Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Testirali smo novitete s Adventa: Ove delicije su nas oduševile

Fin je i buncek u burgeru, pašticada nam nije “sjela"
06. prosinca 2019. u 12:51 31 komentara 18273 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Mlinci u obliku musake. Pačetina nasjeckana, umjesto servirana u komadu. A hrskava kožica samljevena je gotovo u prah. Na sasvim drukčiji način od tradicionalnog servira se “raca z mlinci” na Adventu na Zrinjevcu.

Anka Mrak Taritaš Mrak Taritaš: 'Želimo vidjeti - koliko je točno koštao Advent'

Cake zbog kojih se vraćaju

Dio je to njihove “Apetitlih” priče, u sklopu koje su odlučili poznata starinska jela predstaviti na moderniji način, tako da ih je praktično jesti u street food varijanti. Svaka kućica osmislila je svoj stari-novi specijalitet, a ona u kojoj radi Nadica Čretnik pravi je hit, sudeći prema situaciji koju je Večernjakov kušački tim ondje zatekao. Dok sprema ovu zagrebačku deliciju, svima koji je naruče objašnjava što točno radi. Kako bi jelo dobilo na sočnosti, dok ga dovršava na grillu, na njega stavlja umak koji je patka pustila dok se pekla u restoranu Zagrebački plavi. Zgusnut do strukture želea na vrućoj se hrani postupno otapa, a to je, kaže Nadica, tek jedna od caka zašto se na njihovu racu posjetitelji vraćaju.

– Neki dan nam je došla grupa stranaca od osamdeset ljudi. Bome smo se naradili – govori Nadica Čretnik dok s lakoćom priprema jelo koje je jednako tako oduševilo novinare Večernjeg lista, koji su odlučili isprobati kakva je ponuda hrane na najvećoj gradskoj manifestaciji. “Raca z mlinci” odnijela je najveći broj bodova, do maksimalnih 25 dijelilo ju je tek pola boda, a njoj “za petama” bio je i janjeći šiš Đurine hiže, kućice jednog od najpopularnijih restorana okolice Varaždina, poznatom po specijalitetima domaće kuhinje.

BAŠ NAŠ Advent u Klovićevim dvorima Odlična atmosfera Party vikend počinje besplatnim koncertom Zabranjenog pušenja

Zadržali smo se na jelima koja su novost ovog Adventa te obišli lokacije u središtu metropole, od Glavnog kolodvora do Gornjeg grada. Davali smo ocjene od 1 do 5, a sve su rezultat osobnog dojma kušača. Isprobano je deset jela, a na “meniju” Večernjakovih novinara našli su se, primjerice, i burger od bunceka, koji je neke od nas osvojio, no bilo je i onih koji su se mučili zbog, ustvrdili su, prenatrpanosti.

– Ovako složen može se samo jesti za stolom, nikako “s nogu”, a i tad kupus “leti” na sve strane – bili su neki od komentara.

Osvježenje na Adventu definitivno je brioche con gelato, sicilijanski desert koji nude u kućici Pastel de TasteAtlas na Fuliranju. Riječ je o slatkom brioš pecivu punjenom sladoledom, a nude ga u dvije verzije, uz dodatak Nutelle, plazma keksa, sladoleda od vanilije i šlaga ili onaj s preljevom od čokolade, keksima Oreo, sladoledom od čokolade i šlagom.

Začina nikad previše Trikovi za najbolje kuhano vino koje možete napraviti kod kuće

Vikendima se za njega zna čekati i po sat vremena, a u jednom danu, kažu zaposlenici, znaju prodati i po 500 komada.

Možda otvore i restoran

– Brioche se može probati samo ovdje, toliko je popularan da se možda nakon Adventa otvori i lokal – ističu djelatnici u kućici.

Neka smo jela kušali jer su nazivi zvučali zanimljivo, no ime nije pratio okus pa su dobila nižu ocjenu. Zamjerke idu ugostiteljima koji izvješenu ponudu ponekad ne mogu isporučiti jer toga u njihovoj kućici jednostavno – nema.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

The Garden bar&kitchen, Fuliranje

Buncek burger, cijena 48 kn

Mateja: 5. Pravo oduševljenje!

Ana: 2. Prenatrpan, teško ga je jesti.

Petra: 4,5. Previsoka cijena za burger.

Dino: 3.5. Vrlo ukusno, ali preskupo.

Damir: 4. Skupo, ali 
jako dobro.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kućica Erupcija užitka, Ledeni park

Sendvič s junećim jezikom, cijena 35 kn

Mateja: 2,5. Nedovoljno začinjeno.

Ana: 4. Odlično 
iskombinirano.

Petra: 3. Presuho.


Dino: 1,5. Mlak, suh i 
bezukusan.

Damir: 3. Zvuči zanimljivo, no zapravo ništa posebno.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Đurina hiža, Baš Naš Advent

Janjeći Shish, cijena 42 kn

Mateja: 5. Apsolutan pobjednik.

Ana: 4. Zanimljiva 
kombinacija.

Petra: 5. Izvrsno, 
baš sočno.

Dino: 4. Puno povrća i 
okusa.

Damir: 5.Pravo osvježenje. Za prste polizati.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kućica Pepermint, Božićna bajka

Pašticada u kruhu, cijena 44 kn

Mateja: 2,5.Preskupo za dobiveno.

Ana: 1. Ni “p” od pašticade.

Petra: 2,5. Meso nije loše, ali ima ga premalo u odnosu na kruh.

Dino: 2. Preskupa s običnim kruhom.

Damir: 3. Nešto nedostaje.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Pastel de TasteAtlas, Fuliranje

Brioche con Gelato

Mateja: 5. Isplati se umrljati čokoladom.

Ana: 2. Presladak i nespretan.

Petra: 5. Dosad nije viđeno, 
a fino.

Dino: 4. Čokoladna 
poslastica.

Damir: 5. Nešto najbolje na Adventu.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dreletova Hiža, Božićna bajka

Rastepena krvavica, cijena 35 kn

Mateja: 4. Fino, ali fali prilog.

Ana: 3. Oskvrnuće 
krvavica.

Petra: 4. Krvavica bi mogla biti začinjenija.

Dino: 3. Curi kroz pecivo.

Damir: 3. Više volim tradicionalne.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kućica Lumperaj, Fuliranje

Schnenokle, cijena 30 kuna

Mateja: 3,5. Fino i pjenasto, ali osjetim uglavnom čokoladni posip.

Ana: 5. Omjeri izvrsno pogođeni.

Petra: 3. Nepraktična ambalaža.

Dino: 2,5. Prosječno.

Damir: 4. Standardno dobro.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hungry Bear, Caffe de Matoš

Lika Snack

Mateja: 3. Nije loše, ali neinventivno.

Ana: 5. Može i dodatni plus na peticu.

Petra: 4. Premasno.

Dino: 3. Solidna grickalica.

Damir: 4. Brzo pojeden, u porciji bi možda moglo biti više toga.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kućica Plavi škarnicl, Zrinjevac

Raca z mlinci. cijena 34 kn

Mateja: 5. Perfektna!

Ana: 5. Pravi nedjeljni ručak, odlično upakiran da se može jesti s nogu.

Petra: 5. Super!

Dino: 5. Izvrsna za 
zagrijavanje.

Damir: 4,5. Za preporučiti.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Rougemarin, Baš Naš Advent

Čupavac, cijena 35 kn

Mateja: 4. Kalorična bomba.

Ana: 1. Pretvrdo tijesto.

Petra: 4. Nije baš za 
slanoljupce.

Dino: 3.5. Previše čokolade u kojoj se čupavac “kupa”.

Damir: 4. Preslatko.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • trade_mark:

    nijednu kobasu neću pojest s tog festivala korupcije i gnoja. vama ostalima želim dobar tek!

  • Westerner:

    Pet(!) novinara se bavi krafnama na mjestu očite korupcijske afere.

  • vorda400:

    Baš je dobra klopica za lokalne pigzibnere kojima jaran pred nosom uzima milijarde kad jednog dana bradati rikne onda se tek bude znalo pravo stanje kriminala oko svega u zg