Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima i debitanata

Tko će u zagrebačkoj Skupštini Tomaševiću "čuvati" leđa, a koga više neće biti

Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug
Marko Lukunic/PIXSELL
18.05.2021.
u 18:05

U velikome preslagivanju u gradskom parlamentu šest tabora, većina za lijevu opciju sasvim je izgledna

Jedan mandat. Toliko će platformi Možemo! trebati da oformi većinu u Gradskoj skupštini, koja broji 47 zastupnika, a prema logici stvari, prvi kojima će se obratiti za partnerstvo trebao bi biti SDP. S njima su, podsjetimo, pregovarali i prije izbora, oko mogućnosti zajedničkog kandidata za gradonačelnika, a dogovor se tada izjalovio.

No sad je Tomislavu Tomaševiću, čija je lista osvojila 23 mandata, s druge strane SDP-ov nositelj liste i njegov dojučerašnji suparnik Joško Klisović, koji, za razliku od Gordana Marasa, s kojim je pregovarao prije izbora, izgleda i nije toliko isključiv.

HDZ ide u oporbu

Ipak, Klisović je na sučeljavanjima jasno dao do znanja da se neće dati ucjenjivati od “skupine progresivnih stranaka koje žele promjene, a mogu ih provesti samo ako imaju konsenzus”. Da će Tomašević najvjerojatnije “ići” sa SDP-om smatraju i u HDZ-u, a oni će, kažu, najvjerojatnije u oporbu.

VIDEO Tomašević planira preustrojiti gradsku upravu: Spajat ćemo urede

Njihovi zastupnici na listi su Mislav Herman, Davor Filipović, Iva Hraste-Sočo, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, savjetnik ravnatelja Studentskog centra Mario Župan, koji je već bio u Skupštini, kao i HSLS-ov Darko Klasić, koji je na listi kao koalicijski partner. O konačnim rezultatima i računima Državnog izbornog povjerenstva, koji se očekuju danas, ovisi i hoće li oni imati šest ili sedam mandata, odnosno hoće li SDP dobiti četiri ili pet.

No trenutno je, kažu, situacija takva da HDZ ima mandat manje, odnosno njih šest, a SDP mandat više, odnosno njih pet. Gledamo li po tim relacijama, SDP bi s Možemo! trebao imati 28 vijećnika, a u gradski bi parlament onda, uz Tomaševića, trebali ući i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, ali i kolege iz prethodnog saziva Rada Borić, Marijana Sumpor i Tihomir Milovac.

Ima među tom ekipom zvučnih imena, poput Zorislava Antuna Petrovića, najpoznatijeg kao bivšeg predsjednika udruge Transparency International, supruge pjevača Hladnog piva Ivane Kekin, glumaca Urše Raukar-Gamulin i Vilima Matule...

Prije 11 godina Tomašević predvodio prosvjede u Varšavskoj

Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug
1/26

Tu je i profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Damir Bakić, koji je prije dvije godine bio protukandidat Damiru Borasu za rektora zagrebačkog sveučilišta, ali i Teodor Celakoski, aktivist koji je s Tomaševićem predvodio prosvjede protiv gradnje garaže Tome Horvatinčića na Cvjetnom. Od SDP-ovaca u Skupštinu prolaze, uz Klisovića, i njegovi zamjenici Dina Vasić i Renato Petek, ali i Ivan Račan, sin pokojnog premijera te predsjednica Središnjeg stručnog savjeta GO SDP-a Davorka Moslavac Forjan.

Iz redova stranke pokojnog gradonačelnika u Skupštinu ulazi prvih pet na listi, odnosno aktualna dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, arhitekt Otto Barić, ekonomist Ljubo Jurčić i bivša pročelnica Ureda za ureda za socijalu Višnja Fortuna.

DP i BM365 jednaki

Domovinski pokret osvojio je jednak broj mandata kao i BM365, a iz te stranke u gradskom bi parlamentu trebali raspravljati Miroslav Škoro, Zlatko Hasanbegović, kojem je posao vijećnika također već poznat, predsjednik Zelene liste Nenad Matić, Stephen Nikola Bartulica i bivši ministar okoliša Slaven Dobrović.

Prvi put u Skupštinu ulazi i MOST, i to s tri vijećnika, bivšim kandidatom Zvonimirom Troskotom, Markom Sladoljevom i poznatim liječnikom te nekadašnjim predsjednikom Hrvatske liječničke komore Trpimirom Golužom. Vesna Škare Ožbolt, za koju su ankete predviđale da će osvojiti koji mandat, u tome nije uspjela, a nećemo više gledati ni poznata lica poput Tomislava Stojaka i Anke Mrak-Taritaš (GLAS).

Reakcija iz stožera: Prema prvim izlaznim anketama Tomislav Tomašević je u velikom vodstvu

Komentara 101

Avatar Bolsonaro
Bolsonaro
18:53 18.05.2021.

Užas. Ova opančarsko istočnjačka kamarila koja se dotepla 45' u Zagreb pa sad glasaju za možemaše i tepaju si kak su urbani i progresivni. Ljudi probudite se.

Avatar I Shot Kunta Kinte
I Shot Kunta Kinte
19:27 18.05.2021.

Zar te Soroseve pudlice nisu ilegalno financirane iz inozemstva? Sve to treba pozatvarati i proglasiti njihovu kandidaturu nistavnom.

MI
mica1111
19:21 18.05.2021.

A nek vam je Rada Borić sjela na čelo kolone! Sad nek vam se smije! Za početak da možda Bana makne sa Jelačić placa! Ajmooooo Zagrepčanci.Kud vam je mozak???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije