Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija "Kupujmo hrvatsko" već 18. put

Svi vole domaće, pa tako i bučino ulje, čaj ili kozji sir s konopljom

21.10.2015., Zagreb - Akcija Kupujmo hrvatsko na Trgu bana Jelacica u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Borovo.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
22.10.2015.
u 09:27

Na glavnom trgu predstavili se proizvođači iz cijele zemlje

Domaći slavonski kulen i kobase, ekološki uzgojeno voće i povrće, ručno šivani komadi odjeće... sve unikatno i domaće.

Izvorni hrvatski proizvodi mogli su se kupiti jučer tijekom cijeloga dana na Trgu bana Jelačića, gdje je održana 18. akcija "Kupujmo hrvatsko".

Motivacija za proizvođače

– Ovo je odlična manifestacija jer možemo na jednom mjestu kupiti zdrave proizvode iz cijele Hrvatske, a inače je do njih puno teže doći – rekla je umirovljenica Biserka Kohar, koja je istaknula da, iako mnogi misle da tržnici nije mjesto na glavnom gradskom trgu, ona smatra da je potrebno proizvođače što više približiti kupcima. Stoga je iskoristila priliku da kupi hladno prešano bučino ulje po cijeni od 35 kuna te bučine koštice. Odlična promocija i lakši dolazak do građana bez posrednika upravo je ono što su proizvođači istaknuli kao glavnu prednost manifestacije. Jučer ih se predstavilo više od 250 sa 2000 proizvoda, a bili su podijeljeni u pet skupina – središnja Hrvatsku, Slavonija, Dalmacija, Istra i Kvarner te veliki proizvođači.

– S jedne strane predstavljamo svoje proizvode, a s druge strane motiviramo na proizvodnju. Industrijsku smo konoplju počeli uzgajati prije dvije godine i odlično nam ide, a u ponudi imamo sjemenke, ulje, čaj, pa čak i kozji sir s konopljom – rekli su Zdravko i Zvjezdana Kalić iz Đakova, koji su prvi put došli na manifestaciju "Kupujmo hrvatsko" u Zagreb. A na akciji redovito sudjeluje Ivan Radaković iz Plitvica, koji je po 10 kuna prodavao domaće pite od jabuka, sira, maka i oraha.

Čuvaju se i radna mjesta

– Kada su Hrvatsku preplavili strani proizvodi pojavila se percepcija da je strano kvalitetnije i dugo nam je trebalo da uvjerimo ljude u suprotno. Danas su kupci spremni izdvojiti čak i više novca, ako znaju da je riječ o kvalitetnom hrvatskom proizvodu – poručio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore te napomenuo kako, kupujući hrvatsko, građani čuvaju postojeća i otvaraju nova radna mjesta u Hrvatskoj. Stoga je pozvao sve da nastave kupovati domaće proizvode cijele godine, a ne samo za vrijeme akcije, koju su posjetili i gradonačelnik Milan Bandić te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je istaknula kako je važno unaprijediti i promociju hrvatskih proizvoda u svijetu.

– Naš je problem prevelik uvoz, a možemo proizvoditi dovoljno za dvije Hrvatske i na tome treba raditi – poručio je Bandić.

Komentara 1

Avatar ankabutorac
ankabutorac
18:29 23.10.2015.

Zalosno je da se mora organizirati takva akcija jer je Zagreb pun stranih ducana i proizvoda...kupovali bi mi vise Hrvatskog da ga ima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije