Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deveta uzastopna medalja

Tim mladih prirodoslovaca okitio se srebrom na Međunarodnom natjecanju u Kazahstanu

Foto: Istraživački centar mladih
1/10
30.08.2023.
u 16:10

Turnir mladih prirodoslovaca je natjecanje učenika u dobi od 12 do 16 godina u eksperimentalnom rješavanju problemskih zadataka iz svih područja prirodnih i tehničkih znanosti, a to su: fizika, kemija, biologija, tehnika i informatika

Srebrnom medaljom ovjenčao se šesteročlani hrvatski tim na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca (IYNT), koji se od 20. do 27. kolovoza održao u Almatyju u Kazahstanu. Pod vodstvom kapetanice Korane Drakulić u natjecanju su sudjelovali i Mia Cvitak, Leona Hajrizi, Marta Mikac, Nina Martinić i Luka Florjanić, a na putovanju su im se pridružili i mentori Andrea Belamarić, Andrej Todić, Filip Landek, David Špiljak i Marin Belamarić. 

– Sudjelovanje tima ne bi bilo moguće bez sponzorstva Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je pomogla i Peta gimnazija iz Zagreba. Ovo je čak deveta uzastopna medalja na ovom natjecanju. Sveukupno smo osvojili tri brončane medalje, 2017. u Kini, godinu kasnije u Gruziji te 2021. u Kazahstanu, srebrne medalje donijeli smo 2016. iz Irana, 2022. iz Gruzije te sada iz Kazahstana. A 2015. u Beogradu, 2019. u Bjelorusiji te godinu kasnije u Rusiji okitili smo se i zlatom. Neki od projekata koji se na ovom natjecanju nazivaju znanstveni "problemi" koji su bili prezentirani ove godine, ticali su se čvrstoće čvorova, analize strogoće profesora u školi, usporedbe visine skoka kod ljudi i kinetike kemijske reakcije – ističe Andrea Belamarić. 

VEZANI ČLANCI: 

Inače, Turnir mladih prirodoslovaca je natjecanje učenika u dobi od 12 do 16 godina u eksperimentalnom rješavanju problemskih zadataka iz svih područja prirodnih i tehničkih znanosti, a to su: fizika, kemija, biologija, tehnika i informatika. Na međunarodnoj razini postoji od 2013., a nastao je kao "mlađi brat" Međunarodnog turnira mladih fizičara, natjecanja koje se održava već 29 godina.

Zadani problemi su otvorenog tipa, bez egzaktnog rješenja, i zadani tako da nude veliku slobodu prilikom rješavanja. Često su zadani problemi povezani sa svakodnevnim pojavama, rješenja nekih od problema mogu biti praktično primjenjiva. Učenici pritom grade i komunikacijske vještine, jer na natjecanju raspravljaju o svojim rješenjima. Poticanje na samostalan rad, eksperimentiranje, kreativno rješavanje problema, potiče zanimanje učenika za znanost i razvija snalažljivost. Prilikom rješavanja turnirskih problema, natjecatelji će na zanimljiv način primijeniti znanje stečeno u osnovnoj ili srednjoj školi, ali ga i znatno proširiti.

VEZANI ČLANCI: 

– Popularizacija ovakvog formata natjecanja značila bi pozitivan odmak od suhoparnog učenja gradiva napamet i rješavanja šablonskih zadataka. Međunarodni turnir je timsko natjecanje, timovi mogu sačinjavati do 6 natjecatelja. Natjecatelji moraju riješiti 17 zadataka koji su zadani godinu unaprijed, a na Međunarodnom turniru predstavljaju svoja rješenja u obliku tzv. "znanstvene borbe". To je forma izlaganja slična debati i strogo je vremenski ograničena. Udruga Istraživački centar mladih organizira Državni turnir mladih prirodoslovaca na koji se mogu prijaviti učenici iz cijele Hrvatske te se odabire 6 najboljih učenika koji tvore tim za Međunarodno natjecanje – dodaje Andrea Belamarić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije