Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekobomba Ježdovec

'Uzeli su nam zemlju i kopaju šljunak, a vraćaju nam otrovni otpad'

Ježdovec
Foto: Jakov Novak
1/4
04.12.2013.
u 08:45

Šteta je velika, a reakcija prespora. Ako jednog dana spor s državom i dobijemo, umjesto šume u povrat ćemo dobiti – smetlište, kažu bivši vlasnici

Šumarsko područje pored asfaltne baze u naselju Ježdovec do 1947. godine pripadalo je stanovnicima tog područja, kada je nacionalizirano. Nakon raspada komunizma vlasništvo nad područjem prenijelo se na Republiku Hrvatsku koja je 1991. godine krenula sa sječom hrastove šume.

To je potaknulo Juru Vukasa, jednog od prijašnjih vlasnika, da osnuje udrugu ovlaštenika zemljišno-šumske zajednice Ježdovec i od države traži povrat imovine. Spor između udruge i države traje od tada.

Dok se predmet povlačio po sudovima, samo područje bilo je napušteno i neočuvano, a tu su situaciju iskoristile razne građevinske i prijevozne tvrtke.

– Počelo je 2005. godine. Svako malo bi se pojavili kamioni i odvozili tamo iskopan šljunak. Kamiona je s vremenom bilo sve više i nastale su velike rupe koje su onda počeli koristiti kao odlagalište građevinskog otpada – opisuje tijek događaja Vukas.

Zaštićeno područje

– Nije to samo građevinski otpad, tu ima svakakvog, pa i toksičnog smeća. Do sada je sigurno iskopano nekoliko desetaka tisuća kubika šljunka i dovezeno isto toliko smeća – naglašava ozbiljnost situacije Ivica Živković, član udruge.

Šumsko područje Ježdovec od 2010. pod preventivnom je zaštitom kao arheološko nalazište, a osim toga i druga zona vodozaštitnog područja crpilišta. Iz tog razloga odlaganje bilo kakvog otpada strogo je zabranjeno, što je i naznačeno na ulazu u šumu.

Iz dvaju tvrtki čije smo kamione tamo zatekli odgovaraju kako ne mogu znati što njihovi vozači rade u "fušu" i gdje se nalaze u svakom trenutku, odričući se odgovornosti.

Policija navodi da su još 2009. godine podnijeli kaznene prijave protiv četiri počinitelja, kako redovito obilaze teren te da su obavijestili sve nadležne organe.

Hrvatske šume, koje su zadužene za područje i njegovo čišćenje, također navode da su obavijestile sve nadležne organe i policiju o ilegalnim radnjama.

Kamioni nestanu

Iz Šuma dodaju da zbog posebnog statusa i više pristupnih putova do sada nisu bili u mogućnosti zaštiti lokalitet bez pomoći drugih institucija i dozvola za intervenciju na zaštićenom području.

– Redovito zovemo inspekcije i policiju. Kada se pojave svi kamioni nestanu samo da bi se vratili jednom kada policija ode. Sve ostaje po starom – ogorčeno će Vukas.

Ipak, nakon upita Večernjeg lista, iz Hrvatskih šuma javljaju da su napokon dobili dozvole za uklanjanje otpada i planiraju ukloniti 150 tona.

– Šteta je velika, a reakcija prespora. Ako jednog dana spor s državom i dobijemo, umjesto šume u povrat ćemo dobiti – smetlište – zaključuje Vukas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije