Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
relaksacija mjera

Božinović pojasnio nove odluke: 'Stupaju na snagu u ponoć'

Davor Božinović
Foto: POOL
1/4
18.04.2020.
u 16:27

No ako se pojavio neko žarište, upozorava Božinović, mogu se donijet posebne mjere za općinu ili neki prostor. Odluke stupaju na snagu u ponoć, rekao je Božinović.

Voditelj stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je stožer donio odluku o produživanju mjera ograničavanja za još dva tjedna. Iz stožera napominju da su vrlo oprezni pri donošenju tih odluka.

''To se prije svega odnosi na mjeru ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina, uslužnih djelatnosti, održavanja sportskih i kulturnih događaja i ona se primjenjuje do 4. svibnja”, rekao je.

Božinović je rekao da se odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila produžuje do 18. svibnja, ali da se napušta model organiziranih konvoja.

Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima.

"Time ćemo brzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, a vodit ćemo računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere'', kazao je.

Uz to, Božinović je izvijestio da se od 26. travnja uvodi izvanredna teretna linija u pomorskom prometu Ancona-Zadar.

Vezano uz odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka najavio je da će županijski stožeri moći predložiti nacionalnom stožeru  ukidanje propusnica za područje određene županije kako bi se omogućila veća mobilnost. Lokalni stožeri pritom će procjenjivati epidemiološku situaciju, a nacionalni stožer potom u suradnji s njima donijeti odluku o ukidanju propusnica.

Dodao je kako su u slučaju povoljne epidemiološke situacije ostavili i mogućnost ukidanja propusnica i zbog gospodarskih razloga, kao primjerice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, o čemu se također moraju dogovoriti lokalni stožeri.

"No ako se pojavio neko žarište, upozorava Božinović, mogu se donijet posebne mjere za općinu ili neki prostor. Odluke stupaju na snagu u ponoć", dodao je.

U protekla 24 sata Hrvatska ima 18 novooboljelih pacijenata, što znači ukupno 1832 slučajeva koronavirusa od početka epidemije. Od jučer su preminule tri osobe - dvije u Splitu i jedna u KB Dubrava. Svi su pacijenti s određenim komorbiditetima. Testirane su 694 osobe. Ministar Vili Beroš je ocijenio da je ovo dobar rezultat, ali da moramo biti oprezni i mudri te da nas to ne smije pokolebati u poštivanju mjera.
 

Komentara 29

AN
andreja1972
16:57 18.04.2020.

Kad sve bude gotovo onda nastupa Kajtazi, cvijece naše mirišljavo...Vec se javio jadan sav u strahu.

Avatar dzambo
dzambo
17:20 18.04.2020.

Koliko ja vidim vecinom svi su mali prodavaci prislno zaustavili svoje firme u zadnjih 30 dana ZBOG tog ''discantiranja'' a u isto to vrijeme Veliki trgovacki centri su otvoreni i tamo jos vise dolazi pucanstvo i to ''distanciranje'' je teze izvesti jer puno vise pucanstva je na jednom mjestu nego kod malih poslodavaca....sto bi bilo bukvalno recno jedan mali prodavac ako mu udje dnevno par kupaca on je morao zatvoriti a ovi u velikim trgovackim centrima toliko kupaca imaju za 30 minuta od citavog dana.....logike nikakve...il su mjere za sve il nisu.....

Avatar AGRAM
AGRAM
18:08 18.04.2020.

Postoji jedna glupost. Ako si u Zagrebu ne možeš recimo u Jasku ili V. Goricu, a od sutra oni koji su u V. Gorici mogu u Vrbovec, Jasku itd. Sada ispada da smo mi u ZG gubavci, jer smo okruženi zagrebačkom županijom u koju ne možemo i obratno. Ima da se to sredi, jer će biti protesti i prosvjedi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije