Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Stožer Grada Zagreba za ukidanje propusnica prema dvjema županijama

"Stožer civilne zaštite Grada Zagreba će zatražiti od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da procijeni epidemiološku situaciju u dvije susjedne županije - Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj, nakon čega će Nacionalnom stožeru uputiti zahtjev za ukidanjem propusnica među tim županijama", poručili su iz Grada
19. travnja 2020. u 09:15 8 komentara 33283 prikaza
Kontrolni punkt kod podusedskog tunela na Aveniji Bologne
Foto: Robert Anić/Pixell
Pogledajte galeriju 1/3

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba zatražit će da se ukinu propusnice za kretanje prema Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, nakon što epidemiolozi procijene epidemološku situaciju u tim županijama, doznaje Hina u Gradu Zagrebu.

Davor Božinović relaksacija mjera Božinović pojasnio nove odluke: 'Stupaju na snagu u ponoć'

"Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dopunio je Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta stalnog boravka. Stoga će Stožer civilne zaštite Grada Zagreba zatražiti od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da procijeni epidemiološku situaciju u dvije susjedne županije - Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj, nakon čega će Nacionalnom stožeru uputiti zahtjev za ukidanjem propusnica među tim županijama", ističu u Gradu Zagrebu.  

>> VIDEO Dragan Primorac: Vjerojatno su djeca ključni prenositelji virusa

Nacionalni stožer civilne zaštite produžio je mjere ograničavanja za još dva tjedna, ali uz modifikacije poput mogućnosti kretanja unutar županija bez e-propusnica, izvijestio je u subotu voditelj stožera Davor Božinović. Vezano uz odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka najavio je da će županijski stožeri moći predložiti nacionalnom stožeru ukidanje propusnica za područje određene županije kako bi se omogućila veća mobilnost.

Ilustracija GOSPIĆ Poslodavac izvadio e-propusnice za svoje radnike u izolaciji

Lokalni stožeri pritom će procjenjivati epidemiološku situaciju, a nacionalni stožer potom u suradnji s njima donijeti odluku o ukidanju propusnica. Dodao je kako su u slučaju povoljne epidemiološke situacije ostavili i mogućnost ukidanja propusnica i zbog gospodarskih razloga, kao primjerice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, o čemu se također moraju dogovoriti lokalni stožeri.

No ako se pojavi neko žarište, upozorava Božinović, mogu se donijeti posebne mjere za općinu ili neki prostor.

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • NIXA:

    Dajte tom nacionalnom stožeru skrenite pozornost da su propusnice izmedju Zagreba i županije Zagrebačke neodržive - pa Zagreb je sjedište županije Zagrebačke..to je sve suludo sta se radi

  • stefj:

    Ove propusnice su nešto najbesmislenije što je napravljeno. Jedino što se trebalo spriječiti jest egzodus Zagrepčana nakon potresa u Dalmaciju, a to se nije napravilo... Mada, pitanje da li je u Dalmaciji buknula zaraza radi Zagreba ili radi Ancone ili ... prikaži još! isto radi skijanja...

  • Andreja Miloradova mala:

    Dolazak na komemoraciju u Jasenovac ljudi izvan Sisačko-moslavačke županije, npr. A. Plenkovića, M.Pupovca, V. Kajtazija i ostalih je direktno u suprotnosti s odlukama stožera. Stožer treba zabraniti protuzakonito javno okupljanje u Jasenovcu, spriječiti ulazak na područje Sisačko-moslavačke županije ljudima iz ... prikaži još! drugih županija, kazniti organizatore i sve koji budu prisutni i potom staviti u karantenu sve koji protuzakonito prisustvuju komemoraciji.