Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vjeruju da će pobijediti

Njemački mediji o uspjehu Tomislava Tomaševića: 'Zagreb mijenja političke boje'

Tomislav Tomašević o rezultatima izbora
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
18.05.2021.
u 15:19

Lijevo orijentirani „taz“ piše da nitko ustvari ne sumnja u pobjedu Tomaševića u drugom krugu – i podsjeća kako kandidat Možemo potječe i „lijevo-zelenog miljea koji je prije 20 godina bio jako mali“

Uspješne zelene stranke su na istoku i jugoistoku Europe rijetke kao djetelina s četiri lista, piše u svom današnjem izdanju Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u članku o uspjehu zelenog saveza Možemo na lokalnim izborima u Zagrebu. „Sve drugo osim pobjede Tomislava Tomaševića u drugom krugu bila bi senzacija“, piše njemački list i dodaje kako njegova prednost ispred „desnog populista Miroslava Škore" iznosi više od 30%.

Glavni grad Hrvatske, u kojem živi više od petine ukupnog stanovništva te zemlje, „mijenja političke boje“, napominje dopisnik FAZ-a iz Beča Michael Martens. I naglašava kako bi „to moglo na srednji rok imati posljedice na politički pejzaž Hrvatske – a u skromnijim razmjerima i na buduću hrvatsku delegaciju u Europskom parlamentu“, prenosi Deutsche Welle.

Benčić „zagorčava život HDZ-u"

Osim Tomaševića, FAZ svojim čitateljima ukratko predstavlja još jednu članicu Možemo – s kojom se, kako tvrdi taj list na temelju onoga što se priča u Hrvatskoj, može računati i u utrci za najviše dužnosti u zemlji: „Već se govori i o potencijalnoj kandidatkinji za premijerku: to je Sandra Benčić, šefica kluba zastupnika male zelene frakcije u nacionalnom parlamentu, koja se tamo ističe preciznim intervencijama i tako zagorčava život vladajućoj stranci HDZ premijera Andreja Plenkovića“.

FAZ-ov dopisnik vidi paralele s onim što se događa u Njemačkoj – i to ne samo u jačanju hrvatskih „zelenih“, već i u potopu socijaldemokratske stranke. „Katastrofa“, tako se opisuje rezultat „posvađanog“ SDP-a u Zagrebu. „Tek treba vidjeti hoće li hrvatski zeleni trend opstati i onda kad se stranka nađe na vlasti“, piše FAZ-ov dopisnik i navodi još jednu paralelu s Njemačkom: „Dio hrvatskih medija marljivo i preuranjeno hvali zelene i jedva da mogu, ili uopće ne mogu, sakriti svoje simpatije za tu stranku“ – slično je i s njemačkim Zelenim, piše konzervativni FAZ.

Za potencijalni uspjeh Možemo na razini cijele Hrvatske odlučujuće će biti hoće li „zeleni“ voditi dobru komunalnu politiku u Zagrebu, piše FAZ i dodaje da se od Možemo manje očekuje da vode ekološku politiku, a više da iskorijene „korumpirane i klijentelističke metode s kojima je Bandić, po mišljenju njegovih političkih protivnika, vladao gradom“.

VIDEO Tomašević planira preustrojiti gradsku upravu: Spajat ćemo urede

Tomašević protiv „desno radikalnog pjevača“

Berlinski dnevnik Die Tageszeitung (taz) u današnjem izdanju portretira pobjednika prvog kruga izbora za novog zagrebačkoga gradonačelnika. Napominje se kako ni on, a ni njegov savez Možemo nisu očekivali tako dobar rezultat na lokalnim izborima, te da su nakon objave ishoda izbora za gradonačelnika i Gradsku skupštinu „doslovno bez riječi ostali čak i komentatori državne televizije ovisne o vlasti“. Taz-ov dopisnik iz Splita Erich Rathfelder piše kako će protivnik Tomaševiću u drugom krugu biti „desno radikalni pjevač“ Miroslav Škoro, te da kandidat Možemo može računati i s glasovima SDP-ovih birača, te simpatizera nekih drugih manjih stranaka.

Lijevo orijentirani „taz“ piše da nitko ustvari ne sumnja u pobjedu Tomaševića u drugom krugu – i podsjeća kako kandidat Možemo potječe i „lijevo-zelenog miljea koji je prije 20 godina bio jako mali“. Rathfelder piše da je upravo Tomašević unio određenu dinamiku u rad svake skupine kojoj se priključio, konkretno se navodi primjer „Zelene akcije“ u kojoj se Tomašević „angažirao protiv povećanja stanarina i kršenja ljudskih prava“. Berlinski list podsjeća da se on „vrlo rano umrežio internacionalno“, te da je u kontaktu s brojnim ekološkim inicijativama iz svijeta, pa sve do UN-ovih organizacija poput UNEP-a (program UN-a za zaštitu okoliša, nap. red.) „čiji je savjetnik postao već 2002.“

Nakon boravka i studija u inozemstvu, Tomašević se 2015. vratio u Hrvatsku, piše „taz“, a pravi politički proboj dogodio se na prošlim parlamentarnim izborima: „Koalicija koju je on inicirao (…) osvojila je sedam mandata u Saboru. I od tada taj savez koristi parlament kao pozornicu za popularizaciju svojih pozicija. I to im je očito uspjelo“, zaključuje berlinski list.

Komentara 33

Avatar Vakserčina
Vakserčina
15:40 18.05.2021.

Koliko košta ova promocija Senfa? Tko to sve plaća? Trag novca bi otkrio puno toga..

Avatar Poskok
Poskok
15:23 18.05.2021.

eto kad i ljevicarski TAZ prognozira bez ustrucavanja ponovno oslobadjanje zagreba kao 1945 godine...

SO
sohnahoakasaa
15:38 18.05.2021.

Naravno da su se njemački mediji 'oglasili'. Pa od tam 'hrana' za ovakve zvri stiže. E moj narode....sam si sebi najveća sramota. Bljak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije