Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Skupštine

Zaiskrilo oko groblja i CIOS-a, Izvješće o radu gradonačelnika nije prošlo

Zagreb: Nastavljena je 36. sjednica zagrebačke Gradske skupštine
Emica Elvedji/PIXSELL
14.09.2020.
u 09:49

Nastavak 36. sjednice Skupštine trajao je gotovo 12 sati, nije prošlo Izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu 2019.

Kao što je obećano, nastavak 36. sjednice Skupštine Grada Zagreba završeno je u jednom danu maratonskim zasjedanjem u trajanju od gotovo 12 sati. 

Gradski su skupštinari bili marljivi pa je u samo pola sata usvojeno je osam točaka, a u prvih sat vremena trajanja sjednice njih 20. Najiščekivanija izvješća bila su ona o radu gradonačelnika, godišnje izvješće o radu Zagrebačkog holdinga te izvješće o radu Zagrebačkog električnog tramvaja.

Burnu raspravu izazvao je prijedlog zastupnika Marka Torjanca da se cijene naknade za održavanje groblja i osnovnih usluga ukopa i kremiranja vrate na one prije poskupljenja u rujnu 2019. Naime, cijene su nakon 13 godina skočile za 100 posto. 

-Građani mogu izdvojiti cijenu jedne kave mjesečno za održavanje groblja - odgovorila je na kritike Gordana Rusak, na što joj je Renato Petek kazao da je to puno kava kada se zbroje sva poskupljenja u gradu.

Torjančev je prijedlog odbijen, kao i njegov prijedlog o besplatnom parkiranju za sve Zagrepčane na javnim parkirališnim mjestima od 1. listopada do 1. siječnja 2021. 

Potresi, poplave i požari

Žestoka je rasprava bila i oko točke 58. koju je predložio Klub nezavisnih zastupnika. 

 -Želimo znati koji je razlog velikom broju požara na Jankomiru i što je grad napravio da zaštiti svoje građane. Sustav mjernih postaja kvalitete zraka nije proširen pa građani ne znaju koliko je zagađenje zraka kod požara - kazao je u ime svog Kluba Renato Petek koji je naglasio da se izvješća oko CIOS-a razlikuju. Nakon njega javila se zastupnica Gordana Rusak koja je oštro napala oporbu. 

-Zahvaljujući političkim igrama SDP-a koji iskorištavaju otpad da bi izazvali bunt građana, mi imamo probleme. S kojim pravom to radite? Ovo što radite, čini štetu ljudima. Danas onima koji rade u CIOS-u zbog svega nije lako -kazala je Rusak na što joj je cinično odgovorio Tomislav Tomašević.

-Ljeti, neradnim danom, kolega Petek i ja navlačimo fantomke, odlazimo do ograde Jankomira, nekad i paraglajderom kako kaže Kalinić i potpaljujemo otpad - odgovorio je Tomašević na što je Miodrag Demo optužio oporbenjake da ometaju istragu o požaru koja je u tijeku. Ubacio se i SDP-ov Saša Molan koji je naglasio da će građani ubrzo vidjeti koliko daleko seže koruptivna hobotnica u gradu. Glasov Stanko Kordić sarkastično je primijetio da se rijetko događa da neka tema izazove toliki interes zastupnika Stranke solidarnosti kao što je pobudila tema o Ciosu, a predsjednik Skupštine proglasio je stanku za ručak u 13 sati. 

Iza stanke, rasprava se nastavila, a Tomislav Tomašević je požare u CIOS-u nazvao turističkim 'fenomenom na kojem bi grad trebao profitirati. 

-Požari u CIOSU su poput suza Svetog Lovre, fenomen koji se događa svake godine ljeti pa zašto to ne bismo uključili u turističku ponudu? U čemu je problem da se popišu svi ugovore i transakcije grada i cios grupe, to je minimum koji tražimo - poručio je on. Vladimir Ferdelji problematizirao je činjenicu da Grad Zagreb već šest godina nije proveo istraživanje o kvaliteti vode, tla i zraka u blizini Jakuševca. I ova je točka odbijena kao što se i očekivalo, a odbijena je i iduća točka koju je predložio Klub nezavisnih zastupnika, prijedlog Zaključka o prodaji imovini Zagrebačkog holdinga. 

Na dnevnom je redu bilo i Izvješće o poplavi i sustavu odvodnje koje je predložio Klub zastupnika lijevog bloka. 

-Želimo informacije o posljedicama velikih oborina koje su pogodile Zagreb 24. srpnja. U početku je rečeno da je šteta nastala na 80 objekata, a za sanaciju štete prijavilo se njih više od tisuću - kazao je u ime kluba predlagatelj Tomislav Tomašević.

-Zanima nas komunikacija između Vodoopskrbe i odvodnje te Hrvatskih voda, posebice vezano uz ustavu Kuniščak. Bilo je dosta prepucavanja među tim institucijama pa su građani sami morali provaliti u objekt - iznio je u svom izlaganju čelnik platforme Možemo te zaključio da se takvo što više ne bi smjelo ponoviti, a isto misli i Anka Mrak Taritaš. 

-Poplava 24. srpnja nije rezultat slijevanja voda, već rezultat slivnika koji nisu bili očišćeni. Nakon potresa mnogo šute i žbuke je završilo gradskim slivnicima. U nekoliko navrata najavljivane su ekstremne oborine, a mi smo ostali iznenađeni - kazala je čelnica Glasa. Petek pak misli da bi se trebala preispitati odgovornost Vodoopskrbe i odvodnje.

-Gradonačelnik je kazao da su si građani sami krivi. Vodovod je rekao da su nadzornim kamerama pregledali sustav te da nisu pronašli oštećenja. Pitao sam ih jesu li očistili šutu iz odvoda na što mi nisu odgovorili. Postoji odgovornost Holdinga za poplave. Holding se na londonskoj burzi zadužio kako bi se sanirao sustav odvodnje, no manje od pet posto tih sredstava je utrošeno namjenski. Da je novac uložen kako je planirano, možda bismo imali manje štete danas - rekao je Petek. 

Tomislav Tomašević zahtijevao je da se netko mjerodavan iz gradske uprave očituje o problemu, na što mu je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević odgovorila da će se očitovati ako izvješće bude prihvaćeno što se nije dogodilo.  Zamjenica gradonačelnika potom je podnijela i Izvješće o radu gradonačelnika koje također nije prošlo. 

Zastupnici su na sjednici većinom glasova prihvatili Izvješće o financijskom poslovanju Dječje bolnice Srebrnjak te izvješće o realizaciji projekta Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak (CCTM).

Većinom glasova prihvatili su i niz izvješća koja se odnose na razdoblje od siječnja do prosinca 2019. -  društva Zagrebački holding d.o.o., Uprave trgovačkog društva Zagrebački električni tramvaj d.o.o., Zagrebački velesajam d.o.o., Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o., Zagrebački inovacijski centar d.o.o. te Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o..

 

Građani Zagreba taoci su odnosa HDZ-a i Milana Bandića

Zaduženja te odnose u skupštini komentirao je Darko Klasić,  novoizabrani šef zagrebačkog HSLS-a.

-Novo zaduženje pljuska je građanima koji će sve to platiti kroz novo povećanje režija.HDZ i gradonačelnik time šalju negativnu poruku - kazao je Klasić te najavio da će na lokalne izbore HSLS izaći samostalno, no da se još uvijek nisu dogovorili o kandidatu. Kritičan prema toplo-hladnom odnosu HDZ-a i gradonačelnika bio je i novoizabrani potpredsjednik skupštine, SDP-ov Matej Mišić.

-Odlučili su ne podržati točku koja nema direktne posljedice na gradonačelnika, a novo su zaduženje podržali što će građani kroz kamate platiti 30 milijuna kuna - kazao je Mišić te se osvrnuo na izvješće o radu gradonačelnika koje je danas na dnevnom redu. 

-Gradonačelnik kontinuirano krši statut i Zakon o lokalnoj samoupravi - dodao je Mišić. Odnos gradonačelnika i HDZ-a koji je i dalje top tema u Skupštini, komentirao je i Renato Petek. 

-Čekam da HDZ prijeđe s riječi na djela. kritiziraju gradonačelnika, a digli su ručice za novo zaduživanje. U kojoj je fazi njihov odnos, vidjet ćemo kada se bude donosio proračun za 2021. - kazao je Petek koji je kritizirao i novodoneseni Zakon o obnovi zgrada stradalih u potresu.  

-Zakon je mrtvo slovo na papiru, a teško da će bez novih zaduživanja Grad moći namaknuti 20% predviđenih sredstava za financiranje obnove. Sve se događa presporo. Lex Agrokor je donesen u roku 13 dana, a za zakon o obnovi im je trebalo gotovo 6 mjeseci- dodao je Petek. 

I čelnica Glasa Anka Mrak Taritaš komentirala je Zakon o obnovi te ustvrdila da će 20% sredstava koje će platiti grad, biti problem namaknuti. 

-Ako slušate premijera, zakon će biti u provedbi idućih 10, 15 godina. Siguran sam da će gradonačelnik ići kod premijera i jadikovati kako je grad u teškom stanju, no to je posljedica desetljeća lošeg upravljanja njime. Građani Zagreba taoci su odnosa HDZ-a i Milana Bandića koji se malo vole javno, a zatim tajno, no čitavo vrijeme podržavaju - kritična je bila Mrak Taritaš koja još uvijek ne želi otkriti hoće li se ponovno kandidirati u utrci za gradonačelnika te hoće li u koaliciju s SDP-om.

-To je ozbiljna priča, ne idete u utrku da biste sudjelovali, već da biste pobijedili. Ako SDP želi sa sebe skinuti stigmu Milana Bandića, morat će napraviti zaokret. Na prošlim lokalnim izborima, bilo je onih koji su s naše liste nekoliko dana nakon izbora prebjegli gradonačelniku i to se ne smije ponoviti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije