Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Templarsko nasljeđe Nove Vesi moglo bi biti turistička atrakcija

Simbolično su se na Novu Ves, pak, vratili utemeljenjem Templarskoga kluba koji im je mjesto okupljanja i druženja, ali i izložbeni prostor.
14. prosinca 2019. u 09:47 4 komentara 773 prikaza
Zagreb: Na Novoj Vesi otkrivena spomen ploča u čast templarskog viteškog reda
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bio je petak 13. u listopadu 1307. kada je francuski kralj Filip IV. Lijepi krenuo u pohod na templare, kojima je dugovao golem novac. Vojnom je silom zaprijetio i papi Klementu, što su prije desetak godina potvrdili dokumenti “izvučeni” iz Tajnog vatikanskog arhiva pa je viteški red koji je osnovan 1118., nakon Prvog križarskog rata, ubrzo i zabranjen, a templarima je nakon progona u Francuskoj, zahvaljujući tadašnjem biskupu Augustinu Kažotiću, Zagreb pružio posljednje europsko legalno utočište.

Benkovac - sajam Mnogo posjetitelja Najveći sajam u Hrvatskoj postao i turistička atrakcija

Bili su ovdje 150 godina

I to na današnjoj Novoj Vesi, gdje su bili templarski posjedi, a od jučer o tome, kao i o bogatoj baštini viteškoga reda u Hrvatskoj, kamo su njegovi pripadnici došli u prvoj polovici 12. stoljeća s misijom da čuvaju hodočasničke puteve prema Jeruzalemu, svjedoči spomen-ploča na početku Nove Vesi.

Svečano ju je jučer otkrio veliki prior Hrvatskog viteškog reda templara Vinko Lisec u društvu Patrika Šegote, izaslanika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a očekuje se da će njezino postavljanje, istaknuto je, pridonijeti tome da se u Novu Ves privuku turisti i ljubitelji templarske baštine.

Podvodno otkriće Rimski brod kraj Paga postat će nova turistička atrakcija

Hrvatska je, istaknuo je msgr. Juraj Kolarić, bila važna na templarskoj karti Europe. Pripadnici reda boravili su u ovim krajevima punih 150 godina, a kako su pružali i zaštitu vladarima, oni su im zahvaljivali darivanjem posjeda pa su templari na njima gradili svoja sjedišta, zajedno sa sakralnim objektima. Poznate su lokacije niza utvrda i crkava koje su podizali po cijeloj zemlji, no uglavnom su stradali u turskim osvajanjima. Njihovi su današnji baštinici udruge i bratovštine koje se bave kulturnim i duhovnim djelatnostima, a među njima je i Hrvatski viteški red templara, osnovan 2006. Poznati su u Zagrebu i po tradicionalnoj manifestaciji koju organiziraju svakoga proljeća oko blagdana svetog Jurja, a uključuje i viteški turnir s engleskim lukom i strijelom.

Uskoro monografija

most tvrđava brod Tvrđava Brod Obnovljeni drveni most bit će prava turistička atrakcija

Simbolično su se na Novu Ves, pak, vratili utemeljenjem Templarskoga kluba koji im je mjesto okupljanja i druženja, ali i izložbeni prostor. Proljetos su, podsjetimo, ondje predstavili postav s brojnim dokumentima o djelovanju viteškoga reda u našoj zemlji, prikupljenih u raznim europskim arhivima, a za početak sljedeće godine planiraju i objavljivanje monografije “Templarska baština na tlu Hrvatske”.

– U bratovštini su ljudi koji su se iskazali u javnom životu, a nastojimo očuvati i promicati templarsku baštinu. U turističke je svrhe dobro koriste, primjerice, Francuska i Portugal pa vjerujem da možemo i mi, čemu bi trebala pridonijeti i ova spomen-ploča – kazao je Božo Skoko, član Znanstvenog savjeta Hrvatskog viteškog reda templara.

Lolo Jones
IZNENAĐUJUĆI PROBLEM
Slavna ljepotica (37) priznala da je djevica, a onda se dogodilo nešto što nije očekivala
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • zagi101:

  svi bi živjeli od turizma pa izmišljaju m...a labudova da bi privukli posjetioce, a u stvari nema veze s vezom

 • Avatar Gibanica
  Gibanica:

  Nije vrag,da će i ovi na državne jasle.

 • Tirano:

  Više ne znaju kaj bi zamislili!?