Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od ove godine

Svaki ovlašteni dimnjačar mora imati iskaznicu kako bi u poslu spriječili lažne

DIMNJAČAR
Foto: Pixsell
03.01.2015.
u 07:30

Na prednjoj strani iskaznice pišu osnovni podaci s fotografijom te žigom i potpisom pročelnika Ureda za prostorno uređenje

Dimnjačari od ove godine pri dolasku na redovita čišćenja moraju imati iskaznicu koju su dužni pokazati građanima. Njihovu legitimaciju Grad je uveo kako bi se stalo na kraj lažnim dimnjačarima koji su često znali prevariti Zagrepčane i neobavljeni posao naplatiti i po 400 kuna iako se inače naplaćuje maksimalno 200 kuna.

– Iskaznice su podijeljene svim ovlaštenim dimnjačarima te su ih dužni nositi i pokazati. Osim što želimo spriječiti rad lažnih dimnjačara, onemogućit ćemo i da dimnjačar koji je dobio koncesiju, recimo u Dubravi, u fušu radi i na Trešnjevci – objasnio je Mate Kraljević, šef komunalnih i prometnih redara.

Foto: Instagram

Dodao je kako na prednjoj strani iskaznice pišu osnovni podaci s fotografijom te žigom i potpisom pročelnika Ureda za prostorno uređenje. Kraljević je kazao i da je građanima dostupna i karta dimnjačarskih područja sa svim potrebnim podacima o njihovu dimnjačaru (https://geoportal.zagreb.hr/karta). Tako mogu vidjeti koji je dimnjačar zadužen za njihovu zgradu ili kuću te doći do telefonskog broja, što je, savjetuje, i najbolje provjeriti prije samog dolaska.

– Dimnjačari su dužni pet dana prije dolaska istaknuti obavijest o danu i približno satu kada će doći pa je dobro da građani unaprijed preko ove stranice provjere dimnjačara, a po potrebi zapišu i broj telefona kako bi izbjegli prijevare – preporučio je Kraljević.

Foto: Instagram

Provjeru je preporučila i policija kazavši da se svatko tko se predstavlja kao djelatnik neke tvrtke ili kao službena osoba dužan legitimirati službenom iskaznicom. Inače, građani moraju omogućiti dimnjačaru da obavi posao čišćenja dimnjaka, u protivnom mogu dobiti kaznu od 500 kuna, a predstavnik suvlasnika može očekivati kaznu i do 5000 kuna.

Ako se pak dimnjačar uhvati bez iskaznice, može dobiti kaznu od dvije do šest tisuća kuna.

Dimnjačari bez koncesija varaju Zagrepčane: Usluga 100 kuna, a oni uzmu i 900

Komentara 4

2X
2Xgeneral
13:12 03.01.2015.

a kada će izdavati račune za obavljeni posao?????? ovako šalju u GSKG -a izmišljene račune na naplatu koje predstavnici suvlasnikamniti ne vide, a hvala bogu dimnjačari niti ne znaju koliko im je dimnjaka u funkcij!!! naplačuju neobavljene radove. cijelu zgradu s23 stana prođe za 20 minuta??? što je mogao napraviti za to vrijeme??? neka majstor kraljević pošalje dimnjačarskog inspektora da provjeri radove i račune - jedino ako nisu svi u sprezi a za ovih dvadesetak godina vidim da jesu, jer miki je podjelio koncesije po principu moje-privatno partnerstvo!!

TR
trakius
10:45 03.01.2015.

A može li neko napisati i koja je dužnost dimnjačara,odnosno što je on dužan napraviti za novac koji mu plaćamo dva puta godišnje. Kod mene dođe,na brzinu ugura onu četku u dimnjak odakle izvadi oko pola kante ćađe. Nakon njega ja sam očistim dimnjak i izvadim još dvije kante čađe. A za njegovih cca 5 minuta posla(ili manje ) plaćamo 70 kn. po dolasku.

CH
chemica
17:00 03.01.2015.

Mafija. Po prvi put u povijesti se uvela prisilna kontrola nepostojećih štetnih plinova kod fasadnih plinskih bojlera. Ako ne pustiš dimnjačara da te odere, eto ti odmah novčane kazne. Ima li većeg kretenizma? Nema, vjerujte. Za struku svakako nema, ali pošto se i ovdje radilo o očiglednom namještanju posla "interesnoj skupini" koja je podmazala one koji odlučuju...Ni prvi, a ni zadnji put. "Legalizacija" je puno bolji primjer kada političari namještaju posao "svojima". S puno više nula. Arhitekti i geodeti će se oblizivati još godinama. Posao je gotovo zamro, ali zato se pojavila "kukuriku vlast" da im pomogne pa makar mlatili pare legalizirajući i šupe i garaže. Čupajući silom milijarde iz džepova građana. Usred najveće ekonomske krize u povijesti Hrvatske, banda će učiniti ama baš sve da nas na finjaka opljačka. Pozivat će se na EU, pozivat će se na Svetog Marka Križevčanina, ma na lahor kojeg izaziva kolibri u Brazilu, ali svaki njihov potez će imati "savršeno dobro opravdanje", bar za luzere koji su sanjali ovakvu "državu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije