Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imenovanja

Titu trg ostaje, a ulice idu rokerima

krug  za trg (1)
Luka Stanzl/PIXSELL
09.05.2012.
u 08:00

Odbor je još u prosincu odbio preimenovati Trg maršala Tita. Novi prijedlozi naziva ulica na idućoj skupštinskoj sjednici

Prošlotjedni prosvjed građanske inicijative “Krug za trg” kojim se tražilo preimenovanje Trga maršala Tita, vratilo je u središte pozornosti uvijek aktualna imenovanja ulica.

Kako kaže Marin Knezović, predsjednik Odbora za imenovanja ulica, naselja i trgova, u ovom slučaju Tito je tu manje važan. Riječ je dijelom o pokušaju samopromocije osoba koje su nekada pripadale glavnoj struji javnog i političkog života, a sada su marginalizirane.

– Pokušaj samoreklamiranja preko prije više od 65 godina ubijenih ljudi ne samo što je moralno upitno, nego ima i vrlo mali utjecaj na javno mnijenje – kaže Marin Knezović. Odbor za imenovanja jednoglasno je još u prosincu prošle godine odbacio prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita.

– Antifašizam je temelj kako suvremene Europe, tako i moderne hrvatske države. Hrvatski antifašizam i Tito su nerazdvojivi – ističe Knezović.

Rock’n’roll naselje

No, dok traju polemike o preimenovanju trga ispred HNK, Odbor nastavlja imenovati javno-prometne površine diljem grada pa bi na idućoj sjednici Gradske skupštine krajem svibnja trebao biti potvrđen Park Zlate Bartl u Gornjoj Dubravi, Ulica Dijane Budisavljević na Poljanicama i Ulica Zulejke Stefanini-Tučak kod bazena u Utrini. Uskoro bi svoje ulice mogli dobiti i Milan Mladenović, kultni roker srpske grupe EKV, rođen u Zagrebu, te Karlo Metikoš, autor prve hrvatske rock opere “Gubec beg”. Imenovane ulice nalaze se kod Getroa u Novom Zagrebu, što bi mogao biti početak tzv. rock’n’roll naselja.

– Ovim prijedlozima nastojimo upozoriti kako je i urbana, rock kultura bitan dio zagrebačke i hrvatske kulturne baštine – kaže Knezović.

Ševa iz Noćne more

Teško je povjerovati da u Zagrebu nema ulice skladatelja Borisa Papandopula.

No, to je samo jedan od više od dvjesto prijedloga koji se nalaze u Fondu imena, u kojima ima i nekih neobičnih prijedloga, poput Coco Chanel, Walt Disney ili Ivana Orleanska.

– Postojao je jedan poluformalni prijedlog da na Pešćenici ulicu dobije pokojni Ševa iz Noćne more Željka Malnara. Slušajući nesuvisle priče velikog dijela hrvatskih političara Ševa mi danas zvuči sasvim koherentno i organizirano. Dati Ševi ulicu možda i nije tako loša ideja – kaže Knezović.

Komentara 527

OB
-obrisani-
09:59 09.05.2012.

Tik-tak, \"drugovi\", tik - tak.

OB
-obrisani-
10:54 09.05.2012.

Escape Tito

OB
-obrisani-
09:20 09.05.2012.

pravićete vi njega od blata, samo polako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije