Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urbano vrtlarenje

Bandićevu parcelu Tomašević dodijelio Juričanu, evo o čemu se radi

storyeditor/2022-02-24/mimi.jpg
25.02.2022.
u 21:15

Bandićev nekadašnji “veleposjed” nova je gradska vlast jesenas pak odlučila usitniti na tridesetak manjih parcela od 50 četvornih metara te ih besplatno ustupiti zainteresiranim građanima na korištenje na dvije godine

Sve je friško izorano i zaštihano, zemlja je ovdje kvalitetna, samo treba doći i zasaditi – upućuje nas umirovljenik Marinko dok nam pokazuje novoformirane parcele u gradskom vrtu na Savici. U metropoli je 14 raspoloživih gradskih vrtova, a baš je ondje pokojni gradonačelnik Milan Bandić odlučio oformiti svoj. Njegova parcela bila je najveća, a na oko 2000 četvornih metara zaposlenici Zrinjevca za bivšega su gradonačelnika uzgajali blitvu, krumpir i rajčice te bi povrće potom donirali pučkim kuhinjama.

Bandićev nekadašnji “veleposjed” nova je gradska vlast jesenas pak odlučila usitniti na tridesetak manjih parcela od 50 četvornih metara te ih besplatno ustupiti zainteresiranim građanima na korištenje na dvije godine. Kako bi bilo dovoljno zemlje za sve zainteresirane urbane poljoprivrednike, čak je i malonogometno igralište koje se nalazilo u sklopu vrta pokojnog gradonačelnika pretvoreno u obradivu površinu.

Na većini novoformiranih parcela nalazi se žuti, plastični znak s rednim brojem i imenom novog vlasnika. Parcelu broj 90 koju je na korištenje dobio Dario Juričan, međutim, nismo uspjeli pronaći, iako je nedavnom odlukom gradonačelnika Tomislava Tomaševića dodijeljena udruzi Zeleni inkubator čiji je predsjednik Juričan.

Tomašević je pritom tjedan dana nakon raspisivanja natječaja za korištenje parcela koji je, doznajemo, izazvao veliki interes među stanovnicima Savice i okolnih kvartova, u njega unio izmjenu kojom se dodjela parcela dopušta i pravnim osobama za “stručne ili edukativne projekte koji se provode u suradnji ili partnerstvu s Gradom Zagrebom”. Juričan je pak udrugu kojoj je dodijeljena parcela broj 90 osnovao dva tjedna nakon što je Tomašević unio izmjenu u natječaj.

– Ne znam kam budu ugurali tu još i Juričana. Koliko mi je poznato, sve su parcele podijeljene. Interes susjeda je velik, čula sam da ih je još ostalo na listi čekanja, ne znam otkud on tu – kaže nam pak Katarina, jedna od prvih vrtlarica na Savici. Kada je ondje prije deset godina sa suprugom podizala vrt, namučila se jer svuda uokolo nalazile su se šuta i ruševne barake. Malo po malo, krčili su prostor pa sada uživaju u zelenom raju udaljenom tek 300 metara od višekatnice u kojoj stanuju.

Zbivanja u gradskom vrtu na Savici jučer je komentirao i Tomašević, koji je kazao da u vezi s parcelom nije komunicirao s Juričanom te da mu je taj zahtjev stigao na potpis kao i tisuće drugih.

– Sada je propisano da se parcele mogu dati na korištenje i pravnim osobama ako ih koriste u edukativne svrhe – rekao je. Isto su potvrdili i iz Grada u odgovoru na naš upit. 

-Nakon donošenja navedenih izmjena udruga Zeleni inkubator predložila je Gradu Zagrebu partnerstvo na projektu  Zeleni inkubator „Od stručka do ručka“ &“Pojesti“, a sve u cilju uvođenja novih tehnologija i vještina, njihove primjene i stavljanja na raspolaganje svim korisnicima gradskih vrtova i ostalim građanima. Udruga se obavezala da će organizirati edukativne radionice i seminare o novim zelenim tehnologijama za sve korisnike vrtnih parcela na gradskim vrtovima te će kroz dugometražni dokumentarni film „Pojesti“ promovirati urbano vrtlarenje i  projekt „Gradski vrtovi“ - poručili su u Gradu te naglasili da je u vrtu na Savici slobodno desetak parcela.  A Dario Juričan danas popodne predsatvio je Zeleni inkubator u društvu urbane vrtlarice Andreje Čoh i scenarista Saše Paparelle.  

-Udruga je nastala  s ciljem promicanja održivog razvoja te svih aspekata zelenih inovacija i novih tehnologija u suvremenoj proizvodnji hrane - istaknuto je, a porojekt je nastao u vrijeme kada su Paparella i Juričan istraživali za dugometražni film "Pojesti" o suvremenim oblicima hrane.

Shvatili su tako da postoji potreba za zelenim inkubatorom koji bi bio izvor edukacija i informacija te je okupljena ekipa poglavito s Agronomskog fakulteta. Andreja Čoh vodit će radionice “Jestivi balkon” koje će ujedno biti i prve u Zelenom inkubatoru. U njima će stanovnici urbanih sredina dobiti potrebno znanje da samostalno uzgajaju hranu na svojim balkonima i u svojim stanovima. Radionice obrađuju četiri tematske cjeline: planiranje kućnog vrta, uzgajanje presadnica, kućno kompostiranje, te uzgajanje jagoda i začinskih biljaka na balkonu ili na prozorskoj dasci. 

U planu su i radionice za djecu na kojima  će se educirati najmlađe o očuvanju korisnih organizama poput pčela, bumbara, leptira i gujavica kroz koje će naučiti kako ih zaštititi i povećati njihovu brojnost u prirodi. Radionice na vrtu na Savici, kažu, bit će besplatne za sve korisnike. Na vrtu će se uzgajati eko sezonsko bilje. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
20:23 02.03.2022.

‘urbana vrtlarica’. bwahahahahahah

VO
vorda400
20:08 27.02.2022.

Sva sreća da biologija radi svoje pa nas je spasila od tog kriminalca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije