Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TO SE ZOVE ZAPLJENA

Švercaju ikone, ali i katapult za Galeb te utege za 'muškost'

Zapljena
Foto: Carinska uprava
1/12
09.08.2017.
u 14:04

I bedževi Lepe Brene na listi su “ulova” zagrebačkih carinika

Što vozite u kamionu? – pitao je carinik nervoznog vozača koji se meškoljio na sjedištu kamiona srpskih tablica. Od 50-ak ljudi koje je taj dan pregledao, ovaj se jedini preznojavao dok mu je davao papire. Na licu mu se vidjelo da što prije želi proći redovitu kontrolu.

– Nemam ništa, iza samo prevozim pelete za Italiju – kazao je pružajući dokumentaciju koja je govorila u prilog njegovoj tvrdnji. No, da tome baš i nije tako, ispostavilo se čim je carinik malo bolje pogledao paletarnik teretnjaka. Među peletima su bili ni više ni manje nego dijelovi legendarnog borbenog aviona Galeb G-4. Točnije, sjedalo i katapult sjedala koje su stručnjaci i zapovjednici Vojne policije i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva procijeniti na pola milijuna eura. Budući da vozač nije imao carinsku deklaraciju, predmeti su mu privremeno oduzeti.

Dijelovi borbenog aviona
Foto: Carinska uprava

“Otkriće” u stanu

Premda nam epilog te priče u Carini nisu otkrili, ističu kako je to samo jedna u nizu neobičnih zapljena s kojima se gotovo svakodnevno susreću.

– Jednom smo u putnoj prtljazi Hrvata koji je doputovao iz Gane pronašli zmijsku kožu dugu 3,3 metra. S obzirom na opći izgled, dužinu, boju i sve druge značajke, kolege su odmah posumnjali da je u pitanju koža zaštićene vrste afričkog pitona – prisjećaju se u Carini.

Zmijska koža zaštićenog afričkog pitona
Foto: Carinska uprava

U jednom zagrebačkom stanu, pak, pronašli su i zaplijenili tri figure od slonovače u obliku ljudskih glava.

– Dvije su figure bile izrađene od slonovače mladog slona, a jedna od odrasle jedinke, vrste afrički slon – pojašnjavaju u Carini.

Dio predmeta koji zaplijene završava na aukciji, dok dio njih, uglavnom bezvrijednih ili pak opojnih supstancija, uništavaju.

Figure od slonovače
Foto: Carinska uprava

Ništa bez rukavica

– Kako se to uopće koristi? – vječno je pitanje carinika dok zure u predmete ne vjerujući svojim očima. I dakako, tražeći rukavice jer za neke predmete s razlogom su skeptični da su možda već korišteni. Primjerice, uteg za povećanje muškosti, sapuni u obliku penisa, bedževi Lepe Brene i veća količina jugoslavenskih dinara koje su građani pokušali prošvercati. Navikli su, pak, na cigarete i duhan, koji su standardna “roba” za šverc.

S vremena na vrijeme pojave se i vrijedna ulja na platnu i ikone. No, ljudske mašte i kreativnosti ni u tom slučaju ne manjka jer su mjesta na kojima su ti predmeti skriveni gotovo nevjerojatna.

– Pregledavajući tovarni prostor jednog kombija, pronašli smo stariji metalni kompresor, nepoznate marke. Kad smo ga malo bolje pogledali, uočili smo preinake na bočnoj strani koja je bila odrezana i učvršćena vijkom. Skinuli smo poklopac i pronašli 25 vreća s 250 kilograma sitno rezanog duhana – prisjećaju se carinici. Jedan od najvećih “ulova” po pitanju cigareta za zagrebačku carinu bio je u unajmljenom skladištu iz kojeg su oduzeli 330.550 kutija.

Kompresor u kojem je otkriveno 25 vreća s 250 kg sitno rezanog duhana
Foto: Carinska uprava

 

Komentara 1

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
15:46 10.08.2017.

Galeb G-4 uopće nije borbeni već školski avion, a od legende ni L. Malo bi se carinici začudili kada bi prekopali Zagrebačka skladišta, moglo bi se sastaviti dobro jato (eskadrila)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije