaju javiti u ViO, a oni će ih zatim povratno kontaktirati. Zasad su, istaknuli su, zaprimili deset prijava.

– Po zaprimljenim prijavama će se kontaktirati stranke i iste prijavljivati osiguravajućoj kući koja će putem procjenitelja izići na uviđaj nakon što ViO podnese prijavu. Iznos štete ovisi o procjeni ovlaštenog procjenitelja osiguravajuće kuće – poručuju iz Vodoopskrbe i odvodnje te pozivaju i ostale oštećene s Trešnjevke da se jave.

1 / 10
27.9.2021., Zagreb - Zbog puknute vodovodne cijevi u Selskoj ulici poplavljen je dio gradske cetvrti Tresnjevka sjever. Cijev je pukla ispred kucnog broja 173 u Selskoj ulici, gdje je nastala velika i duboka rupa. Podrumi, garaze i neka kucanstva u Selskoj i okolnim ulicama su poplavljena. Trenutno se sanira ostecenje vodovodne cijevi, pa je promet tim djelom Selske ulice zatvoren. Popisivaci bi kroz nekoliko dana trebali izaci na teren kako bi ustvrdili stetu na poplavljenim objektima. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nerijetki strahuju i od ponavljanja takve situacije jer su cijevi po čitavom gradu stare i dotrajale pa se pitaju i kad će napokon doći na red veliko ulaganje u zamjenu mreže kao što to, primjerice, HEP Toplinarstvo trenutačno radi s vrelovodnim sustavom. A kako je u nedjelju kazao Marin Galijot, direktor Vodoopskrbe i odvodnje, u tijeku je izrada dokumentacije za rekonstrukciju magistralnog cjevovoda od Jadranskog mosta, čija će priprema trajati oko dvije godine, nakon čega će se raspisati i javni natječaj za rekonstrukciju.

STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
 • Avatar Tombstone
  Tombstone:

  Dakle ova "knjigovotkinja" je sve podatke za 40 poduzeca drzala u uredu u podrumu a u ulici koja je poznata po poplavama? I nije dnevno radila back up i sigurno pohranjivala podatke? Profesionalno, nema sto

 • iva.begovic:

  Sanacija cjevovoda, priča je koja traje već dulje od desetljeća. Npr. 2006. godine, izdane su korporativne euroobveznice Holdinga vrijednosti dvije milijarde kuna s namjerom financiranja obnove vodoopskrbne mreže. Znači još prije 15 godina gradska uprava bila je svijesna potrebe obnove ... prikaži još! vodoopskrbne mreže i razine troška za tu svrhu. No, od 300 miliona eura prikupljenih tim euroobveznicama svega je 5 % utrošeno za obnovu vodovodne mreže. Iz toga se može zaključiti da je oo što se sada događa sa vodoopsrbnim cjevovodom posljedica loših investicijskih procjena tj. prethodno loše postavljenih prioriteta. I to uz punu pravodobnu svijesnost o postojanju problema. Osim odgovornosti Bandića za pogrešno činjenje, odgovornost je Skupštine Grada Zagreba za nečinjenje.

 • R.adioT.elevizijaL.jestve:

  Odnese voda i prirez i porez i pdv i naknadu za šume , a tako je to kad se zivi u Detroitu , tocno bez Milana grad klizi u kaos