Naslovnica Zagreb ZG Život

Stranicu Wiki-dveri sami vode i uređuju osnovnoškolci

Učenici su istražili dvorce u Zaprešiću, a jako im se svidjelo imanje bana Josipa Jelačića
12. lipnja 2013. u 17:00 0 komentara 51 prikaza
Učenici OŠ Kupljenovo
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Učenici osnovnih škola na području Zaprešića o znamenitim ličnostima svoga kraja uče na posve drugačiji način. Naime, knjižnica Ante Kovačića osmislila je projekt Wiki-dveri u kojem učenici istražuju, a potom sve što pronalaze u literaturi provjeravaju na terenu te zapisuju i stavljaju na internetsku stranicu (www.wiki-dveri.info) koju sami uređuju.

Važna zbivanja sljedeća

Učenici devet škola, njih 36, svaki su se tjedan okupljali i prikupljali podatke na radionicama, a dosad su odradili dvorce zaprešićkog kraja te prirodnu baštinu. Ipak, tema o važnim ličnostima dosad je najzahtjevnija, a sljedeću školsku godinu planiraju obraditi važna povijesna zbivanja na području Zaprešića, kao što je narodni pokret 1903., kada je počeo sukob vojske i seljaka koji su skinuli mađarsku zastavu sa željezničke postaje u Zaprešiću.

Problem autorskih prava

Prikupiti podatke i staviti ih na internet učenicima i voditeljici projekta Mireli Puljar nije uvijek polazilo za rukom.

– Nismo smjeli stavljati slike poznatog zaprešićkog slikara jer su njegovi potomci još živi pa s njima još pregovaramo o autorskim pravima i onome što smijemo, a što ne smijemo staviti. Čak ni sliku koja je u vlasništvu knjižnice nismo smjeli koristiti – kaže Puljar. Djeci je pak najzanimljivije bilo obići sva mjesta povezana uz povjesničara Adama Baltazara Krčelića, svećenika i pjesnika Pavla Štoosa, pisca Antu Kovačića i drugih sedam ličnosti koje obrađuju.

– Svidjelo nam se imanje bana Jelačića, jedini primjer očuvanosti cjelovitog gospodarskog vlastelinskog kompleksa, gdje je ban i pokopan – opisuju učenici sedmog razreda OŠ Kupljenovo.

>>Zaprešićka maturalna večer – \'maturirali\' i roditelji

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.