Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAK-ov LiveTrafficHR

U realnom vremenu: Nova aplikacija vozačima uživo javlja gdje su kolone i nesreće

Kaštel: Kilometarska kolona na izlazu s Istarskog ipsilona
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/2
23.05.2024.
u 14:35

Mobilna aplikacija LiveTrafficHR vozačima će pružati informacije o gužvama i radovima na cestama te meteorološkim uvjetima. Aplikaciju će besplatno moći skinuti s Google playa ili App storea, u nju se mogu prijaviti vrlo jednostavno, samo putem osobnog maila

Svi korisnici hrvatskih autocesta od danas na svojim mobilnim uređajima mogu koristiti LiveTrafficHR, novu aplikaciju Hrvatskih autocesta (HAC) za informiranje vozača o stanjima u prometru na autocestama. Pomoću aplikacije korisnici autocesta mogu u realnom vremenu dobivati informacije važne za planiranje i sigurnost putovanja. Dakle, za informacije o prometu na autocestama za koje je ponekad potrebno pregledati nekoliko web stranica, sada će biti dostupne putem jedne aplikacije. Korisnici će je besplatno moći skinuti s Google playa ili App storea, u aplikaciju se mogu prijaviti vrlo jednostavno, samo putem osobnog maila. Aplikacija je razvijena u hrvatskoj tvrtki Mobilisis iz Varaždina.

- Aplikacija nije klasična navigacija, već smo napravili mobilnu aplikaciju koja objedinjuje podatke s kojima raspolažu upravitelji autocesta u Hrvatskoj. Informacije koje služe sigurnosti prometa i izbjegavanju gužvi vozačima se dijele u realnom vremenu. Tako vozači mogu planirati putovanje i u svakom trenutku znati gdje se nalaze. U slučaju nesreće ili loših vremenskih uvjeta na nekoj dionici, primjerice ako je zbog bure zatvoren Maslenički most, prikazat će im se obilazna ruta - rekao je Davor Bičanić, šef odjela za ITS i središnji centar za nadzor i vođenje prometa HAC-a.

Osim toga, aplikacija će korisnike informirati i o radovima na cestama i meteorološkim uvjetima, a komunikacija kroz aplikaciju je dvosmjerna, odnosno korisnici mogu prijaviti prometnu nereću ili neki drugi problem na autocesti, a nakon provjere taj će podatak biti komuniciran kroz aplikaciju svim korisnicima. Uz to, aplikacija je povezana i s hitnim službama putem broja 112, pa, primjerice, korisnik i putem aplikacije može kontaktirati hitne službe.

Izrada ove aplikacije dio je projekta Crocodile 3 Croatia koji je sufinanciran sredstvima EU. Projekt obuhvaća sedam država članica EU iz srednje i istočne Europe, a cilj mu je koordinirano upravljanje i nadzor prometa i unapređenje sustava informiranja, a što će putnicima omogućiti visokokvalitetne podatke u realnom vremenu duž cijele mreže autocesta u Republici Hrvatskoj. Sam projekt je predvidio i prekograničnu suradnju i razmjenu podataka između susjednih zemalja, a obzirom da koridori obuhvaćaju države koje imaju veliki prekogranični promet a koriste se različitim jezicima, suradnja i razmjena informacija nameće se kao imperativ.

Direktorica Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju HAC-a Marina Pintur rekla je da projekt rezultira boljim upravljanjem prometnim tokovima, boljem planiranju putovanja te pravovremenim informiranjem o izvanrednim situacijama i vremenskim nepogodama, s ciljem smanjivanja broja nesreća, smrtnih slučajeva, ozljeda i materijalnih šteta.

- Projekt predstavlja suradnju javne uprave, upravitelja autocestama i državnim cestama te pružatelja usluga o stanju u prometu. Rezultat je kvalitetna usluga za putnike na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u Europi. projekt vozačima omogućava da prije ili tijekom putovanja optimiziraju rutu, reagiraju na poremećaje u prometu i izbjegavaju potencijalno opasne situacije - kazala je Pintur. Vrijednost projekta je 4,89 milijuna eura od čega je 85 posto, odnosno nešto više od 4,1 milijun eura financirano sredstvima iz EU fondova

Ključne riječi

Komentara 2

MA
MarkoMarkoM
16:12 23.05.2024.

Jos ssmo da je aplikacija dostupna, a NIJE!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije