Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kod zapadnog kolodvora

Tisuće ljudi preko pruge više neće gacati po blatu

zapadni kolodvor
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/10
21.01.2016.
u 11:44

Dok se ne sagradi pothodnik uz Zapadni kolodvor građani će i dalje čekati da se podigne brklja, no do pruge će barem po uređenom prilazu. Prijelaz dobiva javnu rasvjetu, nogostup i rampu za invalide

Zapušten prijelaz preko željezničke pruge od Magazinske prema Ulici Republike Austrije kojim svakodnevno prođe nekoliko tisuća Trešnjevčana i drugih Zagrepčana, ove će se godine napokon modernizirati.

Iako se neće sagraditi dugo sanjani pothodnik, uredit će se nogostup, sagraditi rampa za invalide i postaviti javna rasvjeta, čime će službeni prijelaz preko pruge, mračan, prepun rupa i smeća, dobiti i dostojan izgled.

Gore nego u selima

– Prijelaz je isti kao i prije sto godina. Znam to jer tu blizu živim i gotovo svakodnevno tuda prolazim – požalila se umirovljenica Lidija Franjković noseći kolica s namirnicama s tržnice na Britancu.

S obzirom na to da ne postoji rampa, teška kolica mora nositi, a isto rade i majke s dječjim kolicima kao i brojni biciklisti, jer im je to najbliži put prema sportskim sadržajima u Domu sportova ili javnim ustanovama poput HZZO-a.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

– Ovo je strašno. Centar je grada, a ljepši su prijelazi preko pruge u selima u Podravini nego tu na Trešnjevci. Drago mi je da će se urediti, no sramota je da je to ovako zapušteno – rekao je prolaznik Ivor Kunštek.

Osim što nema prilaza osobama u kolicima, cesta, odnosno nogostup do samog prijelaza preko rampe pun je rupa pa za vrijeme kiša pješaci moraju preskakati lokve vode. Do prije nekoliko dana prilaz je bio zarastao i u šikaru, koju su radnici HŽ-a malo raščistili, a velik su problem i bespravno parkirani automobili na samom prilazu.

Dobro je da se prijelaz uredi i da osobe s invalidnošću i majke s kolicima mogu normalno preko pruge

U Uredu za izgradnju grada kazali su da još traže tehničko rješenje, nakon čega će početi gradnja pristupne rampe za lakše kretanje pješaka, roditelja s kolicima, biciklista i osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a uredit će i javnu rasvjetu i hortikulturu.

Budući da je gradnja rampe i prilaza u nadležnosti Grada, a dio uz samu prugu i preko nje u nadležnosti Hrvatskih željeznica - Infrastrukture, i jedni i drugi sudjelovat će u uređenju.

Novi peroni kad bude novca

– Osiguran je dio novca za uređenje pristupa, no čekamo Grad da se projekt usuglasi – kazao je Ivan Kartelo iz HŽ - Infrastrukture i dodao da postoje projekti i Grada i HŽ-a za cjelovito uređenje prostora Zapadnog kolodvora i pješačkih prijelaza preko pruge.

Podsjetimo, projektom rekonstrukcije Zapadnog kolodvora predviđeno je da se dugoročno ukine taj prijelaz i onaj zapadnije na križanju s Vodovodnom i Magazinskom. Izvedbom bi bila srušena sva skladišta, sagrađena još dva kolosijeka i dva perona te pothodnik ispod pruge i Magazinske. Ti zahvati ovisit će o mogućnostima financiranja.

Komentara 2

MI
Milkica
13:07 22.01.2016.

A kaj je s Koturaškom? Raskopali su je cijelu, a radovi već mjesec dana stoje. Nitko od novinara nije našao za shodno napisati koje slovo o tome?

BL
Blomberg
13:02 25.01.2016.

I opcenito taj zapadniji dio grada nista se ne modernizira, dok Bandic govori kako ima love, ali se valjda trosi na krivim mjestima, dobro ovo u Botanickom vrtu je sramota da je tolko dugo bio u takvom stanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije